|

İran'dan WhatsApp'a 1 yıl süre!

Sosyal ağ platformlarına baskı uygulayan İran bu kez gözüne WhatsApp'ı kestirdi. Kullanıcılara ait verilerin İran'da depolanması için WhatsApp'a 1 yıl mühlet verildi.

Yeni Şafak
12:22 - 1/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 17:53 - 4/06/2016 Cumartesi
Diğer

İran'ın sosyal ağ platformları üzerinde baskıcı politika izlediği yıllardır biliniyor. Bugüne kadar pek çok siteye yaptırım uygulayan İran, şimdi de anlık mesajlaşma uygulamalarını hedefine aldı.



Bu uygulamalar üzerinde baskı oluşturmaya çalışan İran, bu doğrultuda kullanıcılara ait verileri ülke sınırları içinde saklaması için WhatsApp'a 1 yıl süre verdi. Bu karardan Telegram gibi diğer anlık mesajlaşma uygulamaları da nasibini almış durumda. Söz konusu süre zarfında bu isteğini yerine getirmeyen uygulamaların ülkede faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.



İran'ın bu kararı almasındaki sebep oldukça açık. WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları, İran'da siyasiler ve bürokratlar tarafından da kullanılıyor. Kullanıcı verilerinin İran'da depolanmasını sağlayarak, ülkeye ait önemli bilgilerin güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.



Ayrıca bir diğer iddiaya göre de hükümet kurumları bu uygulamayla birlikte, kişilerin mesajlarına ve özel bilgilerine daha kolay ulaşabilecek. Hali hazırda Facebook ve Twitter'ın yasak olduğu ülkede bunun gibi anlık mesajlaşma uygulamaları oldukça popüler. İran'ın söz konusu karar ile bu uygulamaları da baskı altına alacağı tahmin ediliyor.



Diğer taraftan WhatsApp tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.



#WhatsApp
#Telegram
#Anlık mesajlaşma
#İran
8 yıl önce