|

Her bölgede bin 300 lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenin 'bölgesel asgari ücret' talebine kapıyı kapattı. Yeni dönemde hiçbir işverenin yanında çalıştırdığına bin 300 liranın altında ücret ödemeyeceğini belirten Erdoğan, “İster batıda olsun ister doğuda olsun, her yerde bunu vermek durumundadır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/12/2015 Cuma
Güncelleme: 21:11 - 3/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Türk-İş'in 22. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük işçi sendikası olan Türk-İş'in 22. Genel Kurulu'nun hayırlı olmasını dileyerek, emekleriyle, alın teriyle Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına, büyümesine, güçlenmesine katkıda bulunan işçilerin her birinin pak alınlarından öptüğünü belirtti.



SENDİKA AĞALIĞI GÜVENSİZLİK GETİRDİ


Erdoğan; Türk-İş'in ideolojik saplantıların değil işçilerin hakkını, hukukunu emeğin gücüyle ve meşruiyet sınırları dahilinde koruduğu sürece çok daha güçlü ve etkili bir yapı olacağını vurguladı. Erdoğan, “Geçmişte ülkemiz bu konuda çok acı tecrübeler yaşadı, bu ülke işçinin hakkını savunmak yerine işçiyi istismar edenleri gördü. Sendika, konfederasyon ağaları gördü. Ülkemizdeki işçilerin sadece yüzde 11,2'sinin sendikalı olmasında sendikalara duyulan bu güvensizliğin hiç mi rolü yoktur?” diye sordu.



İŞÇİ BAYRAMI DİYE BİR DERTLERİ YOK


1 Mayıs'ı resmen işçi bayramı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat 1 Mayıs bahanesiyle ülkenin ve milletin huzurunu kaçırmak için uğraşanları ne yazık ki bu da durduramadı. Resmen kabul edilmiş bir bayram olmasına, bu çerçevedeki her türlü etkinliğe izin verilmesine rağmen, yine ortalığı yakıp yıkanlar, cam çerçeve indirenler, polise saldıranlar var. Çünkü bunların 1 Mayıs'ı bayram olarak, bir işçi bayramı olarak görmek diye dertleri yok” eleştirisinde bulundu.



BİN 300 LİRA ASGARİ'NİN DOĞUSU BATISI OLMAZ


AK Parti'nin seçim vaadi olarak bin 300 liraya çıkaracağının sözünü verdiği asgari ücret konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücreti ne olarak tanımlıyoruz? Bin 300 liranın altında hiçbir işveren yanında çalıştırdığına ücret ödeyemez. En az vermesi gereken rakam nedir? Bin 300 liradır. İster batıda olsun ister doğuda olsun her yerde bunu vermek durumundadır. 'Efendim Güneydoğu'da, Doğu'da geçim şartları daha kolay, dolayısıyla 600 liraya, 700 liraya da burada çalışan var' diyemezsin, bin 300 lira vereceksin” önerisinde bulundu.



EMEKLİ MAAŞINDA İSE TABAN BİN LİRA


Erdoğan, 2002 yılında Türkiye'de emekli maaşı tabanının 66 lira ile 376 lira arasında değiştiğini hatırlatarak, bugün 785 lira ile bin 514 lira arasında değişen bir taban emekli maaşı bulunduğunu kaydetti. Yılbaşından sonra emekli maaşlarının tabanının da bin lira gibi bir alt sınıra getirileceğini bildiren Erdoğan, “O zaman bu sorun daha da hafiflemiş olacak. İşte emekçi dostu olmak budur. Bu taban, tavan noktasında bir sınır var mı? Yok. Ne veriyorsan onu ver” dedi.


#Türk-İş
#AK Parti
#bölgesel asgari ücret
8 yıl önce