|

Enerjide gündem yatırım

Atlantik Konseyi'nde konuşan Bakan Berat Albayrak,Türkiye’nin enerjideki yeni stratejisini anlattı. Enerji sektöründe trendlerin değiştiğini söyleyen Albayrak, “OECD içinde Türkiye elektrik talep artışında birinci. Tüm bu gelişmeler ve yoğun yatırım ajandasıyla bölgeye en büyük katkıyı yaptık. Yeni dönemde de bu devam edecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:51 - 29/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Enerji Bakanı Albayrak; katılımcıları 9-13 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi’ne de davet etti. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de katıldı.
Enerji Bakanı Albayrak; katılımcıları 9-13 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi’ne de davet etti. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de katıldı.

İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konsey Zirvesi’nin ikinci gününde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji stratejisini anlattı. 45 ülkeyi temsilen bakan ve bürokratlarla dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda Albayrak, Türkiye’nin enerji yatırımlarındaki kararlılığına dikkat çekti.

KAZAN KAZAN COĞRAFYASI

Enerji sektöründe de trendlerin değiştiğine söyleyen Albayrak, dünyadaki petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 60’ından fazlasını bulunduran bu coğrafyada kazan-kazan esasına dayalı bir ortamın her şeyden önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin sadece büyüyen ekonomisiyle değil son 15 yıllık başarı hikayesiyle ortalama yüzde 5 büyüdüğünü ifade eden Albayrak, “OECD ülkeleri arasında Türkiye elektrik talep artışında birinci sırada. Türkiye, tüm bu gelişmeler ve yoğun yatırım ajandasıyla bölgeye en büyük katkıyı yaptı. Yeni dönemde de bu devam edecek” dedi.

DOĞU AKDENİZ
ONUNCU HAT OLUR

Türkiye’nin gaz piyasasının yanında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısını da güçlendirmek için çok önemli adımlar attığına dikkati çeken Albayrak, 2023 hedeflerini anlattı: “Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında, gaz depolama kapasitesini 2,7 milyar metreküpten 2023’ten önce 11 milyar metreküplere çıkaracağız. Sisteme günlük gaz basma kapasitesini 190 milyon metreküplerden 400 milyon metreküplere çıkaracağız. Halen 8 boru hattıyla olan uluslararası iş birliklerinin yanında, TANAP gelecek seneye bitecek. Türk Akımı projesini de 2020’ye kadar nasipse bitireceğiz. Bunun yanında Doğu Akdeniz gazı için de çalışmalarımız sürerken, onuncu boru hattını da yine bölge enerji arz güvenliği noktasında, özellikle batı ve küresel anlamda piyasaların güvenliği için çok çalışmaya devam edeceğiz.”


YENİLENEBiLİR
PROJELERE DİKKAT

Albayrak, Türkiye’de ilk kez yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 50 çıktığını, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının ise üçte bir oranında gerçekleştiğini bildirdi. Yabancı yatırımcıları Türkiye’ye davet etmek için önemli adımlar attıklarını anlatan Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları projesiyle dünyada yekpare alanda en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağını aktardı. Albayrak, 27 Temmuz’da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA projesiyle de bin megavatlık bir kapasitenin sisteme dahil edileceğini belirterek, dünyanın en büyük rüzgar enerjisi firmalarının katılımıyla bu kapasitenin oluşturulacağını söyledi.

#Atlantik Konsey Zirvesi
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
#Berat Albayrak
7 yıl önce