|

'İdam' tartışmalarına Merkel de katıldı

Almanya Başbakanı Merkel, "İdam için referandum olursa Almanya'daki Türklerin oy kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
15:39 - 9/05/2017 Salı
Güncelleme: 15:44 - 9/05/2017 Salı
Reuters
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi için bir referandum yapılması durumunda Almanya'da yaşayan Türklerin oy kullanmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Almanya geçtiğimiz ay yapılan anayasa değişikliği referandumu için ülkedeki Türklerin oy kullanmasına izin vermişti. Fakat birçok yerel yetkili, seçim kampanyalarını engelleyerek iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden olmuştu.

Almanya'da Eylül ayında yapılacak genel seçimde dördüncü kez iktidara gelmeyi hedefleyen Merkel, geçtiğimiz hafta sözcüsünün yaptığı bir açıklamayı tekrarlayarak, Almanya'nın, bütün Avrupa ülkelerinde yasak olan idam konusunda bir referandum halinde, Türk konsoloslukları veya büyükelçiliklerinin oy verme merkezi olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Türkiye, Avrupa Birliği'ne girme çabalarının bir parçası olarak idam cezasını 2004'te kaldırmıştı. Erdoğan, böyle bir önerinin parlamentodan geçerek gelmesi veya referandumda desteklenmesi halinde idam kararını onaylayacağını söylüyor.


#Merkel
#İdam
7 yıl önce