|

Kaçakçılıkla mücadelede 60 milyon lira ek yatırım

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bu yıl kaçakçılıkla mücadele kapasitesinin daha da artırılması amacıyla 60 milyon liralık ilave yatırım yapılacak. Birçok yeni cihaz, sistem ve yazılım gümrük idarelerine kazandırılacak.

Yeni Şafak
08:14 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 08:17 - 16/04/2017 Pazar
Diğer
Tren, araç ve bagaj tarama sistemleri başta olmak üzere birçok yeni cihaz, sistem ve yazılım gümrük idarelerine kazandırılacak.
Tren, araç ve bagaj tarama sistemleri başta olmak üzere birçok yeni cihaz, sistem ve yazılım gümrük idarelerine kazandırılacak.

Kaçakçılıkla mücadele için kesenin ağzı açılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca, bu yıl kaçakçılıkla mücadele kapasitesinin artırılması amacıyla 60 milyon lira ek yatırım gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Bakanlık, bu yıl kaçakçılıkla mücadelede kapasitenin artırılması amacıyla 60 milyon lira ilave yatırım yapacak. Tren, araç ve bagaj tarama sistemleri başta olmak üzere birçok yeni cihaz, sistem ve yazılım gümrük idarelerine kazandırılacak.

'X-RAY'LER 60'A ÇIKIYOR

Gümrüklü sahalarda kamu düzeninin sağlanması ve kaçakçılıkla etkin mücadele için ticaretin akışını kesmeden fiziki müdahalesiz kontrole önem verilirken, gümrüklerde otomasyonu artırmak, zaman ve işgücü maliyetlerini düşürmek amacıyla 18 olan araç ve konteyner tarama sistemi (x-ray) sayısı 60'a çıkarılıyor. Bu kapsamda, tüm kara kapılarıyla limanlar x-ray sistemleriyle donatıldı, gümrük iş ve işlem süreçlerinin sağlıklı sürdürülmesi amacıyla kapılara kapalı devre kamera sistemleri kuruldu.

Yüz tarama sistemi teröre geçit vermiyor

Diğer taraftan son dönemde artan güvenlik tehditlerine karşı Suriye, Irak ve İran’a açılan gümrük kapılarından geçiş yapan şüpheli kişilerin teşhis edilmesini sağlayan 'yüz tarama sistemi' geliştirildi. Söz konusu sistem terörle mücadeleye destek verdi. Denizlerde de kaçakçılıkla mücadele kapsamında, devriye botlarının sayısı 21'den 25'e çıkarılacak. Bu doğrultuda, 8 bölgede özel eğitim almış gemi arama ekipleri oluşturuldu.

Kapılara özel sistemler

Edinilen bilgiye göre, bu sitemler, havalimanları, limanlar ve kara kapılarında kullanılan 101 yolcu bagaj tarama ve 17 kargo tarama sistemiyle desteklendi. Akşam'ın haberine göre, Suriye’ye açılan kapılar başta olmak üzere, güvenliği tehdit eden silah, patlayıcı ve mühimmat gibi her türlü yasa dışı unsurun tespitinde etkili olarak kullanılan 'ZBV Backscatter' tarama aracı sayısı 4'ten 9’a yükseltiliyor.

105 'süper burun' köpek iş başında

Son dönemlerde sayıları artırılan 'süper burun' dedektör köpekler ise sınır kapılarında kaçakçılığın önlenmesi noktasında muhafaza memurlarının en büyük yardımcıları arasında bulunuyor. Uyuşturucu, çay ve tütün kaçakçılığıyla patlayacı tespitine yönelik yetiştirilen 105 dedektör köpek, sınır kapıları, hava ve deniz limanlarında etkin olarak faaliyet gösteriyor.

#Kaçakçılık
#Yatırım
#x-ray
#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
7 yıl önce