|

Faruk Çelik'ten 'domates' açıklaması

Gıda Komitesinin 2 lira olarak çiftçiden alınan domatesin 8 liraya satılmasını araştırdığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Çözülmesi gereken bu oradaki 6 liranın hangi alın teri karşılığında verilip verilmediği meselesi" dedi.

Yeni Şafak
18:48 - 17/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:08 - 17/05/2017 Çarşamba
AA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "2 liraya çiftçinin tarlasından çıkan domates, eğer 8 liraya satılıyorsa çiftçiden yola çıkan domatesin nerelere uğradığına bakmak gerekiyor. Gıda Komitemiz bununla uğraşıyor, bunu çözmeye çalışıyor. Tarladaki 2 liralık domates, nasıl 8 lira oluyor. Çözülmesi gereken bu oradaki 6 liranın hangi alın teri karşılığında verilip verilmediği meselesi." dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Bereket Sigorta ve Bereket Emekliliğin sektör ve basın lansmanına katılan Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin geçmişten bugüne gelişim aşaması hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çiftçilerin yüzünün gülmesi ve onların memnuniyeti için gerekli çalışmaların yapılması konusundaki hassasiyetini dile getiren Çelik, bu anlamda Tarım Kredi ile birlikte yalnızca çiftçinin memnuniyetini hesaba katan bir anlayış içinde çalıştıklarını söyledi.

"Tarım Kredi, çiftçilerimize son 14 yılda 45 milyar liralık kredi kullandırdı"

Faruk Çelik, üreticilerin mahsullerinin daha az aracı ile tüketiciye ulaşması amacıyla Tarım Kredi'nin piyasada daha aktif roller üstlenmeye başladığını belirterek, "Bu süreçte önemli bir çalışmada tarım sektörünün finansmanına yönelik oldu. Tarım Kredi, çiftçilerimize son 14 yılda 45 milyar liralık kredi kullandırdı. Çiftçilerimiz tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de milli gelirden en az payı alan kesimi oluşturuyorlar." şeklinde konuştu.

Finansman kullanımında çiftçilerin aleyhine gelişen durumlar için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Çelik, "Bu durumun ortadan kalkması ile Merkez Birliğimiz, Genel Müdürümüz, Ziraat Bankası ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Biz de her türlü desteği veriyoruz. Bu konudaki esnaf çiftçi ayrımını ortadan kaldıracak düzenlemeyi Ziraat Bankası ile birlikte gerçekleştirmiş olacağız." bilgisini verdi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin tarımsal üretimin artırılması ve üreticilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 2017 yılında 600 milyon liralık yatırım kararı aldığını anımsatan Çelik, tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de stratejik öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Buna karşın tarımsal üretimin doğası gereği risklere açık bir sektör olduğuna işaret eden Çelik, tarım sigortacılığının tüm dünyada kapsamını genişlettiğini anlattı.

"Enflasyon çığırtkanlığını yapanlara, adresi başka yerde bakın diyoruz"

Bakan Çelik, Türkiye'de TARSİM bünyesinde tarım sigortacılığı anlamında hayata geçirilen yenilikleri anımsatarak, "TARSİM ocak ayı itibariyle yeni bir sürece girdi. Özetle, doğal afetlerden kaynaklı tarımsal risklerin tamamını sigorta kapsamına almış bulunuyoruz. En önemlisi buğdayda kuraklığı güvence altına aldık ama 2018 yılından itibaren kuraklık karşısında tüm ürünler sigorta kapsamına alınmış olacak." ifadelerini kullandı.

"Eli nasırlı çiftçilerimizin yükünü azaltmak hepimizin öncelikli görevi." diyen Çelik, şunları kaydetti:

"Soframıza gelen ürünleri zorluklarla soframıza taşıyan çiftçilerimizin alın terini İstanbul Boğazı'na bakarak konuşmak kolay. Yok efendim domatesin fiyatı şuymuş, enflasyon biraz yükselmiş, bunun müsebbibi de domates oldu. Bunun müsebbibi de çiftçinin ürettiği salatalık oldu, biber oldu. Geçin bunları, geçin! Çiftçi ile ilgili bakışları olumsuz noktaya çeken bu yaklaşımlara şiddetle karşı olduğumuzu söylüyorum.

8 liradan bahsedilen 7 lira bahsedilen domates bugün itibariyle 4 liraya düşmüş. 30 kuruşa, 40 kuruşa, maliyetinin altına çiftçi pazar bulamazken, çiftçiye sahip çıkmayanların, bugün bir nebze çiftçinin yüzü güldü diye, enflasyonun ana müsebbibini domates yapmalarını kabul etmek mümkün değildir.

2 liraya çiftçinin tarlasından çıkan domates, eğer 8 liraya satılıyorsa çiftçiden yola çıkan domatesin nerelere uğradığına bakmak gerekiyor. Gıda Komitemiz bununla uğraşıyor, bunu çözmeye çalışıyor. Tarladaki 2 liralık domates, nasıl 8 lira oluyor. Çözülmesi gereken bu oradaki 6 liranın hangi alın teri karşılığında verilip verilmediği meselesidir. Buradan çiftçilere sesleniyorum; üretmeye devam edin, hükümet olarak, Bakanlık olarak yanınızdayız. Bu enflasyon çığırtkanlığını yapanlara, adresi başka yerde bakın diyoruz."

Haksız bazı zincirler olduğunun altını çizen Çelik, çiftçinin üretimde kalması ve onların yüzünün gülmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Mevsimsel geçişlerde fiyatların geçmişte de yükseldiğini anımsatan Çelik, 10 gün için haksız kazanç peşinde olanları Gıda Komitesi'nin belirlemek için çalıştığını söyledi.

Her iki çiftçiden birinin Tarım Kredi kanalıyla tarım sigortası yaptırdığını, Tarım Kredi'nin diğer branşlarla birlikte yıllık prim üretiminin 460 milyon lira olduğunu belirten Çelik, "Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Bereket Sigorta unvanıyla sektöre girmiş olmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır." diye konuştu.


#Faruk Çelik
#Tarım Kredi
7 yıl önce