|

Ekmeğe zam kapıda

Ekmeklik unun fiyatı bir ay içinde 12 milyon liradan 18 milyon liraya çıkınca fırıncılar ekmeğe zam hazırlığına başladı. Artışın sürmesi halinde ekmek fiyatının 300 bini bulacağı söyleniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 20:33 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi, ekmeklik unun fiyatının bir ay içerisinde 12 milyon liradan 18 milyon 500 bin liraya yükseldiğini belirterek, "Ekmeklik unun fiyatındaki artış durdurulmazsa ekmeğin fiyatı 1-2 ay içerisinde 300 bin lirayı bulur" dedi.



Ekşi, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin ardından değirmen sahiplerinin un satışlarında artık vade yapmadığını, unu peşin para karşılığında sattığını belirtti.



Unun fiyatının sürekli artmasının ve peşin para karşılığında satılmasının fırıncıları zor durumda bıraktığını ifade eden Ekşi, "Bu satış politikasıyla ekmek üretim ve dağıtımı durabilir. Türkiye genelinde büyük sıkıntılar yaşanmaması için şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Tarım Bakanlığı, bu konuya daha duyarlı yaklaşarak, özellikle kırsal kesimdeki değirmenlere vadeli buğday satışına başlamalıdır" diye konuştu.



Un fiyatlarındaki artışların bu şekilde devam etmesi halinde 200 gramlık ekmeğin fiyatının yılbaşına kadar 300 bin liraya çıkmasının kaçınılmaz olacağını vurgulayan Ekşi, şunları kaydetti:



"Un fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansıması halinde sorumluluğun fırıncılık sektörüne mal edilmemesi gerekir. Biz şimdiden kamuoyuna un fiyatı artışlarını duyuruyoruz. Bizim peşin parayla un alarak ekmek yapmamız imkansız. Tüm ülke çapında özel fırınlarda ekmek üretimi durabilir."



Ekmek üzerinden oy avcılığı


Yerel yönetimlerin ekmek üzerinde oy avcılığı yaptığını öne süren Ekşi, belediyelerin bu tutumlarını terk etmelerini istedi. Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerel yönetimler, federasyonumuz ile işbirliği yaparak, herkesin belediye imkanlarından aynı şekilde yararlanması sağlanabilir. Sadece yüzde 5'lik bir kesime ucuz ekmek satarak yüzde 95'i gözardı etmek olmaz. Bizimle işbirliği yaparak halkı aldatmamalarını istiyoruz. Özellikle Adana, Ankara ve İstanbul illerinde halk bu konuda yanlış bilgilendiriliyor. Bu manzara karşısında seyirci kalmamızı kimse beklemesin. Fırıncı esnafı olarak gerekli eylem planlarını yürüteceğiz."



Ekonomik kriz başladığı günden bu yana Türkiye genelinde kepenk kapatan esnaf sayısının giderek arttığını ifade eden Ekşi, Ankara'da kriz öncesinde faaliyet gösteren 480 fırından 385'inin kapandığını kaydetti.



Halk ekmek 75 bin lirada direniyor


Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, halkın ekonomik zorluklarını düşünerek ekmeğe zam yapmadıklarını belirterek, "Ancak bu ay içinde un ihalesine gideceğiz. Un fiyatına göre bir ayarlama yapmak zorunda kalabiliriz" diye konuştu.



Fırıncılar Odası Başkanı'nın haksız rekabet eleştirisine de cevap veren İlkbahar, ekmeğin gramajını yaklaşık 6 ay önce 200 grama düşürdüklerini hatırlatarak, iddiaların doğru olmadığını söyledi. İlkbahar, 200 gram ekmeği 75 bin liraya sattıklarını kaydederek, haksız rekabet yaşanmaması için piyasayla aynı gramajda ekmek sattıklarını sözlerine ekledi.


#Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi
#Ekmek
#Zam
23 yıl önce