|

Kurban bayramı tatili kaç gün?

Kurban bayramı ve Zafer Bayramının aynı güne denk gelmesi sonrası tatilcilerin gözü kulağı Kurban bayramı tatilinin kaç gün olacağı hakkında yapılan açıklamalarda. Peki Kurban bayramı tatili kaç gün? Hükümetten tatil açıklaması var mı? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
15:51 - 9/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:04 - 9/08/2017 Çarşamba
Diğer
​Kurban bayramı tatili kaç gün? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Kurban bayramı tatili kaç gün? sorusunun yanıtı haberimizde.

Kurban bayramı tatili kaç gün? sorusunun yanıtı haberimizde.

Bayram tatili uzarsa 1 milyon tatilci, 1 milyar lira gelir bekleniyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı'nın peş peşe gelmesiyle oluşan 6 günlük tatilin, 28-29 Ağustos'un da dahil edilmesiyle 10 gün olması durumunda 1 milyon kişinin tatile çıkması ve 1 milyar liralık gelir elde edilmesi bekleniyor.

Bakan Zeybekci’den Kurban Bayramı tatili ile ilgili açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kurban Bayramı tatiliyle ilgili, “Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya, üretmeye, ithalat yapmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan bununla ilgili alınacak olan kararlara da saygı duyarız” dedi.Ekonomi Bakanı Zeybekci, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmede basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Zeybekci, KurbanBayramı tatilinin uzatılmasıyla ilgili soruya, “Turizmi destekler mi? Destekler. Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya, üretmeye, ithalat yapmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan bununla ilgili alınacak olan kararlara da saygı duyarız” açıklamasında bulundu.

TÜRSAB Başkanı Ulusoy:

"2016 yılı Kurban Bayramı döneminde seyahat acenteleri kanalıyla tatile çıkan kişi sayısı 700 bin civarında gerçekleşmişti. Bu yıl da tatil süresinin uzaması ve son dakika rezervasyon taleplerinin artması durumunda 1 milyonun üzerinde vatandaşın tatile çıkmasını ve 1 milyar lira gelir elde edilmesini bekliyoruz. 28-29 Ağustos döneminin de tatil edilerek tatil süresinin uzatılmasına ilişkin soru ve talepler birliğimize de ulaşıyor. Ancak bu konudaki karar Bakanlar Kurulumuzun yetkisi dahilinde. Bu yönde bir karar alınması, son dakika rezervasyonları olumlu etkileyebilir."

"Bayramda Ege ve Akdeniz kıyı şeridine talep yüksek"

Başaran Ulusoy, geçen yıl Kurban Bayramı'nın 9 gün olarak gerçekleştiğini, bunun neticesinde de turizm sektöründe önemli bir hareketlilik yaşandığını anımsatarak, "2016 yılı Kurban Bayramı döneminde seyahat acenteleri kanalıyla tatile çıkan kişi sayısı 700 bin civarında gerçekleşmişti. Bu yıl da tatil süresinin uzaması ve son dakika rezervasyon taleplerinin artması durumunda 1 milyonun üzerinde vatandaşın tatile çıkmasını ve 1 milyar lira gelir elde edilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Turizm sektörünün yaz sezonunu pozitif bir şekilde geçirdiğini ifade eden Ulusoy, "Bu olumlu sürece Kurban Bayramı’ndaki talebin de eklenmesiyle birlikte turizm açısından yaz sezonunun başarılı bir şekilde kapatılmasını bekliyoruz." dedi.

Ulusoy, Kurban Bayramı'nda yurt içi rezervasyonlarda kıyı şeridine talebin yüksek olduğunu gözlemlediklerini, Side, Alanya, Manavgat, Belek ve Kemer’e yönelik taleplerin yanı sıra Ege'de Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Fethiye turlarının ön plana çıktığını kaydetti.

Kültür turları arasında ise Kapadokya, Eskişehir, Kuzey Ege ve Karadeniz turlarına ilgi olduğunu ifade eden Ulusoy, "Yurt dışı turlarında başı İtalya ve İspanya turları çekiyor. Benelüks turları, Orta Avrupa turları ve Balkan turları da ilgi gören yurt dışı destinasyonları arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

- "Tatilciler ve akraba ziyaretine gidenler milyonlarla ifade edilecek"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da söz konusu tatil süresince otellerde konaklayanların sayısının 300-500 bin arasında, toplamda ise eş, dost, akraba ziyareti ve diğer amaçlı seyahat edenlerin sayısının 1 milyonun üzerinde olacağını, hatta milyonlarla ifade edileceğini söyledi.

Ayık, tatilin uzatılmasının sektörü olumlu yönde etkileyeceğini ifade ederek, "Uzun tatil olursa insanlar önce tatillerini yapacak, dinlenecek, sonra da dini vecibelerini yerine getirebilecek." dedi.

"Kurban Bayramı büyük fi̇nal olacak"

Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Genel Başkanı Mehmet Çelik ise uzun tati̇li̇n yurt dışı, kısa tati̇li̇n ise yurt i̇çi̇ turi̇zme faydası olduğunu dile getirdi.

Turizm sektöründe yeni̇ yeni̇ yoğunluk yaşanmaya başladığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nın büyük fi̇nal olacağı kanaatindeyim. Uzun tati̇l yurt dışı talebi̇ doğuruyor. Ancak halkımız son dönemlerde yurt i̇çi̇ni̇ terci̇h eder hale geldi̇. Her Batılı gi̇bi̇ bi̇zi̇m vatandaşlarımız da tati̇li̇ hak edi̇yor ve i̇hti̇yaç duyuyor. İddialı gelebilir ama dünyada bi̇zi̇m kadar güler yüzlü, i̇yi̇ hi̇zmet veren otelci̇li̇k yok. Her yurt dışına çıkışımda bunu bi̇r kez daha hi̇ssedi̇yorum."

Kurbanlıklar görücüye çıktı

Hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında hareketlilik artmaya başladı.

Kentte, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime hazır hale getiren besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinden itibaren hayvan pazarının yolunu tutuyor.

Burada kurbanlıkları araçlardan tek tek indiren besiciler, hayvanlarını satmaya çalışıyor.

Kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar ise daha çok fiyatlar konusunda bilgi edinme telaşı yaşıyor. Kurbanlık hayvan almak için pazara gelen vatandaşlardan bazıları hayvanın kilosunu tespit etmeye, bazıları da dişlerinden yaşını anlamaya çalışıyor.

Pazarda küçükbaş hayvanlar 750 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken, ortalama ağırlıkları 500 kilogram olan büyükbaş hayvanlar ise yaklaşık 8 bin liradan satışa sunuluyor.

Geçen yıla göre artış var

Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların yavaş yavaşa pazara inmeye başladığını söyledi.

Bu haftadan itibaren alıcı ile satıcıların pazarlık işine giriştiğini anlatan Gül, hayvan fiyatlarının geçen seneye göre bu yıl biraz daha pahalı olduğunu ifade etti.

Gül, özellikle yem girdilerinin yüksek olmasının kurbanlık fiyatlarını artırdığını vurgulayarak, "Kurbanlık büyükbaşta geçen yıla göre 300 lira civarında artış var. Hayvanların canlı kilosu 17 liradan gidiyor, bir hayvan 500 ile 800 kilo arasında değişiyor. Ortalama fiyat 8-9 bin liraya denk geliyor. Bir tosun 9 bin 500 lira falan ediyor." dedi.

Pazara arkadaşıyla gelen Hamit Gök de fiyatları öğrenmek için geldiklerini, gelecek hafta kurbanlık almayı düşündüğünü söyledi.

Küçükbaş almak istediğini aktaran Gök, "Biz fiyat almak için geziyoruz. Küçükbaş hayvan alacağım ama fiyatlar 600 liradan, bin 200 liraya kadar gidiyor. Bütçemize göre küçükbaş kurbanlık arıyoruz. Fiyatlar biraz yüksek, bu nedenle daha almadık, dolaşıyoruz. Geçen sene de küçükbaş kestik, her sene küçükbaş kesiyoruz." dedi.

Besicilerden Hüseyin Aydoğdu ise asıl yoğunluğun henüz başlamadığını belirtti.

Gelecek haftadan itibaren pazarda daha fazla hareketlilik beklediklerini dile getiren Aydoğdu, "İnsanlar alıp almama konusunda, ithalat ve fiyat belirsizliği nedeniyle biraz kararsız durumda. 'Alsam eve bağlasam, dışarıdan mal gelirse zarara girerim' diye alıcılardan biraz tedirginlik var. Şimdilerde insanlar ne almaya ne satmaya yanaşıyor. " değerlendirmesinde bulundu.

#Kurban bayramı
#Kurbanlık
#Kurban bayramı tatili
7 yıl önce