|

Eski iPhone’lar iOS 9 ile hayata dönüyor

Apple yeni işletim sistemi sürümü iOS 9 ile birlikte, iPhone 4S ve iPad Mini gibi artık yaşlanmaya başlayan modellere yönelik performans ve kararlılık geliştirmelerini hayata geçiriyor.

Yeni Şafak ve
14:37 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:39 - 23/05/2015 Cumartesi
Diğer

İster iOS tabanlı olsun isterse de Android tabanlı her yeni çıkan majör işletim sistemi sürümünün, özellikle 2,3 yaşına gelmiş ve donanım bileşenleri gücünü yitirmeye başlamış akıllı telefonlar için sorun yarattığı muhakkak. Hal böyleyken yeni işletim sistemi sürümüne güncellemek kullanıcısına yavaşlık ve kararlılık sorunları gibi can sıkıcı problemler yaratıyor. Diğer yandan yüklemezsek de bu defa yeni sürümün getirdiği yeniliklerden faydalanamıyoruz.



İşte Apple'ın iOS 9 ile birlikte hayata geçireceği en önemli yenilik bu olacak. Şöyle ki, bu sürüm dahilinde yeni özellikler sunma işini ikinci plana atacak olan Apple'ın birincil hedefi iPhone 4S veya iPad Mini gibi çıkışının üzerinden 3,4 yıl geçmiş olan modellerin yeni güncellemeyi stabil bir biçimde almalarını sağlayabilmek olacak. Bildiğimiz üzere, sürümlerini iOS 8'e güncelleyen iPhone 4S kullanıcıları, yükseltme ertesinde cihazlarının yavaşlamasından ve kararlılık sorunları yaşamalarından ciddi derecede şikayet halindeler. Apple'ın yapacağı şey bu modeller için iOS 9'un 'çekirdek versiyonunu' hazırlamak. Bunu bir nev'i 'light sürüm' olarak da düşünebiliriz. Yapılacak şey temelde, yeni yazılımın mevcut donanıma göre iyileştirilmesi olacak. Doğrudan bu sürüme güncellenecek olan modeller bu sayede sorunsuz bir biçimde iOS 9 deneyiminden faydalanabilecekler.



Apple'ın neden böyle bir şey yaptığını merak eden okuyucularımız için de küçük bir bilgilendirme geçmekte fayda var: Sebeplerden ilki, ya da görünen sebep diyelim, müşteri odaklı bir firma olmanın gerektirdiklerini hayata geçirmek. İkinci sebep ise, Apple'ın özellikle az gelişmiş pazarlarda Android karşısında çok ciddi bir pazar zafiyeti yaşaması. Bu sebepten ötürü uygun maliyetli modellerle –ki bunlar da eski modeller oluyor doğal olarak- bu pazarlarda yaygınlık kazanmayı hedefleyen Apple için böyle bir iyileştirme büyük anlam taşıyor.



Bu önemli değişikliğin haricinde yeni sürümle birlikte güvenliğe yönelik geliştirmelere önem verileceğini de not olarak düşelim. Olası zararlı yazılımların işletim sistemine bulaşmaması için kök seviyesinde önlem alacak olan Apple'ın bu girişiminin jailbreak yapmayı zorlaştıracak oluşu da 'yan etkisi' olarak değerlendirilebilir.



Son olarak da tüm detayların Apple'ın önümüzdeki ay içerisinde düzenleyeceği etkinlikle birlikte resmiyete kavuşacağını hatırlatalım.





#apple
#iphone
#ipad
#ios
#ios 9
#akıllı telefon
#iphone 4s
#iPad Mini
9 yıl önce