|

Kuantum sıvı döngüsü: Manyetizmanın yeni türü!

Bu keşifle geleceğin teknolojik alt yapısının temelleri atılıyor!

Yeni Şafak ve
12:10 - 6/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Bilim insanları bu zamana kadar manyetizmanın sadece iki formunu keşfedebildi: Ferromıknatıslık (günlük hayatta buzdolaplarında kullanılıyor) ve Antiferromıknatıslık (sabit sürücülerde kullanılan manyetizmanın bir türü).



  • Manyetizma:
    Magnetizma ya da manyetizma, mıknatısları ve manyetik alanları tanımlamak için kullanılan bir terim. Manyetizma, mıknatıslanmış maddelere ilişkin özelliklerin tümünü ve mıknatısların özelliklerini, inceleyen bir fizik dalı olarak biliniyor.
  • Ferromıknatıslık:
    Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1'den çok büyük olan maddelerdir. Sadece demir, nikel ve kobalt oda sıcaklığında ferromanyetiktir. Bunları içeren alaşımların çoğuda ferromanyetik özellik taşır.
  • Antiferromıknatıslık:
    Eğer kristaldeki iki atom birbirine çok yaklaşırsa, Pauli dışlama ilkesi sonucu manyetik momentleri ayni yönde duramaz. Anti paralel şekilde yönelirler. Bu olaya antiferromıknatıslık denir. Toplam manyetizasyon 0'dır.

Manyetizmaları iyice anladıktan sonra şimdi asıl konumuza gelelim. MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) fizik profesörlerinden Young Lee'nin önderliğindeki araştırmacılar, manyetizmanın yeni bir türünü

. Ekip, 10 aylık bir çalışmanın sonunda çok küçük boyutlarda bir kristal üretti ve bu kristalin yeni bir manyetizma formu olduğu ispat edildi. Manyetizmanın bu 3. formuna QSL (Quantum Spin Liquid > Kuantum Sıvı Döngüsü) ismi verildi.





İşte bu yeni buluşun ilerleyen dönemlerde iletişim, bilgisayar ve veri depolayıcılarda kullanılması bekleniyor. Bilim insanları şimdi bu materyalin seri üretimi ve kontrollü bir şekilde kullanımının çalışmalarını yapıyor. Bu sayede daha güvenilir ve daha gelişmiş kuantum bilgisayarlar üretilebilecek.



  • Kuantum bilgisayarı:
    Kuantum fiziği ilkelerini kullanacak şekilde dizayn edilmiş, normal bilgisayarların maksimum hesaplama kabiliyetinin, erişebilecekleri seviyenin çok üstlerine çıkarıldığı yapılara denir. Kuantum bilgisayarı küçük ölçekte yapılmıştır ve şu anda pratik bir modele dönüştürme çabaları sürmektedir.

#manyetizma
#Ferromıknatıslık
#Antiferromıknatıslık
#kuantum bilgisayar
#MIT
#Young Lee
8 yıl önce