|

'Halep insanlığın öldüğü yer oldu'

Esed rejimi ve İran komutasındaki milislerin Halep'e yönelik saldırıları ABD'nin Chicago kentinde protesto edildi. Protesto gösterisinde konuşan Suriyeli Amerikalılar Topluluğu üyesi Mufaddal Hamadeh, insanlığın da Halep ile birlikte öldüğünü söyledi.

Yeni Şafak
14:17 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 14:23 - 16/12/2016 Cuma
AA

Suriye'nin Halep kentindeki sivillere yönelik saldırılar, ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen anma programıyla protesto edildi.



Chicago'da Müslüman grupların organize ettiği ortak program, Bridgeview bölgesindeki Universal Lisesi'nde düzenlendi.



ABD'nin Orta Batı ve Büyük Göller bölgesinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle açık alanda yapılması düşünülen gösteri iptal edilerek yapılan programda, Suriye rejimi ve destekçilerine tepkiler dile getirildi. "Chicago Halep ile birlikte direniyor" adlı programa, eksi yirmi dereceye ulaşan dondurucu soğuğa rağmen yüzlerce kişi katıldı.



Rejimin saldırılarında hayatını kaybedenler ve zor şartlarda yaşam mücadelesi veren siviller için Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Suriyeli Amerikalılar Tıp Topluluğu Vakfı ( SAMS) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mufaddal Hamadeh, Suriyeli Amerikalılar Konseyi üyesi Ammar Abogoda, Filistin için Amerikalı Müslümanlar Organizasyonu Yönetim Kurulu üyesi Deanna Osman ve Milwaukee İslam Konseyi Gençlik Direktörü İmran Salha konuşma yaptı.



Video konferans yoluyla Suriye'de yaşanan dramı yakınlarına anlatan sivillerin görüntülerinin paylaşıldığı ve "Suriye Hakkında Bilmeniz Gerekenler" kitapçıklarının dağıtıldığı programda duygulu anlar yaşandı. Programda, Türkiye'nin bölge halkının güvenliği ve mülteciler konusunda izlediği duyarlı politikalara da dikkat çekildi.



SAMS doktoru olarak Halep'te görev yapan ve Suriye rejimi tarafından düzenlenen bombalı saldırılarda yaralanan çocukların, tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle anestezi yapılmadan ameliyat edildiğini anlatan Mufaddal Hamadeh, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.



Hamadeh, beş yıl önce 75 bin dolar bütçesi bulunan SAMS'ın bugün 30 milyon dolar kaynakla Suriye'deki tıbbi çalışmalar yürüttüğünü, sığınmacıların eğitimi ve tedavisi gibi konularda Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Yunanistan'da faaliyet gösterdiğini söyledi. Dünyanın hemen her bölgesinden binlerce doktorun gönüllü olarak SAMS'a katıldığını belirten Hamadeh, 2016'nın ilk 9 ayında 2,7 milyon kişinin SAMS doktorları tarafından tedavi edildiğini açıkladı.



"Yer altı hastanemiz Suriye rejimi tarafından 80 kez hedef alındı"

Hamadeh, "Dünya üzerinde medeniyetin, uygarlığın ilk kurulduğu yer olan Halep, insanlığın öldüğü yer olmuştur." ifadesini kullandı.



Suriye'nin birçok bölgesinde bulunan yer altı hastanelerinin, rejim güçleri tarafından özellikle hedef alındığını belirten Hamadeh, Halep'te "mağara hastane" olarak adlandırdıkları yer altı hastanesinin 80 kez vurulduğunu ve yaklaşık iki hafta önce tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirtti.



Rejim saldırılarında sivillerin yanı sıra bazı SAMS doktorlarının da hayatını kaybettiğini ifade eden Hamadeh, "Suriye'de yaşananlar bana büyük ıstırap veriyor. Oradaki insanlar, sadece herkes gibi özgür olmak istiyor, başka bir şey istemiyorlar. Bunun için de en ağır biçimde cezalandırılıyor. Tamamen umutsuz bir durumdalar." diye konuştu.



Suriye'de işlenen insanlık suçunun, tarihte daha önce yaşananlardan farklı olduğunu ifade eden Hamadeh, "Bu devirde işlenen bu suç, akıllı telefonlar yoluyla sosyal medya üzerinden tüm dünyaya anında yansıtılıyor. Bu suç, tüm dünyanın gözleri önünde işleniyor. Suriye'de yaşananlar uykularımı kaçırıyor. Oradaki insanları, çocukları düşündükçe uyuyamıyorum." dedi.



Sığınmacılar ve Suriye politikası konusunda Türkiye'nin diğer ülkelerden farklı bir duruş sergilediğini vurgulayan Hamadeh, "Halkıyla birlikte Türkiye sığınmacıları tam anlamıyla bağrına basmış durumda. Türk halkı onlar için endişe duyuyor ve Türk hükümetinin yanı sıra vatandaşlar ellerinden gelen tüm desteği sığınmacılara sağlıyor. Türkiye dışında durum maalesef böyle değil. Sığınmacılar bulundukları diğer ülkelerde kimsenin umurunda değil. Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.











#ABD
#Halep
#Suriye
#Hamadeh
7 yıl önce