|

İmsak nedir? İmsak vakti ne zaman başlar?

Ayette geçen siyah ipliği beyaz iplikten ayırıncaya kadar yiyin için diye ifade edilen vakit imsak vaktidir. İmsak vakti, şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayrıldığı vakittir. Peki detaylarıyla imsak vakti nedir, ne zaman başlar? İşte il il 2024 imsak vakitleri...

Yeni Şafak
14:11 - 5/03/2024 Salı
Güncelleme: 14:12 - 5/03/2024 Salı
Yeni Şafak
İmsak
İmsak

İmsak vakti nedir, ne zaman başlar? soruları sıkça sorulan sorular arasında. Ramazan ayına son bir gün kaldı. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı, bereketin, bolluğun ve tövbelerin kabul olduğu 2024 yılının Ramazan ayının ilk teravih namazı 10 Mart Pazar günü, yatsı namazını müteakiben camilerde kılınacak. Böylelikle 10 Mart günü imsak vakti de Müslümanlar tarafından büyük merak konusu oluyor. Peki nedir İmsak vakti, ne zaman başlar? İşte Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimi bilgilere göre imsak vaktine dair tüm ayrıntılar....

İMSAK VAKTİ NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır. Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Sabah namazının ilk vakti ve oruç tutacak kimse için imsak yani oruca başlama vakti fecr-i sâdığın doğuşu iledir.

İMSAK VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR?

“Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun!” (Bakara 2/187) ayeti imsak vaktinin, fecr-i sadıkın doğuşuyla başladığının delilidir. Fecr-i sadık, güneşin doğu ufkuna yaklaş- ması sebebiyle ufukta beliren yatay beyazlıktır ki, Türkçede şafağın sökmesi veya tan yerinin ağarması olarak karşılık bulmuştur. Günümüzde şehir hayatının ufku gözlemeyi zorlaştırması, şehir ışıklarının sağlıklı bir gözlem yapmaya engel oluşu, gözlem yapılan yerin yüzey yapısının uygun olmaması, hava kirliliği veya atmosferik hava şartları gibi birçok neden, fecr-i sadıkın doğuşunu bireysel gözleme dayanarak tespit etmeyi güçleştirmiş, güneş, dünya ve ayın hareketleri başta olmak üzere gök ve ufuk olaylarını takip ve tespitte bilimsel verileri ve teknolojiyi kullanmak zorunlu hale gelmiştir. Yüce Allah’ın evrene koyduğu şaşmaz denge de (En’am 6/96; Fatır 35/13; Yasin 36/38-40;Kamer 54/49) esasen bunu öngörmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, imsak vaktinin başlangıcı olarak bilimsel bir ölçüt olan astronomik tanı yani güneşin ufkun altında 18° ye yaklaşmasını esas almaktadır. Buna göre sabah şafağının başlangıcı, güneşin 18° ufka yaklaşma vakti olarak tespit edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imsak vaktini belirlemede esas aldığı, dolayısıyla oruç tutulması gereken süre için belirlediği ölçü, İslam âleminin yaklaşık olarak tamamı tarafından benimsenmekte ve tatbik edilmektedir.

İMSAK VAKTİ GİRİNCE YEME İÇMEYE DEVAM EDİLİR Mİ?

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.




#imsak vakti
#imsak vakti ne zaman
#imsak vakti nedir
#imsak vakti ne zaman başlar
#imsak
#sahur vakti
2 ay önce