|

iPad Pro yolda!

Apple, mevcut iPad ailesini, 12.9-inç'lik ekran büyüklüğüne sahip, tepe seviye yeni bir modelle genişletmeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak
09:18 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 10:06 - 16/06/2015 Salı
Diğer

Teknoloji dünyasında olsun diğer sektörlerde olsun tutan her ürün popülerliğini devam ettirdiği sürece çeşitlenir. Minör yahut majör değişiklikler içeren farklı versiyon ve varyasyonları piyasaya sürülür.



Bu durumun en iyi örneklerinden birisi de kuşkusuz tabletler. Bildiğimiz gibi geçtiğimiz senelerde Samsung mevcut Galaxy Tab tablet serisini Galaxy Tab 'Pro' modelleri ile genişletmeye başlamış, tabletfon formundaki Note serisini de Note 'Pro' ismi altında tabletleştirmişti. Keza Microsoft'un da Surface modelininin yanına Surface Pro'yu da eklediğini biliyoruz.



İşte şimdi de benzer bir hamle Apple cephesinden gelmeye hazırlanıyor. Tabii ki her zaman olduğu üzere Apple'ın ketum tutumundan ötürü bilgiler gayri resmi. Ama sızıntıların doğrudan geliştiricilerden geldiğini ve eldeki parçaları birleştirdiğimizde şüpheye yer bırakmayacak denli açık bir gelişme.



Artık iPad Pro ismi altında mı gelir yoksa iPad Plus mı derler bilmiyoruz ama elimizde iki tane ipucu var:






Bu gördüğümüz görsel, iPad'lere yönelik yeni bir klavye. Gördüğümüz kadarıyla üst kısma yeni bir tuş sırası eklenmiş ki bu sayede hem işlevsellik artacak hem de profesyonel amaçlarla kullanım oldukça kolaylaşacak. Keza Caps Lock ve Tab gibi tuşlar sayesinde de yaklaşık olarak dizüstü deneyimi sunulması hedefleniyor.







Bu görsel ise Apple geliştiricilerinden Hiraku Wang'ın iOS 9'un kaynak kodları arasından çekip çıkardığı çözünürlük değerlerine yönelik bir diğer önemli bilgi. Her ne kadar 1366x1024 göründüğüne bakmayın çünkü Apple'ın görüntü ölçeklendirme algoritması değerleri yarılıyor. Yani aslında çözünürlük 2732x2048 piksel.



Bildiğimiz gibi farklı ekran ölçeklendirmeleri mevcut uygulamaların da yeni ölçeğe uyarlanmasını gerektirir. Apple da doğal olarak bu tür bir değişiklikten kaçınıyor. Apple'ın mevcut iPad Air 2 modeli ile bu tabletinin ekran ölçeklendirmesinin tutması için bu modelin 12.9-inç'lik büyüklüğe sahip olması gerekiyor. Yani diğer bir deyişle 12.9-inç'lik ekran büyüklüğü ve 2732x2048 piksel çözünürlük karşımıza 267 ppi değeri çıkarıyor ki iPad Air 2'ninde ppi değeri 267.



Velhasıl Apple'ın bu tip bir tablet hazırlığında olduğuna yönelik söylentiler zaten 2013'ün sonlarından beri olduğundan şaşırtıcı bir gelişme değil. Keza

potansiyel bir iPad Plus'ın kullanımı kolaylaştıracak ve işlevseliğini arttıracak pek çok iyileştirme de yapıldığına göre çok büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda gelecek bir tanıtımı bekleyebiliriz.








#apple
#ipad
#tablet
#ios 9
#iphone
9 yıl önce