|

KOSGEB sistem kitlendi! KOSGEB başvuru süresi uzatılacak mı?

KOSGEB başvuru süresi uzatılacak mı? KOSGEB sistemi giriş son durum haberimizde. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) 50 bin liralık 'Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği'ni almak isteyen vatandaşlar, başvurunun son gününde uzun kuyruklar oluşturdu. KOSGEB başvurusu yapacak olanlar bugün saat 23.59'a kadar yapabilecekler. KOSGEB başvuru süresinin uzatılmayacak.

Yeni Şafak
16:04 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 16:22 - 21/12/2016 Çarşamba
Diğer

KOSGEB başvuru süresi uzatılacak mı? Antalya'da, binanın etrafını saran kuyrukta bekleyen vatandaşlar, internet üzerinden sisteme girmekte büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, sürenin uzatılmasını istedi. KOSGEB'in 50 bin lira faizsiz kredi imkanına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Antalya'da krediden yararlanmak isteyenler sabah erken saatlerde KOSGEB İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Başvurunun son günü olması dolayısıyla ilçelerden de gelen vatandaşlarla birlikte başvuru için bekleyenlerin sırası binanın etrafını sardı. Soğuk havaya rağmen vatandaşlar, kredi imkanından yararlanabilmek için saat 05.00 itibariyle il müdürlüğü önünde beklemeye başladı. Başvuru yapanlar, KOSGEB'in internet sitesinde sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, yetkililerin bunu çözmesini istedi. 3 günlük sürenin çok kısa olduğunu aktaran vatandaşlar, evrakları hazırlamakta bile güçlük çektiklerini söyledi.



KOSGEB başvuru süresi uzatılacak mı?


KOSGEB başvuru süresi sabah saat 09.00'a kadar uzatıldı.




KOSGEB SİSTEMDE SIKINTI VAR


Reklam ajansı sahibi Betül Ekiz Çam, KOSGEB yetkililerinin internet sitelerindeki sıkıntıyı bir an önce çözmeleri gerektiğini belirterek, 3 günlük başvuru süresinin kısalığından şikayet etti. Saat 08.30'da sıraya girmesine rağmen 3 saat sonra işlemini yaptırdığını dile getiren Çam, “Kağıtları tamamlamam zaten uzun sürdü. Krediyle rahat nefes alalım dedik ama kuyrukta nefes verecektik" dedi. Antalya'nın en uzak ilçelerinden Akseki'den kredi için gelen kuaför Ayşe Karahan ise sabaha kadar internetten başvuru yapmaya çalıştığını söyledi. Karahan, krediye umut olarak baktıklarını dile getirerek, parayı işletmeyi genişletmek için kullanacağını söyledi. Gıda toptancısı Ergin Türkyaşar da kredi için üç gündür mücadele ettiğini aktardı. Türkyaşar, “Saat 05.00'te esnaf odasına gittim. Sıra çok uzun ama yine de bekleyeceğim. Kredi çıkarsa borçlarımı ödeyeceğim" dedi. Kafe işletmecisi Leman Erişen ise sıranın kendisine gelmeyeceğini dile getirerek, “İnternette büyük sıkıntı var. Yetişeceğimi düşünmüyorum ama bu atmosferi yaşamak istedim" diye konuştu.



KOSGEB BAŞVURUDA SON SAATLER


Krediye başvuru bugün saat 23.59'a kadar devam edecek. İnternet üzerinde yapılacak başvuruyla başlayan süreçte toparlanacak evraklar, müdürlüklere teslim edilecek. İlk 12 ay ödeme yapılmadan toplam 36 ay geri ödemeli faizsiz kredi 15 bin esnafa verilecek.



Dolandırıcılardan "KOSGEB kredisi" taktiği


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" vereceğinin açıklanmasının ardından, dolandırıcılar sahte danışma hattıyla vatandaşlardan yüksek görüşme bedeli tahsil etmeye başladı.



Dolandırıcılar, KOSGEB'e başvurma hakkı olan firma yetkililerine "Krediniz onay almıştır Adınıza 50.000 TL'ye kadar 36 ay vadeli kredi çekebilirsiniz. Onaylatmak için hemen verilen numarayı arayınız" içerikli SMS gönderirken, kısa mesajın KOSGEB'den geldiğini sanan vatandaşlar belirtilen numarayı aradığında "Dinlemekte olduğunuz mesaj tamamen ücretsizdir. Kredi Danışma Hattı sinyal sesinden sonra 15 TL ile ücretlendirilecektir" şeklinde bant kaydıyla karşılaşıyor.



KOSGEB, tüm destek ve hizmetlerin aracısız ve ücretsiz verildiğini, KOBİ'lerin resmi kanallar dışında yapılan herhangi bir açıklama ve teklife itibar etmemesi uyarısını yaparken, AA muhabirine açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Türkiye Tüketici Hareketi (TTH) Dönem Sözcüsü Haşmet Atahan, krediye başvuracak vatandaşları ikaz etti.



Atahan, KOSGEB'e başvurularda, sürenin kısalığı ve başvuranların çok fazla olması nedeniyle yoğunluk yaşandığını belirterek, "Kredi kullanma ümidiyle gelecek planları yapan vatandaşlarımız kredi alıp alamayacakları henüz belli bile olmadan dolandırıcılar tarafından aranmaya başlandı." dedi.



Dolandırıcıların yüz binlerce lira haksız kazanç elde ettiğini ifade eden Atahan, şunları kaydetti:


"Bu tür dolandırıcılıkların önlenebilmesi için emniyet müdürlüğünde özel, uzmanlaşmış bir görevli birim yapılandırılması gerekir. Bu alanda uzmanlaşmış emniyet birimi ile tüketici örgütleri, piyasa gözetimi ve denetimi yapan kuruluşların çok yakın iletişim ve eş güdüm içinde çalışması gerektiğini ısrarla belirtiyoruz. Elektronik ortamda, telefon üzerinden yapılan dolandırıcılık, ayıplı mal ve hizmet satışları, ancak böyle bir organizasyon ve iş birliği ile etkin caydırıcı bir şekilde önlenebilir."


Atahan, KOSGEB'in kredi başvurusunda bulunanların kişisel verilerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu da belirterek, "Bu bilgilerden dolandırıcılar nasıl yararlanabiliyor araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır." dedi.



Vatandaşların bu mesajlara itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Atahan, "Bu aldatıcı mesajlara itibar etmeyin. Dolandırıcılara kanıp boş yere ücret ödemeyin. Onların adresinize ödemeli göndereceği postayı, zarfı almayın ve bunun için kesinlikle hiçbir ödeme yapmayın. Bu durumu, derneğimize veya en yakın tüketici derneğine bildiriniz.ALO 175 Tüketici Şikayet Hattı'na bildirip, Emniyet Müdürlüğü 155 İhbar hattını da arayın." uyarısını yaptı.



HANGİ BANKALAR SİSTEME DAHİL?


KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği prograımında, Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, Finans Bank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ile Kredi Garanti Fonu da bulunuyor.



BAKAN ÖZLÜ UYARDI


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in tüm destek ve hizmetlerinin aracısız ve ücretsiz verildiğini belirterek, "50 bin liralık kredi faiz desteği sadece KOSGEB üzerinden verilmektedir. Cep telefonlarına gelen kredi faiz destek içerikli mesajlara itibar edilmemelidir" uyarısında bulundu.




#KOSGEB
#KOSGEB başvuru
#KOSGEB başvuru süresi
#KOSGEB sistemi giriş
7 yıl önce