|

İlk sırada başkanlık sistemi olacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, seçim beyannamelerinde ilk sıralarda yer alacak vaatlerinden birinin, başkanlık sistemiyle birlikte yeni anayasa olacağını söyledi. Genel seçimdeki amaçlarının anayasayı değiştirecek sayıya ulaşmak olduğunu kaydeden Şahin 'Biz ilk üç maddeyi' ya da 'Şu maddeyi asla değiştirtmeyiz, noktasına, virgülüne dokundurtmayız' demek suretiyle CHP ve MHP darbe hukukuna sahip çıktığını söyledi.

Yeni Şafak
13:06 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:37 - 3/04/2015 Cuma
AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, seçim beyannameleri açıklandığında ilk sıralarda yer alacak vaatlerinden birinin, başkanlık sistemiyle birlikte yeni anayasa olacağını söyledi.



AK Parti olarak sık sık kamuoyunun nabzını tutmaya özen gösterdiklerini belirten Şahin, şu anda partilerine yüzde 48-52 bandında bir halk desteğinin söz konusu olduğunu ifade etti.



Bir önceki genel seçimde partisinin yüzde 50'ye yakın oy aldığını anımsatan Şahin, bu oranın da üzerinde bir destek alabileceklerini kaydederek, "AK Parti'nin, aziz milletimiz tarafından tekrar iktidara getirileceğini, 'yoluna devam et' diye oyları ile talimat vereceğini düşünüyorum" dedi.



Yeniden iktidara gelme konusunda bir tereddütlerinin olmadığını belirten Şahin, halka güvendiklerini vurguladı.




"CHP ve MHP darbe hukukuna sahip çıktılar"


Genel seçimdeki amaçlarının anayasayı değiştirecek sayıya ulaşmak olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:



"Darbe ürünü anayasayı değiştirmeyi, 2015 seçimlerine doğru giderken tüm siyasi partiler halka vadettiler. Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Ama bazı siyasi partilerin bu konuda ne kadar samimiyetsiz olduğu ortaya çıktı. Darbecilerin anayasaya yansıtmış olduğu darbe ruhunu ve amacını aynen benimsediklerini masada ortaya koydular.



'Biz ilk üç maddeyi' ya da 'Şu maddeyi asla değiştirtmeyiz, noktasına, virgülüne dokundurtmayız' demek suretiyle CHP ve MHP darbe hukukuna sahip çıktılar. O nedenle değiştiremedik. Şimdi milletimiz eğer bize gerekli desteği verirse, inşallah bu 25. dönemde yeni bir anayasa ile milletimizin huzuruna çıkmayı planlıyoruz. Bu tamamen milletimizin takdiridir. Gerekli desteği alırsak bunu yapabiliriz.



Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Çünkü artık halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı görevdeyken, Türkiye aynı zamanda başkanlık sistemini de tartışmalıdır. Hatta bu anayasa değişikliği içinde mutlaka başkanlık sistemi de olmalıdır. Bizim seçim beyannamemiz açıklandığında, eğer tekrar iktidara gelirsek neler yapacağımızı halkımızla paylaşacağız. Belki ilk sıralarda yer alacak vaatlerimizden biri, yeni anayasa olacaktır, başkanlık sistemiyle birlikte.




"Türkiye için uygulanabilir bir başkanlık sistemi"


Dünyada başkanlık, yarı başkanlık gibi sistemlerin uygulandığını, ancak bu sistemlerin bir takım arızalarının da zaman içinde ortaya çıkabildiğini kaydeden Şahin, "Bunları da göz önünde bulundurarak, oralardan da sonuçlar çıkararak, Türkiye için uygulanabilir bir başkanlık sistemini bizim anayasaya dercetmemiz gerektiği kanaatindeyim. Gerçi bizim Uzlaşma Komisyonu masasına getirdiğimiz başkanlık sistemi modeli teklifi vardı. Onu zannediyorum yeniden gözden geçirebiliriz. Geçirmemiz de gerekir. Artık Türkiye başkanlık sistemine geçtiğinde bir istikrar sorunu yaşamayacaktır. Kuvvetler ayrılığı sistemi çok daha çağdaş anlamda uygulanacaktır ve Türkiye'de işler daha çabuk görülecektir. Bu bakımdan Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesinde yarar olduğu kanaatindeyiz" diye konuştu.




"Önceki seçimlerden daha fazla aday adayı müracaatı var"


AK Parti'de aday adayları başvurularına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Şahin, temayül yoklamalarının yapıldığını, 6 Mart Cuma gününden itibaren, 10 gün süreyle mülakat çalışmaları yapacaklarını belirtti. Şahin, İstanbul mülakatının, kendisinin başkanlık edeceği bir komisyon tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.



Mehmet Ali Şahin, çalışmaları, "hangi adaylarla milletin karşısına çıkarsak en başaralı sonucu alırız?" sorusunun cevabını araştırarak yürüteceklerini dile getirdi.



AK Parti'ye, önceki seçimlerden daha fazla aday adayı müracaatı olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bundan da ayrıca memnunuz. Bu, şu demektir: Partimiz hala çok güçlü şekilde Türkiye'de halkımızın itibar ettiği bir siyasi partidir. O bakımdan bu destek, yani aday adaylığı desteğinin halkımızda da olduğu kanaatindeyiz. 7 Haziran'da sandıklar açıldığında bu açık şekilde inşallah görülecektir diye temenni ediyorum" dedi.



Çok sayıda kadın aday adayı da bulunduğunu kaydeden Şahin, "Başı açık, kapalı fark etmez. Çünkü biz o sorunu da Türkiye'nin gündeminden çıkardık. Kimsenin kılık kıyafetiyle uğraşacak halimiz yok. Parlamentoda başı örtülü, tesettürlü milletvekillerimiz de görev yapıyor" diye konuştu.



Şahin, aday adayları ile ilgili son kararın, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki kurul tarafından verileceğini belirtti.




"Yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz"


Şahin, bazı gazetelerde yer alan üçüncü dönemini dolduran bazı AK Parti milletvekillerinin akrabalarının aday adaylık için başvuruda bulunduğuna ilişkin haberleri değerlendirdi.



Şahin, şunları söyledi:



"Kimsenin aday adaylığına karşı koyamazsınız. Falan milletvekilinin, bizde aktif siyasette bulunmuş olan bir arkadaşımızın yakını, oğlu olabilir. Buna yönelik, 'siz onun yakınısınız, oğlusunuz, siz aday adayı olamazsınız' diye bir beyanımız olmadı. Ancak bunu yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz.



Bizim tüzüğümüze göre, teşkilatlarda görevli arkadaşlarımızın ikinci dereceye kadar yakınları, bizim teşkilatlarımızın başka birimlerinde görev alamıyorlar. Mesela bir il başkanımızın kardeşi belediye başkan adayı olamaz bizde. Bir ilçe başkanımızın kardeşi belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi olamaz. Bizim tüzüğümüzde var bu. Ancak milletvekilliği adaylığı ile ilgili olarak tüzüğümüzde böyle açık bir hüküm yok. Ama kıyasen emsal olarak belki üst kurulda bunları görüşürken, gündemimize alabiliriz. Şu anda bir şey söyleyecek durumda değilim. Çünkü tek başıma bu konuda bir karar verecek noktada değilim. Bunlar, nihai karar verilirken mutlaka üst kurulda değerlendirilecek olan hususlardır."



#AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin
#seçim beyannamesi
#AK Parti
#başkanlık sistemi
#yeni anayasa
9 yıl önce