|

KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? 2016 KPSS Ortaöğretim

KPSS puan hesaplama 2016... KPSS ortaöğretim genel yetenek ve genel kültür sınavı dün gerçekleştirildi. 20 Kasım 2016 Pazar günü yapılan KPSS sınavına rekor katılım yapıldı. Peki KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? 120 soru toplamda kaç puana denk gelmektedir. İşte puanlama ile ilgili ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:18 - 21/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:57 - 21/11/2016 Pazartesi
Diğer

KPSS puan hesaplama ile ilgili ayrıntıları haberimiz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. KPSS'de toplamda genel yetenek ve genel kültür'den 120 soru sorulmaktadır. Tüm sorular için verilen süre ise 120 dakikadır. Peki KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...



KPSS puan hesaplama yapmak için bağlantıyı kullanabilirsiniz:

https://kpss-puan.hesaplama.net/


Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) gerçekleştirilen, KPSS'nin ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumu saat 10.00'da başladı. Beyazıt'ta bulunan İstanbul Üniversitesi'ne ve Kadıköy'deki Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'ne gelen öğrenciler de sınav heyecanı yaşadı. Öğrenciler, sınav salonlarına güvenlik kontrollerinden geçirilerek ve sınava giriş belgeleri ile kimlik kontrolleri yapılarak alındı. 3 milyon 498 bin 335 adayın başvuru yaptığı sınavda öğrenciler 2 saat boyunca 120 soruya cevap verdi. Sınavdan çıkan öğrenciler soruların kolay olduğu söyledi.



"SINAVA İLK DEFA GİRECEKTİM"


Öğrenci Ferit Erzik, saat 09.00'da kimliği yanında olmadığı için kendisini kapıdaki görevlilerin Çemberlitaş'taki nüfus müdürlüğüne yönlendirdiklerini belirterek, "Oraya gittim kapalıydı. Sınava geç kaldım. Üzerimde ehliyetim olduğu halde sınava almadılar. Yanlış yönlendirdikleri için geç kaldım. Kimliğimi evden de alabirdim. Sınava ilk defa girecektim" dedi. Sınava eşi ve bebeği ile gelen Pervin Erol da sınavda soruların kolay olduğunu belirtti.



KPSS PUANI HESAPLAMA İŞLEMLERİ


KPSS puanın hesaplanmasında o yıl sınava giren öğrencilerin her bir test için ayrı ayrı aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile testlerden yapılan maximum netler belirleyici olmaktadır. Bu değerler bilinmeden o yıla ait puanların hesaplanması mümkün değildir. KPSS Puanlarında kullanılan aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerini ÖSYM'nin yayınlamış olduğu o yıla ait sayısal bilgilerden, testlerden yapılan max netleri ise (Örn. GK:60, GY:58, EB:115 gibi) tahmini olarak belirleyip puan hesaplıyoruz.



G.Y - G.K. ve E.B. Testleri için adayın doğru cevaplarından yanlış cevap sayısının dörtte biri düşülerek ham puanlar bulunur. (Xi) Ham Puanlara ait aritmetik ortalama () ve standart sapmalar(Sx) hesaplanır. Adayın ham puanı ,aritmetik ortalama ve standart kayma kullanılarak standart puan hesaplanır.(T)



T : Standart Puan



Xi : Adaya ait ham puan



: Teste ait aritmetik ortalama



Sx : Standart Sapma



Her test için bulunan standart puanlardan yine ASP ler hesaplanır.



KPSS10 puanı için Örnek ASP aşağıdadır.



KPSS10 için ASP = G.Y.Standart Paun*0.3 + G.K. Standart Paun*0.3 + E.B.Standart Paun*0.4



KPSS Puanı =



ASP : Adayın ağırlıklı standart puanı



: Ağırlıklı standart puan dağılımına ilişkin aritmetik ortalama



S : Ağırlıklı standart puan dağılımına ilişkin standart kayma



B : ASP dağılımında en yüksek ASP



Site üzerinde hesaplanan KPSS 3 (KPSSP3), KPSS 10 (KPSSP10), KPSS 93 (KPSSP93), KPSS 94 (KPSSP94) puanları yukarıdaki formül ve ÖSYM'nin açıkladığı sayısal bilgiler kullanılarak hesaplanmaktadır



KPSS PUANI NASIL HESAPLANIR?


0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamaya göre yukarıdaki adayın puanı 0,5 x 70 + 40 = 75 puan olmalıydı. Ancak yapılan testlerin Türkiye ortalaması ve standart sapma değerleri -+5 puan oynamaktadır.



Kpss puan hesaplama motoru ile 2016 puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu yapacağınız hesaplama yalnızca p3 puanı için değildir. Şüphesiz hesap konusunda en çok meraklı olanlar öğretmen adaylarıdır. Onbinlerce aday arasından öğretmen olmak isteyenler üç farklı oturuma girmektedirler. Lisans, eğitim bilimleri ve öabt testine giren adaylar atanmak için p121 puanına bakmaktadır. p121 puan hesaplama motoru ile de öğretmenlik puanı olan öabt puanınızı hesaplayabilirsiniz.



KPSS'DE KAÇ NET KAÇ PUAN YAPAR?


KPSS 2016 Lisans bölümü puan hesaplaması nasıl olur? Puanların ve netlerin en ince ayrıntısı ile kolaylıkla hesaplayabilirsiniz



KPSS LİSANS P3 PUANI



55 NET 70 PUAN



62 NET 75 PUAN



72 NET 80 PUAN



84 NET 85 PUAN



91 NET 90 PUAN




#KPSS puan hesaplama
#Puan hespalama
#KPSS
#KPSS genel yetenek soruları
#KPSS genel kültür soruları
#2016 KPSS puan hesaplama
7 yıl önce