|

iOS 10 resmen yayınlandı!

Apple'ın merakla beklenen yeni mobil işletim sistemi iOS 10 kısa bir süre önce yayınlandı. iPhone'lara birçok yenilik getiren iOS 10'un yükleme boyutu 1.1 GB. İşte iOS 10'un tüm detaylı özellikleri...

Yeni Şafak
20:37 - 13/09/2016 Salı
Güncelleme: 17:37 - 13/09/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD'li teknoloji devi Apple, mobil cihazlarında kullandığı işletim sistemi iOS'un son sürümü iOS 10'u resmen yayınladı. 1.1 GB boyuta sahip güncelleme, Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme adımları takip edilerek yüklenebiliyor. İşte iOS 10'un getirdiği özellikler:




1) Yepyeni bir iOS


iOS 10 ile birlikte iPhone'lara yepyeni bir özellik geliyor. Raise to Wake (uyandırmak için kaldır) adıyla gelen bu özellik ile birlikte, telefonu durduğu yerden kaldırdığımızda ekran ışığı yanacak. Böylece gelen bildirimleri daha hız fark etmemiz hedefleniyor.





2) Fotoğraflar yenileniyor


iOS 10 ile birlikte fotoğraflar uygulaması yenileniyor. Böylece arşivimizde bulunan ve bulmak istediğimiz fotoğraflara erişmek çok daha kolay hale gelecek. Advanced ComputerVision teknolojisiyle kişilerin yüzleri tanınıyor ve isteğe göre ayrı kategorilerde listeleniyor. Ayrıca obje ve mekanlarda aynı şekilde kategorilere ayrılabiliyor.



3) Harita da değişiyor


Akıllı telefon kullanıcılarının en çok kullandığı uygulamalar arasında Haritalar yer alıyor. Bu nedenle Apple iOS 10'da bambaşka bir harita tasarımına gitmeye karar vermiş. Görsel açıdan revize edilen haritaya ek uygulamalar da eklenerek daha kapsamlı bir harita kullanabiliyoruz. Ayrıca yeni bir rota planladıktan sonra yol üzerindeki petrol istasyonları, restoran ve kafeler de önümüze alternatif olarak sunuluyor.





4) Kısa mesajlar artık daha kişisel


iOS 10 ile birlikte ailenize ve arkadaşlarınıza artık animasyonlu kısa mesajlar gönderebileceksiniz. Örneğin bir sevdiğinizin doğum gününü kutlamak istediğinizde, telefon ekranını kaplayan balon, pasta ve havai fişek gibi animasyonlar gönderebilirsiniz. Ayrıca yeni gelen Tapback özelliği ile birlikte daha hızlı ve basit cevap verme imkanı doğuyor.



5) Apple Müzik'in tasarımı değişti


Geçtiğimiz aylarda ücretli üyelik sistemi getirilen Apple Müzik'te müzik dinlemek iOS 10 ile birlikte çok daha kolaylaşacak. Zira eski sürüm biraz karışık vaziyetteydi. Apple artık daha sade bir tasarım ile birlikte bu sorunu çözecekmiş gibi görünüyor.





6) Uygulamalar geliştiricilere açılıyor


WWDC konferansında duyurulan bir başka yenilik ise bazı uygulamaların geliştiricilere açılacak olması. iOS 10 ile birlikte geliştiriciler, kendi ürettiği uygulamalarda Siri, Maps ve iMessage'dan faydalanabilecek. Örneğin Siri aracılığıyla bir arkadaşımıza WhatsApp üzerinden mesaj gönderebileceğiz. Bildiğimiz üzere şimdilik Siri ile yapabileceklerimiz sınırlı. Bu gelişmeyle birlikte sanal asistanı çok daha yaygın bir şekilde kullanabileceğiz.





7) Bilinmeyen numaraya son


Bu gelişme sık sık bilinmeyen numaralar tarafından taciz edilenleri muhtemelen çok sevindirecek. Zira iOS 10 API sayesinde bilinmeyen bir numara sizi aradığında ortaya çıkarılacak ve spam olarak size bildirilecek.



8) İstemediğiniz uygulamayı kaldırın


iOS işletim sistemli yeni bir Apple cihaz aldığımızda içinde 23 adet uygulamayla birlikte geliyor. Bu uygulamalar arasında kullanmadığımız birçok uygulama bulunuyor fakat Apple izin vermediği için silemiyorduk. İşte bu gereksiz uygulamadan da sonunda vazgeçildi. iOS 10 ile birlikte kullanmadığımız stok uygulamaları silebiliyoruz.




iOS 10'u indirebilecek cihazlar listesi:


  • iPhone:
    iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus
  • iPad:
    iPad Air, iPad Air 2, iPad 4, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, iPad Pro 9.7
  • iPod:
    iPod Touch 6



#Apple
#iOS 10
#Yazılım Güncelleme
#Yayınlandı
8 yıl önce