|

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın görevi bırakacağını açıklamasının ardından Muhafazakar Parti'nin liderliği için adaylık süreci başladı.

Yeni Şafak
12:55 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:58 - 29/06/2016 Çarşamba
Diğer

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığı için adaylık süreci bugün başladı. Yarın öğleye kadar adaylığını koyacak isimlerden birinin en geç 9 Eylül'de genel başkan olması ve başbakanlığı devralması öngörülüyor.



İki milletvekilinin desteğini alan her milletvekilinin adaylığını koyabileceği yarışta, 2'den fazla aday çıkması halinde İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'ndaki 331 Muhafazakar milletvekilinin oyları ile aday sayısı 2'ye indirilecek. Son aşamada bu 2 aday, parti üyelerinin oy kullanacağı bir seçimde yarışacak.



Genel başkan adayları arasında öne çıkan başlıca isim İngiltere'nin Avrupa Birliği'den (AB) ayrılması için yürütülen kampanyanın liderlerinden eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson olarak gösteriliyor. Johnson'ın karşısında AB'de kalınmasından yana tavır alan İçişleri Bakanı Theresa May'in yer alabileceği belirtiliyor. Genel başkanlık için adı geçen diğer siyasetçiler eski savunma bakanı Liam Fox ile AB karşıtı kampın lider figürü Adalet Bakanı Michael Gove.



Muhafazakar Parti'nin liderliği için adaylığını koyabileceği ifade edilenler arasında kabinedeki Pakistan kökenli İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Sajid Javid'in de adı geçiyor.



Cameron sonrası dönemde adı başbakanlık için en çok anılan kişi olan Maliye Bakanı George Osborne ise dün yaptığı açıklamayla, genel başkanlık yarışının dışında kalacağını ilan etti.



Ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüten Başbakan Cameron, geçen cuma AB referandumunun sonucunu değerlendirdiği basın açıklamasında ekim ayındaki parti kongresinde görevi bırakacağını açıklamıştı ancak parti yönetimi, yeni lideri belirleme takvimini 1 ay öne çekmiş oldu.



İngiltere'de 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkılması" yönünde oy kullanmıştı.



#Boris Johnson
#David Cameron
#George Osborne
#Liam Fox
#Michael Gove
#Muhafazakar Parti
#Sajid Javid
#Theresa May
8 yıl önce