|

İngiltere'den Pfizer'e ceza

Amerikalı ilaç şirketi Pfizer, Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) bir epilepsi ilacını aşırı yüksek fiyatla sattığı gerekçesiyle İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) tarafından 84.2 milyon sterlin tutarında para cezasına çarptırıldı.​​

Yeni Şafak
13:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:42 - 7/12/2016 Çarşamba
Diğer
İlaç firması Pfizer'e İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi tarafından rekor ceza verildi.
İlaç firması Pfizer'e İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi tarafından rekor ceza verildi.

İlaç devi Pfizer, Ulusal Sağlık Hizmetine bir epilepsi ilacının fiyatını yüzde 2 bin 600'e kadar çıkarması sonrasında Birleşik Krallık Rekabet Kurulu tarafından 84.2 milyon sterlin tutarında para cezasına çarptırıldı. The Guardian'ın haberinde, Rekabet ve Piyasalar Kurumu, şimdiye kadarki en büyük para cezasını çıkartarak "olağan üstü fiyat artışlarının NHS'ye ve mükellefleri için onlarca pounda mal olduğunu" söyledi.



İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) ayrıca, fenitoin sodyum kapsülleri için İngiltere'de aşırı ve haksız fiyatlarla ilaç satışı yapan Flynn Pharma'ya da 5.2 milyon sterlin para cezası verdi.



ABD merkezli Pfizer, CMA'nın bulgularını reddetti ve kararı temyize götüreceğini açıkladı.



NHS'den ilacın 100 mg'lık paketleri için tahsil edilen miktar, Mayıs 2014'te 54 Sterline düşürülmeden önce 2.83 sterlinden, 67.50 sterline yükseltildi. Sonuç olarak, NHS'nin fenitoin sodyum kapsülleri için harcamış olduğu miktar 2012'de 2 milyon sterlin iken 2013'te 50 milyon sterline ulaştı.



Denetçiler, her iki şirkete de fiyatlarını düşürmesini emretti.



CMA soruşturmasına öncülük eden Philip Marsden, firmaları sömürü yaptığı için suçladı ve bu fiyat artışlarının mantıklı bir gerekçesi olmadığını belirtti. Fenitoin sodyum kapsüllerin çok eski bir ilaç olduğunu belirten Marsden, firmaların bu ilaç için önemli bir yatırım yapmasına gerek olmadığını söyledi.



Marsden şunları söyledi: "Şirketler, kasıtlı olarak, binlerce hastanın ihtiyacı olan bu ilacın fiyatını fırsattan istifade ederek arttırdı. Bu olağan üstü fiyat artışları, NHS'ye ve mükelleflere on milyonlarca sterline mal oldu."



Pfizer, "Rekabet ve Pazar Otoritesi kararında ortaya konan bulguları reddediyoruz. Bu işlemde ve tüm ticari faaliyetlerimizde kurulun rekabet yasalarına tam olarak uyduğumuza inanıyoruz" açıklamasında bulundu.


İlaçta dev iptal 19 milyar dolarlık satın alma


#Birleşik Krallık
#CMA
#NHS
#Pfizer
#Flynn Pharma
#Epilepsi ilacı
7 yıl önce