|

Fed tutanakları sonrası Dolar ne kadar oldu?

FED tutanaklarının açıklanmasının ardından Dolar ne kadar oldu? ABD Merkez Bankası'nın (FED) temmuz toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Bu durum sonrasında Dolar düşüş yaşadı ve 2,92 liradan 2,91 lira seviyelerine geriledi. İşte detaylı bilgiler ve son gelişmeler.

Yeni Şafak
22:27 - 17/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 19:31 - 17/08/2016 Çarşamba
AA

ABD Merkez Bankasının (Fed) temmuz toplantısına ait tutanaklar, Fed'in faiz artırım zamanlamasına ilişkin fikir ayrılıklarına rağmen seçeneklerini açık tutmak istediğini gösterdi.



Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Temmuz'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.



FOMC üyelerinin politika faizini oy çokluğuyla sabit tutma kararı aldığı toplantının tutanaklarına göre, üyeler bir sonraki faiz artışının zamanlaması konusunda üçe ayrıldı.



Üyelerin çoğu bir sonraki faiz artırımından önce daha fazla veri için beklenmesini desteklerken, bazı üyeler ekonomik şartların kısa süre içinde faiz artırılmasına izin vereceğini savundu.



İki üye ise "iş gücü piyasasının tam istihdama ulaştığına ya da ulaşmak üzere olduğuna" işaret ederek, faizlerin temmuz toplantısında 25 baz puan yükseltilmesini istedi.



Buna karşın, toplantının karar metninde sadece Kansas City Fed Başkanı Esther George'un faizlerin sabit tutulmasına karşı oy kullandığı belirtilmişti. Faiz artışını savunan ancak konsensüse uymayı tercih eden diğer üyenin Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester olabileceği ileri sürüldü.



- Brexit'in etkisi çabuk geçti, belirsizlik azaldı



Tutanaklarda, ayrıca finansal şartlarının İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını (Brexit) takiben çabuk iyileşmesinin küresel piyasaların direnci bakımından umut verici olduğuna dikkat çekilirken, bunun ABD ekonomisine yönelik belirsizliklerin azalmasına yardım ettiği kaydedildi.



Faiz politikasının verilere bağlı kalmayı sürdüreceğine vurgu yapılan metne, FOMC üyelerinin seçeneklerini açık tutma ve esnekliği koruma konusunda aynı fikirde olduğu da yansıdı.



Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC'nin bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül'de Washington'da gerçekleştirilecek.



Fed Başkanı Janet Yellen, toplantının ardından alınan kararları değerlendirmek üzere basın mensuplarının karşısına geçecek.



Yellen'in ayrıca 26 Ağustos'ta Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek para politikası sempozyumunda konuşması bekleniyor.



- Piyasaların tutanaklara tepkisi


Fed üyelerinin faiz artış zamanlaması konusunda anlaşamadıklarını ortaya koyan tutanaklar, piyasaların hareketlenmesine neden oldu.



Avro/dolar paritesi, tutanakların ardından 1,1264'ten 1,1307'e yükseldikten sonra 1,1288 seviyelerinde denge buldu. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,9285'ten 2,9190'a geriledi.



Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından 1.343 dolardan 1.349 dolara kadar yükseldi. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise yüzde 1,54'ten yüzde 1,56'a çıktı.



Öte yandan, tutanaklar öncesinde sınırlı düşüşle işlem gören New York Borsasında Dow Jones ve Standard and Poor's 500 endeksleri kayıplarını silerek, pozitife geçti. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,1 azalışla satış ağırlıklı seyrediyor.




#FOMC tutanakları
#Dolar
#Dolar ne kadar
#Dolar fiyatı
#FED
8 yıl önce
default-profile-img