|

Dolar fiyatı ne kadar?

ABD Doları ne kadar oldu? sorusu ABD seçimleri sonrası büyük merak konusu. Doların rekor seviyeleri görmesiyle yatırımcılar döviz kurlarını yakından takip ediyor. Bu haftaya sakin başlayan dolar önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyecek diye merak edilirken Merkez Bankası dolarda her iki yönde de dalgalanmalar olabileceğini belirtiyor. Peki dolar, euro ve sterlin alış ve satış kuru fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
12:18 - 21/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:24 - 21/11/2016 Pazartesi
Diğer

Dolar fiyatı ne kadar? ABD seçimlerinin sonucu ve iç politikadaki gelişmeler nedeniyle geçen hafta tarihi rekorunu kıran dolar, yeni haftaya 3.38 - 3.39 aralığında başladı. Geçen hafta 3.40 ile tarihin en yüksek değerine ulaşan dolar kuru için Merkez Bankası'nın 24 Kasım'da yapacağı toplantı belirleyici olması bekleniyor. Merkez Bankası kararı öncesindeki gelişmelerin her iki yönde de dalgalanmalara yol açabileceği belirtiliyor.



İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibarıyla şöyle:



İSTANBUL ALIŞ SATIŞ


ABD Doları 3,3790 3,3810



Avro 3,5970 3,5990



Sterlin 4,1770 4,1790



ANKARA


ABD Doları 3,3720 3,3920



Avro 3,5800 3,6050



Sterlin 4,1420 4,2020



TCMB, repo ihalesiyle piyasaya 10 milyar lira verdi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 28 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 10 milyar lira verdi. İhaleye 19 milyar 566,4 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 7,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 7,78 seviyesinde gerçekleşti.



"PPK, doların yönü açısından büyük önem taşıyor"


Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) fiyat istikrarı için tedbirler alacak" mesajının çıktığını hatırlatarak, bu anlamda Para Politikası Kurulu'nun (PPK) doların yönü açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.



Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentilerini değerlendiren Çekçen, geçen hafta ABD tarafında olumlu gelen kritik verilerin ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarının yaptığı faiz artırım yönündeki açıklamaların, küresel piyasalarda dolar "rallisini" hızlandırdığını dile getirdi.



Fed'in faiz artırım olasılığının çok yükseldiği ve bunu devreye sokacağı kritik Fed toplantısına 1 aydan az bir süre kaldığını anımsatan Çekçen, şunları kaydetti:



"Doların önemli para birimlerine karşı değerini yansıtan dolar endeksi 101,00 seviyesini aşarak 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Artan risk iştahının yanında doların yükselişiyle beraber altın 1.200 seviyelerine gerileyerek son 6 ayın dibini gördü. Aynı şekilde avro/dolar paritesi de 1,06 seviyesinin altına gerileyerek son 1 yılın dibine geldi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise satış dalgası sürerken, içeride dolar/TL 3,40 teknik seviyesini test etti ve buralardan gevşedi.



Rakamların verdiği mesaja bakılırsa, Fed'in faiz artırımına hazırlandığı bir ortamda küresel piyasalarda bir dolara yöneliş olduğunu görüyoruz. Bu hareketin ana sebebi elbette Fed'in faiz artırımına hazırlanması, yani doların maliyetini artırıcı bir adım atmaya hazırlanması şeklinde gösterilebilir. Fakat bu kadar hızlı ve sert bir hareketin arkasında Trump etkisini eklemek gerekiyor. Çünkü Fed'in aralık ayındaki faiz artırımına gitmesinden çok piyasa, 2017 yılı Fed politikalarını da merak ediyor. Yeni başkan Trump sonrası daha sıkı para politikasının uygulanacağı ve faiz artırımının daha hızlı olabileceği beklentisi de piyasaların konuştuğu konulardan biri. Dolayısıyla bu sert fiyatlamada Fed ve Trump etkisi beraber düşünülmelidir."





#Para piyasaları
#TCMB
#Dolar ne kadar
#ABD Doları
#Dolar fiyatı
7 yıl önce