|

E-Nabız nedir, nasıl kullanılır?

E-Nabız uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından yeni çıkarılan hizmetlerden biridir. Vatandaşlar tüm kişisel bilgilerini E-Nabız uygulaması üzerinden öğrenebilecekler. Peki E-Nabız tam olarak nedir ve nasıl kullanılır?

Yeni Şafak
15:28 - 4/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:33 - 4/08/2016 Perşembe
Diğer

E-Nabız uygulamaya geçtiğinden beri birçok vatandaş tarafından tercih ediliyor. Sağlık Bakanlığı yaptığı bir tanıtımla E-Nabız uygulamasını tanıttı ve uygulama hakkında detaylı bilgi verdi. Peki E-Nabız uygulamasını kullanacak olan vatandaşlar nasıl kullanacak? İşte tüm yönleriyle E-Nabız uygulaması ve ayrıntıları…




E-Nabız sistemi için tıklayınız :


E-Nabız nedir?


E-Nabız vatandaşların kişisel sağlık bilgilerini kontrol ve takip edebildikleri bir sistemdir. Bu uygulama ile teşhis, tahlil, tıbbi görüntü, reçete gibi önemli bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. e-Nabız muayene, tetkik ve tedavilerinizin nerede yapıldığına bakılmaksızın, kendi adınıza üretilmiş sağlık bilgilerinizi yönetebileceğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabileceğiniz sistemin bütünüdür. Bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, güvenli bir şekilde internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebileceğiniz dünyanın en geniş ve kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.



E-Nabız uygulamasına giriş işlemleri nelerdir?


E-Nabız uygulamasını kullanabilmeniz için 2 yol vardır. İlk yöntem internet üzerinden https://enabiz.gov.tr adresine giriş yaparak diğeri ise E-Devlet sisteminden giriş yaparak kayıt olma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Aile hekiminizden geçici e-Nabız şifresi almakta mümkündür.



Aile Hekimimden nasıl geçici şifre alabilirim?


e-Devlet şifreniz yoksa kayıtlı olduğunuz aile hekiminize giderek e-Nabız sistemine kayıt olmak için başvuru yapabilirsiniz. Aile hekiminiz www.enabiz.gov.tr adresinden “Aile Hekimi Girişi" butonuna aracılığıyla sizin T.C. kimlik numaranız ile cep telefonu numaranızı sisteme kaydedecektir. Daha sonra beyan ettiğiniz cep telefonunuza doğrulama kodu kısa mesaj olarak gelecektir. Doğrulama kodunu Aile Hekiminizle paylaştığınızda size ikinci bir kısa mesaj gelecektir. Bu mesajda e-Nabız sistemine giriş yapabileceğiniz geçici şifre bilgisi bulunmaktadır. Lütfen geçici şifrenizi kimseyle paylaşmayınız.



Sağlık Geçmişinizi Görüntüleyin


Size ait gerçekleşmiş olan muayenelerin detaylı bilgilerine erişebilirsiniz. Profil bilgileri bölümünden kişisel profil güncellemelerinizi yapabilirsiniz. Bildirimler bölümünde hesabınızla ilgili yapılan son aktiviteleri, son erişim bilgilerini, sağlık tesisi ziyaretleri gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.



“Tansiyon, Şeker, Nabız, Ağırlık, Adım, Kalori" vb. bilgilerinizi sisteme isterseniz kendiniz ekleyebilir, isterseniz elektronik mobil sağlık cihazlarınızın otomatik olarak veri gönderimlerini sağlayabilirsiniz.



Sağlık verilerinize her yerden ulaşın!


Web, Windows, Windows Phone(Çok Yakında), iPhone ve Android işletim sistemine sahip tüm cihazlarla e-Nabız sistemine bağlanın. Böylece gittiğiniz farklı sağlık kuruluşlarında yapılan muayene bilgisi detayları, reçete ve ilaç bilgileriniz, farklı laboratuvarlarda yapılan tetkikler ile tıbbi görüntüleriniz ve bunların raporları gibi size ait daha birçok sağlık bilgisini bir arada bulabilirsiniz.



e-Nabız Hesabımı Nasıl Kapatabilirim?


Dikkat! E-Nabız hesabınızı kapattığınızda geçmişe dönük tüm verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişemeyeceksiniz. Hesap kapatma işlemini yalnızca, e-nabız hesabınıza e-devlet kapısı üzerinden giriş yaptığınızda gerçekleştirebilirsiniz. Hesabınızı kapatmak için e-Nabız sisteminde yer alan “Hesabımı Kapat" butonuna bastıktan sonra, kararınız kesin ise sistemde kayıtlı cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazıp kaydettiğinizde hesabınız kapanacaktır. Hesabınızı kapattığınızda e-Nabız sisteminde bulunan bütün sağlık verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişim sağlayamayacaksınız. Hesabınızı yeniden açtığınızda, açtığınız tarihten itibaren ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerinden gelen size ait sağlık verilerine erişim sağlayabileceksiniz. Kapatılan e-Nabız hesabınızın yedinen açılması için ilgili kurumlara dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.



e-nabız İOS mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:



e-Nabız uygulamasını Android cihazlara indirmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:



Sağlıkta e-nabız dönemi başlıyor


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan e-nabız sistemiyle kişilerin tüm bilgileri artık cep telefonlarında olacağını ifade etti.



Marmara Belediyeler Birliği Akıllı Belediyecilik Zirvesi'ne katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Yeni getirdiğimiz yapıda e-nabız, yani kişinin sağlıkla ilgili bütün verileri akıllı telefonunda var. Hangi tarihte nerede MR çektirmiş, hangi laboratuvarda tahlil yaptırmış tüm bilgiler kendisinde var" dedi.



Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bugün için bir İlaç takip sistemi dediğimizde, ilacın fabrikadan çıkıp, ilacın hangi eczanede ve hangi kişide olduğunu takip edebiliyoruz. Şimdi yeni getirdiğimiz yapıda e-nabız yani kişinin sağlıkla ilgili bütün verileri akıllı telefonunda var. Hangi tarihte nerede MR çektirmiş, hangi laboratuarda tahlil yaptırmış tüm bilgiler kendisinde var. Veri güvenliği ile hangi hekime ne kadar bilgi vermek istiyorsa, hangi bilgiyi kiminle paylaşmak istiyorsa bütün verilerini akıllı cep telefonunda bulacak. Amerika'da rahatsız oldu. 4 yıldır diyabet hastası, diyabet ile ilgili kullandığı ilaçlar, aldığı tedavi hizmetleri bütün hepsini yanında taşıyacak. Bunun ekonomisi var mı var. Bunun zaman israfı açısından ekonomisi var mı var. Bütün bunları akılcı bir şekilde kullanıp değerlendirmek çok önemli. Bu anlamda yerel yönetimlerin şehrin her alanındaki veriyi sağlıklı, güvenilir kullanan ve onu gelecekle ilgili projeksiyonlarına güçlü bir veri tabanı olarak sağlayan anlayışa bu zirve katkı sağlayacaktır."



Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nin yerli ve yabancı kamu kuruluşları ile teknoloji alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini buluşturan marka bir çatı olduğunu söyledi. Amaçlarının belediyelerin tüm kurumsal işleyişlerini çağın enformatik gereklerine uyarlamalarını sağlamak ve halkı bilgi teknolojilerine güvenli, hızlı ve ucuz erişebilir kılmak olduğunu ifade eden Altepe “Özellikle balkanlardan yüzlerce iş adamı ve firmanın yer alacağı Balkan Ticaret Fuarı ile birlikte gerçekleştireceğimiz zirvede, dünyadaki teknolojik gelişmeler ve yerel yönetimlere uyarlanması masaya yatırılacak" dedi.



Bursa Merinos AKKM'de düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği Akıllı Belediyecilik Zirvesi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla başladı. 2 gün sürecek zirvenin açılışında konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Milletçe bir taraftan aklı, diğer taraftan gönlü kullanarak yapmamız gereken çok önemli işler var. Bunlardan bir tanesi de akıllı belediyecilik. Sağlık bakanı olarak benim şanslı olduğum bir yer var. Bu dönem Bursa milletvekili adayıyım. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile 2 yıldan buyana zaten birlikte çalışıyoruz. Bu da benim için bir şans" dedi.



Sağlığın en önemli ayağının yerel yönetimler olduğuna işaret eden Bakan Müezzinoğlu, “Birey sağlığı, aile sağlığı, toplum sağlığı" diyoruz ama sokaklar sağlıklıysa, bölge sağlıklıysa, sağlıklı alt yapı varsa, sağlıklı ulaşım, iletişim varsa o kent sağlıklıdır. Sağlığın Dünya Sağlık Örgütü tarafından tarifi yasasında 3 kelime ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olma halidir der. Ruhen sağlıklı olmada yerel yönetimlere ihtiyacımız var. Fiziken sağlıklı olmada yerel yönetimlere ihtiyacımız var. Sosyal açıdan sağlıklı olmada yine yerel yönetimlere ihtiyacımız var" diye konuştu.



SAĞLIK BAKANINDAN ZİRVE SELFİESİ


Dünyada teknolojiyi etkin ve verimli kullanan yönetimlerin hizmet üretiminde daha başarılı olduğunu belirten MBB Başkanı Altepe, Akıllı Belediyecilik Zirvesi'ni uluslararası düzeye taşımak hedefinde olduklarını da kaydetti. Altepe “Küresel dünyanın gereklerinin artık tüm toplumsal ve kurumsal yapılara uyarlanması kaçınılmaz, ertelenemez ve ihmal edilemez bir zorunluluk haline gelmiştir" şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından zirve “Akıllı Belediyecilik" adlı oturum ile devam etti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Recep Altepe ile birlikte Akıllı Belediyecilik Zirvesi selfiesi çekti.


E-Nabız uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından yeni çıkarılan hizmetlerden biridir. Vatandaşlar tüm kişisel bilgilerini E-Nabız uygulaması üzerinden öğrenebilecekler. Peki E-Nabız tam olarak nedir ve nasıl kullanılır?





#E-Nabız
#Sağlık Bakanlığı
8 yıl önce