|

Kadir gecesi ne zaman?

2017 Kadir gecesi ne zaman? Ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kadir gecesinde yapılan ibadetler diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha faziletlidir. Peki Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir gecesi ne zamandır? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
17:02 - 30/05/2017 Salı
Güncelleme: 17:27 - 30/05/2017 Salı
Diğer
2017 Kadir gecesi ne zaman? Ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kadir gecesinde yapılan ibadetler diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha faziletlidir. Peki Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir gecesi ne zamandır? İşte ayrıntılar...
2017 Kadir gecesi ne zaman? Ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kadir gecesinde yapılan ibadetler diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha faziletlidir. Peki Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir gecesi ne zamandır? İşte ayrıntılar...

2017 Kadir gecesi ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde. Kur'ân-ı Kerîm'in Cebrail aracılığıyla Peygamber Efendimize (s.a.v) indirildiği gece olan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı ve daha faziletlidir. Peki Kadir gecesi ne zaman? İşte ayrıntılar...

Kur'ân-ı Kerîm, Allah Teâlâ'dan Hz. Peygamber'e Cebrâil aracılığıyla ve vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenebilmesi, kısa zamanda etrafa yayılması, mânasının kolaylıkla anlaşılması, zihinlerde ve akıllarda derece derece bir gelişme ve alıştırma sağlaması, inançların ve değer yargılarının yavaş yavaş güçlenip kökleşmesi vb. sebeplerle, o bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık 23 senede, bölümler halinde indirilmiştir.

Yüce Allah Kur'an'ın bir defada toptan indirilmeyişinin sebebini şöyle açıklamaktadır: "İnkâr edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk" (el-Furkan 25/32).

Âyetler doğrudan doğruya indiği gibi, çoğunlukla meydana gelen bir olayın hemen sonrasında olayı çözümlemek ve sorulan soruları cevaplamak için inerdi ki, âyetin inmesine sebep olan olay veya soruya “sebeb-i nüzûl” (iniş sebebi) denilir. Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir (bk. el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1). Kadir gecesinin ramazan ayında mübarek bir gece olduğu göz önünde tutulursa, âyetler arasında bir çelişkinin de bulunmadığı anlaşılacaktır.

Kadir gecesi ne zaman?

Kadir gecesinin net olarak hangi gece olduğu bilinmemektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) kadir gecesinin unutturulduğu ve Ramazanın son gününde tekli gecelerde olduğunu bildirmiştir. Kadir gecesi kuvvetle ihtimal 27.gece olduğu düşünüldüğü için ülkemizde de bu gecede kutlanmaktadır.

Ülkemizde
Kadir Gecesi bu sene hicri takvime göre 21 Haziran 2017 Çarşamba gününe denk geliyor.

Hz. Peygamber'den birçok hadis rivayet edilmektedir.

Âişe radıyallahu anhâ şöyle buyurdu: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

... Başka bir hadiste bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğu haber verilmektedir. Bir rivayete göre Hz. Peygamber "Ben icâ bet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu" (Hâkim, I, 279) buyurmuştur.

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Kadir gecesinde ne yapılmalıdır?

Kadir gecesinde çokça ibadet yapmalı ve çokça aşağıda peygamberimizin tavsiyede bulunduğu bu dua yapılmalıdır.


Aişe -radıyallâhu anhâ-, Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz de:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

Kur'an'ın Mûcize Oluşu

Kur'an, üslûbu ve içeriği bakımından akıllara durgunluk veren, hayrette bırakan büyük ve ebedî bir mûcizedir. Diğer peygamberlerin mûcizeleri, dönemleri geçince bittiği, onları yalnız o dönemde yaşayanlar gördüğü halde, Kur'an mûcizesi kıyamete kadar sürecektir. Kur'ân-ı Kerîm hem söz hem de mâna yönünden mûcizedir ve eşsizdir. Onun söz yönünden mûcize oluşu, Arap edebiyatının en üst noktada olduğu bir dönemde inmesine rağmen, Araplar'a kendisinin bir benzerini getirmeleri için meydan okumuş olması, onları bu konuda âciz bırakmasıdır: "De ki: Andolsun, bu Kur'an'ın bir benzerini ortaya koymak üzere insanlar ve cinler bir araya gelseler, birbirlerine destek de olsalar, onun benzerini ortaya getiremezler" (el-İsrâ 17/88). "Eğer kulumuza indirdiklerimizden herhangi bir şüpheye düşüyorsanız, haydi onun benzeri bir sûre getirin. Eğer iddianızda doğru iseniz Allah'tan başka şahitlerinizi (yardımcılarınızı) çağırın. Bunu yapamazsanız ki elbette yapamayacaksınız yakıtı, insan ve taş olan cehennem ateşinden sakının..." (el-Bakara 2/23-24; ayrıca bk. Hûd 11/13; et-Tûr 52/33-34). Kur'ân-ı Kerîm mâna yönüyle de mûcizedir. Hz. Muhammed'in okuma yazma bilmeyen bir kimse iken, Allah'tan aldığı vahiy ile insanlara bildirdiği Kur'an, en yüksek gerçekleri de kapsamaktadır. İster pozitif ister sosyal bilimler alanında, insanlığın asırlar sonra ulaştığı gerçekler, asırlar önce Kur'an tarafından haber verilmiş, hiçbir buluş, onun getirdiklerinin aksini ortaya koyamamıştır. Aksine bilimsel gelişmeler, Kur'an'ın anlaşılmasını kolaylaştırmıştır.

Kadir Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2- Ve ma edrake ma leyletülkadr

3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr


Kadir Suresi
Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

#Kadir gecesi ne zaman?
#Ramazan ayı
#Kadir Suresi
#Kadir gecesi
#Cebrail
#Kur'anı Kerim
7 yıl önce