|

iPhone'lar daha da akıllanıyor: Force Touch

Apple'ın iOS 9 ile hayata geçireceği 'Force Touch' özelliği ile birlikte artık telefonumuzu ekrana yaptığımız dokunuşların baskı derecesine göre yönetebileceğiz.

Yeni Şafak
11:22 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:24 - 27/05/2015 Çarşamba
Diğer

iOS 9 ile birlikte pek çok iyileştirme ve geliştirmeyi hayata geçirmeye planlayan Apple'ın yeni sürümle birlikte getireceği en önemli yeniliklerden birisi ise 'Force Touch' özelliği olacak. Detaylara geçmeden önce ilk olarak Force Touch nedir, ne işe yarar onu açıklayalım:



Karşımıza ilk olarak Apple Watch ile yeni nesil MacBook (Retina MacBook ile MacBook pro) modellerinde yer verilen trackpad ile birlikte çıkan Force Touch'ı

dokunma gücüne yani parmağımızla ekrana yaptığımız baskının şiddetine göre farklı eylem seçenekleri uygulayabilme

olarak açıklayabiliriz. Bu tanımın karışık gelebileceğinin farkındayız haliyle gözümüzde canlandırabileceğimiz bir örnekle anlatmaya çalışalım:



Diyelim film izliyoruz ve ileri sarmak istiyoruz, bandı parmağımızla hafifçe bastırarak ileri sararsak 2x hızında giderken biraz daha sert bastırdığımızda ileri sarma hızımız 4x'e çıkacak.





Bununla beraber Force Touch'ın sadece medya oynatımlarında değil pek çok uygulamada kullanabilme desteği sunacağının da altını çizelim. Örneğin haritalarda iğnelemeler yapmak için, takvime yeni girdiler eklemek için, sistem içi aramalar yaparken de bu özellikten faydalanabileceğiz. Ama daha da önemlisi geliştiricilerin halihazırda AppStore'daki uygulamalara yönelik entegrasyona da başlamış olmaları. Yani ilerleyen dönemde mağazadaki uygulamalarla da kullanılabilecek bir özellik haline gelecek Force Touch.



Karşımıza ilk olarak Eylül ayında satışa sunulması beklenen ve iOS 9 yüklü biçimde gelecek iPhone 6S ve iPhone 6S+ modelleriyle çıkacak olan Force Touch'ın ilerleyen dönemde iPad'lerde de yer alacağını da not olarak düşelim.




#ios
#ios 9
#iphone
#apple
#ipad
#iphone 6
#iphone 6S
#akıllı telefon
9 yıl önce