|

İngiliz lider: Zor günler bizi bekliyor

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından, AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin derhal yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. Corbyn, Britanya halkının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki günler zor geçecek" dedi.

Yeni Şafak
12:05 - 24/06/2016 Cuma
Güncelleme: 09:13 - 24/06/2016 Cuma
AA
İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Britanya halkının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki günler zor geçecek" dedi.
İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Britanya halkının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki günler zor geçecek" dedi.

Referandumun sonucunu ada basınına yaptığı açıklamada değerlendiren Corbyn, Britanya halkının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini bildirdi.



Jeremy Corbyn, "AB'den ayrılmamız için müzakerelerin başlatılması kapsamında Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin derhal yürürlüğe girmesi gerekiyor." diye konuştu.



Referandumun yasal olarak bağlayıcılığı yok

"Önümüzdeki günler zor geçecek" diyen Corbyn, AB ile yapılacak müzakerelerde, işlerin ve çalışma koşullarının korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, sterlinin değer kaybetmesi bağlamında, Başbakan David Cameron'ın ekonomiyi dengeleyeceğini umduğunu belirtti.



Referandum sonucunun yasal olarak İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı bulunmuyor ancak İngiltere Başbakanı David Cameron'ın halkın kararını görmezden gelmemesi ve AB'den çıkış prosedürünü hızla başlatması bekleniyor.



Cameron'ın kararı, Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi'ne bildirmesi gerekiyor. Ülkenin birlikten ayrılma süreci, bu bildirim yapıldığında başlayacak ve taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak.





Avusturya Dışişleri Bakanı: Domino etkisi olabilir



Farage'dan "Bağımsızlık günü" talebi

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) lideri Nigel Farage ise Londra'daki tarihi parlamento binası önünde düzenlediği basın toplantısında, referandumun düzenlendiği 23 Haziran'ın resmi tatil günü ilan edilmesi gerektiğini söyledi.



Ülkenin AB'de kalması için kampanya yürüten İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, halkın verdiği Brexit kararının ardından görevine devam etmesinin zor olduğu değerlendirmesinde bulunan Farage, "İlk yapmamız gereken şey, Brexit'e bağlı bir hükümete sahip olmak. Bu, kilit bir konu." dedi.



AB ile çıkış müzakerelerinin mümkün olan en kısa sürede başlatılması gerektiğini ifade eden Farage, "AB ölüyor. Gelecekte umarım birlikte hareket eden, işbirliği yapan bağımsız Avrupa ülkelerini görürüz. AB'den ayrılma müzakerelerini bir an önce başlatıp yeniden küresel bir aktöre dönüşmeliyiz. 23 Haziran'ı resmi tatil ilan edip 'Bağımsızlık günü' olarak adlandırmalıyız." diye konuştu.



#Jeremy Corbyn
#İşçi Partisi
#AB Referandum
8 yıl önce