|

Helal ürünlere akıllı kolaylık

Başta alışverişlerde olmak üzere tüketecekleri helal sertifikalı ürünleri anında öğrenmek isteyen Müslümanlara akıllı telefon kolaylığı geldi. Cepte Helal uygulaması ile ürünlerin barkod kodunu kameraya tanıtan tüketiciler birkaç saniyede, sisteme kayıtlı ise ürün hakkında bilgi alabiliyor. Cepte Helal uygulamasına, en çok Türkiye ve Almanya’dan rağbet var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:53 - 7/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Tükettikleri gıda ürünlerinin helal olup olmadığını öğrenmek isteyen Müslümanların bu merakını giderecek uygulamalar her geçen gün artıyor. Helal Sertifikalı markaların ürünlerini akıllı telefonlar aracılığıyla yüklenen mobil uygulamalar sayesinde en hızlı şekilde öğrenmek artık mümkün olabiliyor. CepteHelal uygulaması, onlarca şirketin binlerce ürünü hakkında helal olup olmadığına dair bilgileri henüz alışveriş sırasında anında kullanıcısına ulaştırabiliyor. 


TSE ONAYLI ÜRÜNLER

CepteHelal programının geliştiricisi Yalçın Doğan, uygulamayı Müslümanlar için elzem olan tüketim ürünlerinde haram-helal hassasiyetini artırmak adına geliştirdiğini anlattı. Doğan, “Ne yazık ki en güvenilir sertifika bile gerçekten helal bir ürün tüketebileceğimizin garantisi değildir” diye konuştu. Programındaki ürünler için Helal Sertifika belgesi veren her denetleyici firmayı sisteme koymadıklarını, bunun için de güvenilir ve bilinirliğe dikkat ettiklerini kaydeden Doğan, sisteme sadece TSE ve GİMDES sertifikalı ürünleri kabul ettiklerini kaydetti. 


ŞİRKETLER PAYLAŞIMA İLGİSİZ

CepteHelal uygulaması, barkod tabanlı ürünleri akıllı cep telefonlarında gösteren bir uygulama olarak öne çıkıyor. Telefona yüklenen bu uygulama sayesinde ürünlerin barkod kısmı kameraya tanıtıldıktan sonra sisteme kayıtlı ise helal olup olmadığı birkaç saniye içinde bildiriliyor. Eğer ürün sistemde bulunmuyorsa bu marka hakkında kayıtlı olmadığı uyarısı kullanıcının karşısına çıkıyor. Kayıtlı ürün sayısını artırmakta zorlandıklarını söyleyen Yalçın Doğan, CepteHelal uygulamasında en büyük sıkıntılarının şirketlerin helal sertifikalı ürünlerinin barkod numaralarını kendileriyle paylaşmakta duyarsız kalmasını gösteriyor.


İnteraktif helal öğrenme imkânı

CepteHelal’in önemli bir diğer hizmetinin de kullanıcıların helal olduğunu düşündüğü tüketim ürünlerinin ve barkodlarının fotoğraflarını çekerek uygulama aracılığıyla kendisine ulaştırabilmesi olduğunu anlatan Doğan, bu sayede sistemde kayıtlı olmayan bir ürün hakkında da kullanıcının en kısa sürede söz konusu ürünün kayıtları teyit edildikten sonra bilgi alma imkânı olabildiğini söyledi. CepteHelal ayrıca iptal edilmiş ve süresi geçmiş helal sertifikaları da tüketiciye bildiriyor.


Türkiye ve Almanya'dan rağbet

Ücretsiz indirilebilen CepteHelal uygulaması Android ortamında çalışıyor. Programın iOS sistemli iPhone versiyonunun ise yakın zamanda çıkarılması hedefleniyor.  Barkod taraması için ise internet gereksinimi yok. CepteHelal programını kullanabilmek için ayrıca bir barkod tarama programı indirmek de gerekmiyor. Programın Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve Türkçe dil desteği mevcut. Programın geliştiricisi Yalçın Doğan, en çok Almanya ve Türkiye‘den 

rağbet gören uygulamanın, Avusturya, Hollanda, Fransa, Belçika, İsviçre, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’da da tercih edildiğini belirtti.
#helal gıda
#akıllı sistem
#helal ürün
9 yıl önce