|

İşte dünyanın en tehlikeli tırtılı!

Varşova Üniversitesi araştırmacıları, 15-milimetre uzunluğunda ve kendisinin 10 katı ağırlığı taşıyabilen robotik tırtıl geliştirdi. Söz konusu mikro robotun casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceği ifade ediliyor.

Yeni Şafak
10:24 - 22/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:35 - 22/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Casusluk faaliyetlerinde kullanılabilen tırtıl görünümlü mikro robot icat edildi.
Casusluk faaliyetlerinde kullanılabilen tırtıl görünümlü mikro robot icat edildi.

Solucanların, tırtılların ve salyangozların hareket mekanizması, bilim insanları için her zaman araştırması keyif veren bir konu oldu. Zira bu canlılar yol alırken, vücutları oldukça kompleks bir şekilde hareket ediyor ve farklı hareketlerle ilerleyebiliyor. Bu açıdan diğer hayvanlardan ayrılan canlılar, böylece robotik çalışmalarda tercih edilmeye başlandı.



Tabii bu omurgasız canlıların boyutları 10 cm ve üzeri olduğu için bilim insanları taklit ettikleri robotların boyutlarında küçülmeye gitti. Zira daha büyük robot, daha çok güç anlamına geliyor. Böyle bir şey tercih etmektense daha az güce ihtiyaç duyan, daha küçük boyutlarda robotik tırtıllar bilim insanları için daha mantıklı geldi.





İşte bu doğrultuda Varşova Üniversitesi araştırmacıları, kendi ağırlığının 10 katına kadar kaldırabilen

. Bu küçük robot ilk başta zararsız gözükebilir fakat sahip olduğu özellikleriyle dünyanın en tehlikeli tırtılı olabilir.



Oldukça zor bir yapım aşamasından geçen bu yumuşak robotun uzunluğu sadece 1,5 cm (15mm). Liquid Crystalline Elastomers (LCEs) (Sıvı Kristal Benzeri Elastomer) maddesinden üretilen bu mikro robot, hareket için sadece ışığa ihtiyaç duyuyor. Bu minik tırtıl, ışık aldığı sürece dik yamaçları da tırmanabiliyor, kendi ağırlığının 10 katı cisimler üzerindeyken de hareket edebiliyor.







Gelelim bu robotun tehlike saçan yönüne... Bildiğimiz üzere teknolojinin gelişmesiyle görüntüleme ve ses kaydetme sistemlerinde de küçülmeye gidildi. Hatta artık fındık büyüklüğünde cihazlarla görüntü kaydı yapılabiliyor. İşte bu robotik tırtılın üzerine mikrofon ve kamera yerleştirilerek casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceği belirtiliyor. Tabii ki bilim insanlarının bu araştırmayı casusluk faaliyetleri için yaptığını söyleyemeyiz. Lakin barındırdığı özellikler itibarıyla casusluğa elverişli olduğunu söyleyebiliriz.



#Robotik Tırtıl
#Varşova Üniversitesi
8 yıl önce