|

İnse de çıksa da yine altın

Son bir yılda yatırımcısına yüzde 22 kazandıran altın, devam eden jeopolitik risklere rağmen yükselişini sürdürüyor. Altının onsu 1.274 doların üzerinde. Bu yıl rekorlar kıran çeyrek altında önümüzdeki yıla ilişkin beklenti 300 lira ve üzeri.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:37 - 6/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Küresel çapta yaşanan gerilimler, altın fiyatlarını dalgalandırsa da önümüzdeki dönemde yükselişin süreceği tahmin ediliyor.
Küresel çapta yaşanan gerilimler, altın fiyatlarını dalgalandırsa da önümüzdeki dönemde yükselişin süreceği tahmin ediliyor.

Küresel çapta yaşanan gerilimler, altın fiyatlarını dalgalandırsa da önümüzdeki dönemde yükselişin süreceği tahmin ediliyor. Suriye’de kalıcı bir barış sağlanacak mı? ABD-Kuzey Kore gerginliği nasıl sonuçlanacak? Trump’un derin ABD ile mücadelesinde kim galip gelecek? Avrupa Birliği’nin geleceği ne olacak? Körfez’de Suudi Arabistan- İran arasındaki gerginlik nasıl sonuçlanacak? soruları altın fiyatlarını tetikliyor. Türkiye'yi yakından ilgilendiren bu jeopolitik risklerle 2018 yılına merhaba demeye hazırlanan yatırımcılar önünü görmekte zorlanıyor. Yaşanan gelişmelerin etkisiyle altın fiyatlarının yeni yılda yeni rekorlar kıracağını öngören uzmanlar, çeyrek altının 300 liraya çıkacağını öngörüyor. Kuyumculara da sorduğumuz altının geleceğiyle ilgili ortak görüş, fiyatların yükseleceği şeklinde.


YATIRIMCININ YÜZÜ GÜLDÜ

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, altının ons fiyatının bu yıl dolardaki iniş çıkışlar ve jeopolitik risklerin de etkisiyle yüzde 10’un üzerinde yükseldiğini belirtti. Geçen ay birkaç kez rekor kırarak gram fiyatının 165-166 TL civarına çıktığını hatırlatan İşler, altının bu ayda da yükselişini yüzde 3,8 tamamlayarak yatırımcısını sevindirdiğini ifade etti. Altının onsu, yeni haftaya 1.274 dolar bandında düşüşle başladığını dile getiren İşler, "Altının gram fiyatı 161-162 TL bandında seyrediyor. Altın fiyatlarının 2017 yılını 1.285- 1,295 aralığında tamamlayacağını, içeride ise, altın gram fiyatının 170 lirayı göreceğini ve yeni bir rekor kırarak tamamlayacağına inanıyorum” dedi.

ONSU 1.300 DOLAR SEVİYESİNİ GÖRÜR

FED’in faiz artırımlarını hayata geçireceği düşünüldüğü zaman, altında çok hareketli bir yıl geçeceği öngörüsünde bulunan İşler, Altının ons fiyatının 1.300 bandını ve seviyesini kolaylıkla yakalayabileceğini söyledi. İşler, "Döviz fiyatlarının normal değerlerine geri çekilmesiyle birlikte gram fiyatının 160 TL’nin altını görebileceğine inanıyorum” diye konuştu.


ÇEYREK'TE 300 LİRA BEKLENTİSİ HAKİM

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altının üzerine koyduğunu ve değerini koruduğunu belirterek, “Çeyrek altın 2018’in ilk çeyreğinde 300 lirayı bulur” dedi. Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, 2018 yılında da altın fiyatlarının yeni rekorlara açık hale gelebileceği yorumunu yaparak, yeni yılda altın fiyatlarının gözünü 170 liraya dikebileceğini vurguladı. Altının enflasyondan korunmada en büyük araç olduğunu söyleyen Köksal, uzun vadeli olarak altına yatırım yapımasını önerdi.


BELİRSİZLİKLER ALTINA YARIYOR

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet şişman ise, “Bu dönemde dünyada altın talebi artar. Çünkü belirsizlikler var. Bu belirsizlikler altına olan talebi artırıyor. Faiz artışına girilmiş ekonomilerde ister istemez altın talebinin artması beklenir. Ülkeler altın üzerinden rezerv biriktirme arayışına girerler. Faiz enstrümanlarının ne olacağını bilemedikleri için, doların da ne olacağı belli değil. O nedenle altına olan talep artacak. Altın belli dönemlerde koruyucu enstrüman oluyor. Bazı ülkeler altını koruyucu mekanizma olarak kullanıyor” dedi.

#Altın
#Yatırım
#Ekonomi
#Mehmet Şişman
#Norayr İşler
#Hasan Çavuşculu
6 yıl önce