|

KOBİ’leri yaşatan reform

KOBİ’lere taşınır varlıkları rehin gösterebilme imkanı ile finansmana erişimin önü açıldı. Tasarı sayesinde KOBİ kredilerinin kısa vadede 1 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. Yasadan 1,8 milyon tacir ile 2 milyon esnaf da yararlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/10/2016 Salı
Güncelleme: 19:37 - 24/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

KOBİ'lere taşınır varlıkları rehin gösterebilme imkanı ile finansmana erişimin önü açıldı. KOBİ'lerin üretim istikrarını sağlamak için uzun zamandır beklediği Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasayla teslimsiz taşınır rehin hakkının güvence olarak kullanımının yaygınlaştırılması, bu rehne konu taşınırların kapsamının genişletilmesi, taşınır rehninde aleniyetin sağlanması, rehnin paraya çevrilmesinde alternatif yolları sunarak finansmana erişimi kolaylaştırmak amaçlanıyor.



KREDİ HACMİ 1 TRİLYON LİRAYA ULAŞIR BEKLENTİSİ


Can suyu olacak tasarı sayesinde kredi hacminde 404 milyar lira paya sahip olan KOBİ kredilerinin kısa vadede 1 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. Yasadan sadece KOBİ'lerin değil, 1,8 milyon tacir ile 2 milyon esnafın da yararlanacağı ifade ediliyor.



İŞLETME REHİN OLMUYOR


Yasayla birlikte belirlenen hukuki nitelikler şöyle: "Sermaye piyasası araçlarıyla türev araçlara ilişkin finansal sözleşmeleri konu edinen rehin sözleşmeleriyle mevduat rehnine uygulanmayacak. Tapu kütüğüne herhangi bir nedenle tescil edilen taşınırlar, düzenleme kapsamında yer almayacak. Rehin sözleşmesi; kredi kuruluşlarıyla tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler arasında, tacir ve/veya esnaflar arasında yapılacak. Rehin hakkı, rehin sözleşmesinin sicile tescil edilmesiyle kurulacak. Rehin sözleşmesi, elektronik ortamda ya da yazılı olarak düzenlenecek. Güvenli elektronik imzayla onaylanması şartı aranacak."



Tasarruf hakları korunacak


Yasada, rehin sözleşmesinin düzenlenme usul ve esasları, rehin sözleşmesinin zorunlu unsurları sıralanıyor. Mal ve hizmet üretimini kesintiye uğratmamak amacıyla rehin verenin rehinli varlık üzerindeki tasarruf hakları korunacak.



Hangi taşınırları kapsıyor?


Teminata konu olacak taşınırlar arasında şunlar var: “Alacaklar, çok yıllık ürün veren ağaçlar, fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, hammadde, hayvan, her türlü kazanç ve iratlar, başka bir sicile kaydı öngörülmeyen ve idari izin belgesi niteliğinde olmayan her türlü lisans ve ruhsatlar, kira gelirleri, hak ve paylı mülkiyet hakları.”







#KOBİ
#Rehin sözleşmesi
7 yıl önce