|

e-YDS başvuruları başladı! ÖSYM giriş ve e-YDS başvuru kılavuzu için tıkla

e-YDS başvuruları bugün başladı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 2017/9 başvuruları 16 Kasım tarihine kadar devam edecek. ÖSYM Ais sistemine giriş yaparak başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM'nin yayımladğı e-YDS başvuru kılavuzunu da sayfamızdan bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
19:49 - 25/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 20:20 - 25/10/2017 Çarşamba
Diğer
e-YDS 2017/9 başvuruları başladı
e-YDS 2017/9 başvuruları başladı
e-YDS başvuruları
ÖSYM tarafından alınmaya başlandı. Elektronik Yabancı Dil sınavına girecek olan adaylar başvurularını ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak tamamlayabilirler. e-YDS başvuru kılavuzunu ve detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.
YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı
e-YDS 2017/9 Başvuruları

e-YDS 2017/9 İngilizce alanında, 25 Kasım 2017 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-sınav uygulama binalarında yapılacaktır. Sınava başvurular, 25 Ekim – 16 Kasım 2017 tarihleri arasında alınacaktır. Sınav cevaplama süresi 180 dakikadır. Adaylar, saat 14:30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Sınava alınacak aday sayısı, e-YDS sınav binalarının aday kapasitesi ile sınırlı olacağından bu sınavda kontenjan, Ankara’da 4200, İstanbul’da 432, İzmir’de 112 olacaktır. Sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dâhil edilmiş olacaktır. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenecek, ödeme kabul edilmeyecek ve e-YDS için sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılacaktır.

e-YDS, elektronik ortamda yapılacağından, adayların sınavda uygulanacak ara yüzleri sınav öncesinde tanıması ve sisteme aşinalık kazanması amacı ile deneme e-sınavı hazırlanmıştır. Bu sınavlara katılacak adayların sınavdan önce deneme sınavından yararlanmaları önemlidir.

Adaylar, Deneme e-Sınav Uygulamasına ve e-YDS 2017/9 Kılavuzuna aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir. Adaylara saygıyla duyurulur.

SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI

e-YDS elektronik ortamda yapılır. Bu nedenle sınava başvuracak adayların kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine/becerisine sahip olmaları gerekir. Sınavda, adaylara bilgisayar kullanma eğitimi veya herhangi bir şekilde bilgisayar kullanım desteği sağlanmaz.

e-YDS’nin uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda yapılır. Adaylara sözlü/yazılı danışmanlık hizmeti verilmez, sınavda yazılı ve/veya sözlü bilgilendirme yapılmaz. Sınav süresince görevlilerin adaylarla konuşması, iletişim kurması yasaktır. Adaylara görevliler tarafından sınava ilişkin açıklama yapılmaz. Adaylar sınava ilişkin tüm bilgilendirmeleri elektronik ortamda edinirler. Bu nedenle sınava katılmak isteyen adayların başvuru için sınav ücretini ödemeden önce internet ortamında yapılacak örnek e-YDS’ye katılmaları gerekmektedir.

e-YDS’de okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı ile tek kişilik salon uygulaması bulunmaz. Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan engeli/sağlık sorunu nedeniyle tek kişilik salonda sınava girmesi gereken, okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı talep edenler, e-YDS’ye başvurmamalıdır. Bu adaylar sınava katılmak için sınav ücreti ödemiş olsa bile eSınav Merkezlerinde adayın engeline/sağlık sorununa yönelik bir düzenleme yapılamaz, ÖSYM’ye gönderilen sağlık raporları ve/veya bu amaçlı dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Bunun dışında engeli veya sağlık sorunu nedeniyle sınavda herhangi bir araç gerece ihtiyaç duyan adaylar, raporlarında ve Sınava Giriş Belgelerinde yazılmış olması kaydıyla ilgili araç gereçle sınava alınırlar. Sınava Giriş Belgelerinde yazılı olmayan hiçbir araç gereç vb. e-sınav binalarına girişte kabul edilmez.

Görme engelli adaylardan hiç görmeyenler ekran okuyucu, az görenler ise ekran büyüteci ile sınava alınır. Bu adaylar taleplerini başvuruda bildirirler. Görme engelli adaylardan ekran okuyucu veya ekran büyüteci ile sınava girmek isteyenler, Ankara e-Sınav binasında sınava alınırlar. Görme engelli adaylardan sınavda ekran okuyucu ve ekran büyüteci yazılımları kullanacaklar için gerekli klavye ve kulaklık bulunmaktadır. Ekran okuyucu olarak JAWS 17.0.2619 paket programı ve bu programa eklenti olarak Eloquence (İngilizce) ve Vocalizer Expressive (Yelda Yüksek Kalite - Türkçe) seslendirme opsiyonları verilmiştir. Ekran büyüteci olarak MAGic 13.1.1198 paket programı verilmiştir. Başvuruda bu yazılımları kullanacağını belirten adayların kullanımı bilmeleri gerekmektedir. Adaylara programları kullanma ile ilgili bilgilendirme yapılmaz. Sınav günü, sınavın başlama saatinden önce görme engelli adaylar, ekran okuyucu veya ekran büyüteci yazılımlarını kendi kişisel ayarlarına getirebilirler. e-YDS yazılımına ekran okuyucu yazılımların erişimine açık, sorular arasında geçiş, cevaplama, boş bırakma, gözden geçirme vb. fonksiyonların yerine getirilebileceği menü eklenmiştir. e-YDS yazılımının nasıl kullanılacağı esinav.osym.gov.tr/deneme adresindeki örnek sınav üzerinden öğrenilebilir. Sınav günü sisteme giriş yapabilmek için adaylardan kendi fotoğrafını çekmesi istenmektedir. Bu fotoğrafın adayın sonuç belgesinde yayınlanacak kalitede olması gerektiğinden görme engelli adaylar, fotoğraf çekme işlemini salonlardaki görevlilerle birlikte yapacaklardır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde yer alan engelli bilgileri/sağlık sorunlarına ilişkin kayıtlı bilgiler e-YDS için işleme alınmaz.

Sağlık koşulları/engel durumları bu sınava uygun olmayan adayların YDS’nin İlkbahar Dönemi ve/veya Sonbahar Dönemi sınavlarına katılmaları önerilir.

Cezaevinde ve engelli bina/salonlarında elektronik sınav yapılamadığından sınava giriş koşullarını taşımayan adayların sınava başvurmamaları gerekmektedir. Sınava giriş koşullarını taşımadıkları halde başvurularını gerçekleştirerek sınava gelen adaylar sınava alınmaz.

SINAV ÜCRETİNİN ÖDENMESİ

Adayların sınav ücreti ödeme işlemine geçmeden önce mutlaka bu kılavuzu dikkatlice okumaları/incelemeleri ve tüm sınav koşullarını/kurallarını kabul ederek sınav ücreti ödediklerini belirtir ekran üzerinde yer alan kutucuğu işaretlemeleri zorunludur.

Elektronik Yabancı Dil Sınavları (e-YDS), Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılmaktadır. Sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin ilk günü saat 14.00’te başlar. Sınava başvuru tarihlerinde, ÖSYM e-Sınav Merkezlerinin aday kapasitesi kadar adayın sınav ücreti alınır. Kapasite dolduğunda başvuru süresi tamamlanmamış olsa bile sınav ücreti ödeme işlemi sonlandırılır. Kapasite dolmadığı takdirde, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin son günü saat 23.59’da sınav ücreti ödeme işlemi sona erer.

Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatırırlar. Bankadan sınav ücreti ödemesi kabul edilmez. Sadece kredi kartı/banka kartı ile sınav ücreti ödeyen adayların e-YDS için başvuruları kabul edilir.

T.C. Kimlik Numarasını olmayan adaylardan daha önceden Y.U. Numarası bulunan adaylar, mevcut Y.U. Numaralarını T.C. Kimlik Numarası olarak kullanırlar.

T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan adaylar, T.C. Kimlik Numarası olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) kullanırlar. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılır.

MERNİS’ten Y.U. Numarası edinmemiş adaylar, ÖSYM’nin
adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak onaylar ve böylece bir “Belge Kodu” edinirler. Bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleri ile birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri/yetkili başvuru merkezlerine başvurarak ücreti karşılığı Y.U. numaralarını edinerek bu numarayı kullanırlar.
Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin
adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alır ve bu numarayı kullanır.
SINAV ÜCRETİ ÖDEMESİNİN BAŞVURU İŞLEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ/BAŞVURU İŞLEMİ

Sınav ücretini ödeyen adaylardan;

 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) bulunanların e-YDS için ödemiş olduğu sınav ücreti, e-YDS başvuru kaydı olarak sisteme yansıtılır.

 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı adaylardan geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayanlar, fotoğraf güncelleme işlemlerini ilgili sınavın yapılacağı hafta Perşembe günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya fotoğraf güncellemeye yetkili başvuru merkezlerinin birinden yaptırmak zorundadır. Bu işlemi yaptırmayan adaylara Sınava Giriş Belgesi düzenlenmez.

DİKKAT: Sınav ücretini yatıran ancak, sistemde güncel fotoğrafı bulunmayan adayların, ilgili sınavın yapılacağı hafta Perşembe günü saat 17.00’ye kadar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya fotoğraf güncellemeye yetkili başvuru merkezlerinin birinden, fotoğraflarını güncellemeleri zorunludur. Belirtilen süreye kadar fotoğrafını güncellemeyen adaylara ilgili sınav için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmez. İlgili sınav için Sınava Giriş Belgesi bulunmayan adaylar, sınava alınmaz.

#e-YDS
#ÖSYM
#YDS
#başvuru
#e-YDS başvuruları
#başvuru kılavuzu
6 yıl önce