|

IKBY Başkanı Barzani Washington'da

ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını sürdüren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile görüştü.

Yeni Şafak
08:11 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:29 - 7/05/2015 Perşembe
AA

ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını sürdüren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile görüştü.



ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Kürt peşmergeler ve Kürt halkının DAEŞ'e karşı mücadeledeki "önemli rolü" dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alındığı bildirildi.



Açıklamada, Blinken'ın, DAEŞ'in zulmüne kurban giden bini aşkın Kürt peşmerge dahil olmak üzere Irak'ta terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için Barzani'ye başsağlığı dilediği belirtildi



Bakan Yardımcısı Blinken'ın, ABD'nin, Irak anayasasında yer aldığı üzere, birleşik, federal ve demokratik bir Irak'a güçlü ve devam eden desteğini vurguladığı ifade edilen açıklamada, Blinken'ın ayrıca, IKBY ile Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki yeni Irak hükümeti arasındaki "güçlü işbirliğini" övdüğü aktarıldı.



Açıklamada şunlar kaydedildi:



"(Blinken) Bilhassa, operasyonları koordine ettiğimiz ve bilgi paylaştığımız Bağdat ve Erbil'daki ortak operasyon merkezleri ile Irak güvenlik güçlerine rehberlik ve eğitim sağlamak üzere Irak'ta biri Erbil yakınlarında kurulan 4 eğitim tesisine atıfta bulundu. (Blinken) Bu programları güçlendirmek ve Irak güvenlik güçleri ile Kürt peşmergelere DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için gereken askeri yardımı sağlamak için Koalisyon ve Irak hükümetiyle birlikte çalışmaya olan bağlılığımızı vurguladı."



Blinken ve Barzani'nin, Ocak 2014'ten bu yana 2,7 milyon kişinin yerlerinden olduğu Irak'taki derinleşen insani krizi de aldığı ve insani ihtiyaçlarla başa çıkabilmek için uluslararası toplumun ilave desteğine acil gereksinim duyulduğuna işaret ettikleri belirtilen açıklamada, Blinken'ın, yaklaşık 250 bin Suriyeli mültecinin yanısıra Iraklı yüz binlerce erkek, kadın ve çocuğa ev sahipliği yaptığı için teşekkür ettiği kaydedildi.



Bakanlık açıklamasında, Blinken'ın ayrıca, ABD'nin, yerlerinden edilmiş Iraklılara yıllardır verdiği desteğin altını çizdiği ve Irak hükümeti ile IKBY'nin karşı karşıya kaldığı insani ihtiyaçlara destek olarak 200 milyon dolarlık son katkısını hatırlattığı bildirildi.



Blinken'ın ABD'nin IKBY ve halkıyla paylaştığı tarihi ilişkinin altını çizdiği ve ABD olarak bu ilişkiye yönelik tam bağlılıklarını vurguladığı ifade edilen açıklamada, iki liderin, Irak'ın DAEŞ'e karşı mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve Irak, ABD, bölge ve uluslararası toplumun bu tehdite karşı koymada birlikte durması gerektiğine dikkat çektikleri belirtildi.



Görüşmede Barzani'nin, ABD'nin başta DAEŞ'e karşı mücadelede olmak üzere Kürt bölgesi ve halkına yıllardır verdiği "kararlı desteğe" teşekkür ettiği aktarıldı.



#Barzani
#Antony Blinken
#Barzani Washington
9 yıl önce