|

e-Devlet 6 Ekim bedelli askerlik yerleri sorgulama ve öğrenme

Bedelli askerlik yerleri bugün belli oldu. 6 Ekim’de bedelli askerliğe alınacak olanların yerleri bugün e-Devlet üzerinden açıklandı. Sisteme giriş yaparak bedelli askerlik yerlerinizi öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
11:17 - 6/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:38 - 6/09/2018 Perşembe
Diğer
Bedelli askerlik yerleri bugün e-Devlet üzerinden erişime açılacak.
Bedelli askerlik yerleri bugün e-Devlet üzerinden erişime açılacak.

6 Ekim tarihinde silah altına alınacak olanlar için bedelli askerlik yerleri bugün erişime açıldı. Başvuru sayısının 470 bini geçtiği bedelli askerlikte yerler bugün e-Devlet üzerinden öğrenilecek.

Bedelli askerlik başvuru kılavuzu yayımlandı. Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, e-Devlet üzerinden aldıkları başvuru formuyla bankadan ödemeyi yapacak, ardından en yakın askerlik şubesine müracaat edecek. Başvuru için son tarih 3 Kasım 2018.

Bedelli askerliğe yoğun talep

Bedelli askerlikten faydalanmak için başvuranların sayısı 450 bine yaklaştı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bedelli askerlik uygulamasına yönelik çalışmalar, Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının ilgili birimlerinin katılımıyla yoğun şekilde devam ediyor. Sürece Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileri de katkı sağlıyor.

Bedelli askerlikten faydalanmak üzere 450 bine yakın başvuru yapıldı.

- Başvuru şartları

Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün temel askerlik eğitimi alacak.

Yurt dışında yaşayanlar ile resmi olarak yurt dışında 3 yıldan daha fazla çalışanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanuna göre, bedelli askerlikten faydalanmak isteyen hak sahipleri, 3 Ağustos'ta başlayan ve 3 Kasım'a kadar sürecek üç ay boyunca başvurularını e-Devlet üzerinden, ayrıca yurt içinde askerlik şubeleri ile yurt dışında konsolosluklar aracılığıyla yapabilecek.

Hak sahibi olduğu belirlenerek müracaatı kabul edilen yükümlüler, başvuru belgesini aldıktan sonra bankaya 15 bin lira yatıracak. Yükümlüler, bedeli yatırdığını gösteren dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecek.

- İlk birlikler belli oldu

Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin celp takvim süreci de işliyor.

Müracaat sürecini tamamlamış bedelli askerlik hizmetine tabi yükümlülerden, üç celp döneminden ilkinde temel askerlik eğitimi alacaklara ilişkin bilgiler, e-Devlet sistemi üzerinden yayımlanmıştı.

Yükümlüler, temel askerlik eğitimi alabilecekleri birlikleri sistem üzerinden öğrenirken bilgiler, ayrıca yükümlülerin adlarına kayıtlı cep telefonlarına da mesaj olarak da gönderilmişti.

Milli Savunma Bakanlığınca, bedelli askerlikten faydalanmak isteyenlere üç celp döneminde temel askerlik eğitimi verileceği, ilk celp döneminde birliklere sevk işleminin 15 Eylül'de, ikinci sevk işleminin 6 Ekim'de, üçüncü sevk işleminin de 27 Ekim'de yapılacağı açıklanmıştı.

İkinci celp dönemine ilişkin sevk bilgileri 6 Eylül'de, üçüncü celp dönemine ilişkin bilgiler de 27 Eylül'de e-Devlet sistemi üzerinden ilan edilecek.

İlk 3 dönemde yer almayan diğer yükümlülerin celp planlaması da 3 Kasım'dan sonra ayrıca duyurulacak.

- İşlemlerini geciktirenler kapsam dışına çıkartılacak

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin, yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlamaları gerekecek.

Gerekli işlemleri süresi içinde tamamlamayan yükümlüler, bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

İşte bir bedelli askerin ihtiyaç tutarı

Bedelli askerlik yapacak gençlerin sevk tarihlerinin belli olması asker malzemesi satan esnafın yüzünü güldürdü. Askeri malzeme satan esnaf, bedelli askerlik yapan bir askerin ortalama 400 TL ya da 500 TL civarında bir alışveriş yapması gerektiğine dikkat çekti.

Bedelli askerlik yasasının kabul edilmesinin ardından birçok kişi başvuruda bulundu. Başvurusunu tamamlayan ve kabul edilen vatandaşlar için ilk 3 döneme ait celp dönemleri belirlendi. Buna göre ilk 12 bin bedelli asker 15 Eylül’de birliklerine sevk edilecek. Sevk tarihinin yaklaşmasıyla birlikte askeri malzeme satışlarında da artış görüldü. Maltepe Anadolu Kapalı Çarşısında askeri malzeme satışı yapan esnaf Serpil Karataş, ’’Askerlerin alacakları malzemelere kışın ve yazın değişiyor. İlk iki devrede gidecekler biraz daha şanslılar. Daha az maliyetle gitmiş olacaklar. Kışın gidecek olanların maliyeti biraz daha yüksek olacak. Kazak, içlik, çorapları biraz daha kalın olacak. Alacakları malzemeye ve sayılara göre değişiyor. Kendilerini idare edebilecek şekilde çamaşırlarını seçiyorlar. Genelde çorap, çamaşır, boyun cüzdanı, tıraş malzemeleri, bot boyası, sabunlukları gibi malzemeleri bizden temin ediyorlar’’ ifadelerini kullandı.

"Minimum beşer takım alanlar 100-150 TL civarı tutuyor"

Bedelli bir askerin kıyafetleri için ortalama ne kadar bir harcama yapacağını açıklayan Karataş, ’’Minimum beşer takım alanlar 100-150 TL civarı tutuyor. Tıraş malzemelerini kendileri gün sayısı az olduğu için kendileri götürmeyi tercih ederlerse bu rakam biraz daha düşüyor. Genelde bizden tercihleri çorap, çamaşır, kazak, içlik ve tıraş malzemeleri oluyor. Kullanabilecekleri malzemeleri alıyorlar daha çok. Diğer takımları, kamuflajları, botları zaten askeriye temin ediyor. Bizden alacakları iç giyim ve dolaplarında kullanabilecekleri ürünler’’ şeklinde konuştu.

Askeri malzeme satışı yapan Fatma Aysoy isimli esnaf da, ’’Askerlerimiz ihtiyaçları için bizlere geliyorlar. Şu sıralara zaten bedelli askerler geliyorlar. Bir askere lazım olabilecek şeyler kirli temiz çamaşır torbası, filesi ve iç çamaşırları, şafak saati, tıraş takımları bu tür şeyler. Eğer özel kullanmak istediği tıraş takımları varsa kendisi götürebilir. Orada zaten askeriye de verecek bir takım şeylerini ama terden rahatsız olup daha sık kullanırım diye düşünürlerse çorabını, çamaşırını buradan götürmesi gerekiyor’’ açıklamalarında bulundu.

"Kışın fiyat daha yükselir. 400 TL ya da 500 TL’ye kadar çıkabilir"

Bedelli askerlerin yapacağı harcamaya ilişkin değerlendirmede bulunan Aysoy, ’’100 TL’ye de çıkar. Ama 10 tane takım, 20 tane çorap istiyorum derse ona göre maliyeti 200 TL ya da 300 TL’yi de bulur. Ama bu kışın olsa kışın kazağı, çorabı, kar maskeleridir, polar derken fiyat daha yükselir. 400 TL ya da 500 TL’ye kadar çıkabilir. Bu tamamen insanların kendi tercihine bağlı bir şey. Almaları gereken en önemli şey dolap düzenleri için kirli temiz çamaşır torbaları, fileleri, çamaşırları ve çorapları .Bunun dışında askeriye zaten her şeyi veriyor’’ dedi.

Bedelli askerliğin açıklamasından sonra satışlarda bir artış meydana geldiğini kaydeden Aysoy, 21 gün de olsa insanların askerlik kültürünü alması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

#Bedelli askerlik
#Bedelli askerlik yerleri
#e-Devlet
6 yıl önce