|

Çinliler Türk ortak arıyor

Çin, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi Türkiye'de fırsat kolluyor. Çinli heyetler Türkiye'deki OSB'leri gezerek, üretim için ortak arıyor. Türkiye'nin lojistik avantajlarından etkilenen Çin, buradan Avrupa'ya açılacak.

Yeni Şafak
11:50 - 6/02/2016 суббота
Güncelleme: 10:02 - 6/02/2016 суббота
Diğer

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı (TÜRKBESD) ve Vestel Ticaret AŞ Genel Müdürü Ergün Güler, sektörün 2015 yılında iç pazar ve ihracat toplamında yüzde 6 büyüdüğüne işaret ederek, "2016 yılı büyüme beklentimiz yüzde 5" dedi. TÜRKBESD tarafından düzenlenen toplantıda sektörün 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı öngörüleri paylaşıldı. Toplantıda konuşan Güler, 2015 yılı iç ve dış pazarda yüzde 6 büyüyen sektörde 2016 yılında yüzde 5 büyüme öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:



KONUT SEKTÖRÜ DOPİNGİ


"İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Gecen yıl toplam 1.3 milyon konut satıldı, bunun önemli bir kısmını ise yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya anlamına geliyor. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri de sektör büyümesine önemli kakı sağlıyor. Geçen sene ihracatta yaşanan yüzde 6 büyümenin bu yıl Avrupa'daki düşük büyüme oranları, Ortadoğu'daki karışıklık gibi sebeplerle yüzde 5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz."



CİROLARI 30 MİLYARI AŞTI


Güler, "Son yıllarda şirketlerimiz markalaşma alanında da daha fazla yatırım yapmaya başladı. Konsolide ciromuzda, bütün üyelerimizin 30 milyar liralık bir toplam cirodan bahsedebiliriz. Ciromuzun çoğu da ihracattan geçiyor, ihracatta ağırlığımız Avrupa Birliği'nde ama son yıllarda diğer ülke ve kıtalara da kaymaya başladı" değerlendirmesini yaptı.



150 ülkeye ihracat


Güler, açıklamalarına şöyle devam etti: "Üyelerimiz toplam 150 farklı ülkeye ihracat yapıyorlar. Bu ülkelerin içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya'ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya da ihracat yapabiliyoruz."



Fiyatlar ucuzlar


Çinli heyetlerin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB), Kayseri OSB'yi ziyaret ettiğini anlatan Yamaç, "Türk firmalarla ortaklık kuracak yer arıyorlar. Heyetler daha ziyade ticaret ve sanayi odaları ama içlerinde şirketler de var. Çin'in Türkiye'de yatırım yapması halinde belki de beyaz eşya fiyatları ucuzlayacak" ifadelerini kullandı.



AVRUPA'YA AÇILIŞ KAPISI


TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç da, Türkiye'nin yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimiyle Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunduğunu ve cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Bu özelliğiyle Türkiye beyaz eşya sektörünün Çinli firmaların ilgisini çektiğini belirten Muharrem Yamaç, "Çin lojistik maliyetleri yüksek olduğundan, Çinliler şu an harıl harıl Türkiye'de ortaklık arıyor. Burada üretip Avrupa'ya açılmak istiyorlar" dedi.



500 bin kişiye dolaylı istihdam


Üyelerinin doğrudan istihdam ettiği çalışan sayısının 40 bin, dolaylı istihdamının ise 500 bin olduğu bilgisini veren Güler, "Bizim toplam 23 milyon adet üretimimiz var, bunun 18 milyon adedi ihracat. Yani ciromuzun, üretimimizin yüzde 75'i ihracattan geçiyor" ifadelerini kullandı.

#Çin
#beyaz eşya
#OSB
8 лет назад