|

İlim aşığı Sümbül Efendi

Mehmet Cemalettin Efendi'den hem ders hem de ismini alan Sümbül Sinan Efendi, küçük yaşlarından itibaren ilim aşığıydı. 14 yaşında ilmini tamamlamak için Merzifon'dan İstanbul'a gelen Sümbül Sinan Efendi, Koca Mustafa Paşa dergahında 33 yıl hocalık yaptıktan sonra 80 yaşında vefat etti.

Yeni Şafak
14:34 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:55 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Sümbül Sinan Efendi 80 yaşında vefat etti.
Sümbül Sinan Efendi 80 yaşında vefat etti.

Osmanlılar zamanında İstanbul’da yetişen evliyalardan biri olan ve halk tarafından Sümbül Sinan Efendi diye bilinip anılan zatın esas ismi Yusuf olarak biliniyor. Zeynüddin ve Sinanüddin lakaplarıyla da anılan Sümbül Efendi, 1451 (H. 856) yılında Merzifon’un Borlu kasabasında dünyaya geldi.

Daha küçük yaşlarda, kendi akranı olan çocukların koşup oynadığı zamanlarda o ilim meclislerine gider, sohbetler dinlerdi. 14 yaşına kadar Merzifon’un Borlu kasabasında kalan Sümbül Efendi ilk tahsilini memleketinde yaptı. Sümbül Sinan 14 yaşında ilmini tamamlamak için İstanbul’a gitti. Devrin en büyük âlimlerinden Efdalzade Hamimüddin Efendinin ders halkasına oturdu.

"Sümbül" lakabını hocası verdi

Bir gün hocası Mehmet Cemalettin Efendi talebelerinden çiçek getirmelerini istedi. Tüm talebeler ertesi gün çok çeşitli ve birbirinden güzel çiçeklerle hocalarının huzuruna çıktılar. Ancak içlerinde Yusuf Sinan solmuş ve kurumaya yüz tutmuş bir sümbülle çıkageldi. Hocası bunun hikmetini sorduğunda cevaben ”Hangi çiçeğe el attıysam hepsi Allah’ı zikir ve tesbihle meşgul idiler. Onları dalından koparıp da Allah’a ulfetlerini kesmeye gönlüm elvermedi. Baktım bu zavallı sümbül dalından kopmuş, ben de bu çiçeği size getirdim” dedi. Bu olay üzerine hocası Yusuf Sinan’a Sümbül lakabını verdi.

Sümbül Sinan hazretleri 47 yaşında üzerine aldığı şeyhlik makamında 33 sene hizmet verdi. Zamanın büyüklerinden olan Sümbül Efendi Hazretleri, Koca Mustafa Paşa dergâhında tam 33 yıl irşad vazifesiyle gerçek bir mürşit olarak hizmet verdikten sonra 1529 Eylül (Hicri 936 Muharrem) ayının ikinci Pazartesi günü dostları, talebeleri ve müridleriyle helalleşti. Sümbül Sinan Efendi 80 yaşında vefat etti.






#Sümbül Efendi
#Sümbül Efendi Camii
7 yıl önce