|

Küresel barışın reçetesi İslam

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen “Müslüman Topluluklar Birliği”nin 24’üncü toplantısı İstanbul’da yapıldı. Toplantıya katılan 36 İslam ülkesinden 100'ü aşkın temsilci küresel barış reçetesinin İslam olduğuna dair ortak beyanda bulundu. Ayrıca İslam Ülkeleri Birliği kurulmasının gerekliliği vurgulandı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 23:16 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Fatih özkanoğlu


Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından “Emperyalizm Kıskacında İslam Dünyası” temasıyla düzenlenen 24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi, 36 ülkeden 100'ü aşkın İslami hareket lideri ve siyasi temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongrede İslam Dünyası'nda yaşanan gelişmeler ele alındı. Müslüman toplumları biraraya getiren ESAM Kongresi'nde yeni ve güçlü bir İslam Medeniyeti ile tüm insanlığın ihtiyaç duyduğu küresel huzur, barış ve refaha ulaşılabileceği belirtildi. Katılımcılar İslam Dünyası'nın gelişip kalkınabilmesi için İslam Ülkeleri Birliği kurulması gerektiği ifade edildi.



Medeniyeti ihya için çalışmalıyız






Kongre'nin açılış konuşmasını yapan ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, “Endonezya'dan Fas'a uzanan şu tabloda gördüğüm coşku ve heyecan, bütün İslam âleminde yaşanan büyük bir uyanışın, büyük bir şuurlanmanın göstergesidir. Bu heyecan ve kararlılık zulüm altındaki Müslümanların kurtuluş müjdesidir” diye konuştu. İslam âleminin çok kritik bir dönemeçte olduğunu söyleyen Kutan, “Gün, kendi inancımız ve değer ölçülerimizin etrafında toplanarak, kendi medeniyetimizi 'İslam Medeniyetini' ihya için çalışma günüdür” çağrısında bulundu.



Filistin Ebrehe'yle savaşıyor






Hamas Temsilcisi Dr. Ali Barakeh, “Filistin ve Mescid-i Aksa, ABD'nin desteğiyle 76 yıldır siyonistlerin işgali altında. Bugün Filistinliler Mescid-i Aksa'ya giremezken Siyonistler girebiliyor. Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine sözde Süleyman Mabedi yapmak istiyorlar. 6 milyon insanımız zülüm altında yaşıyor, 6 milyonu aşkın insanımız ise mülteci durumda. Bugün Filistin'de başlayan İntifadadaki mücadele ebabil kuşlarının Ebrehe ordusundaki fillere karşı mücadelesi gibidir. Allah'ın emriyle bugünün ebabil kuşları Filistin halkıdır, bacılarımız genç delikanlılarımızdır” diye konuştu.



Kur'an ve sünnete sarılmalıyız






Suriye Âlimler Birliği Başkanı Şeyh Usame Rıfai İslam ümmetinin son günlerde büyük sancılar yaşadığını belirterek “Artarak devam eden bu sancılar geleceğimizi de tehdit ediyor. Bunun acısını yaşamakla beraber nasıl ve neden ortaya çıktığının da analizini yapmamız lazım. Suriye'de sadece özgürlük isteyen halka, Esed gibi bir zalim musallat oldu. Kudüs'te, Doğu Türkistan'da, Arakan'da, Irak'ta ve birçok İslam beldesinde başımıza bela olan bu musibetlerden kurtuluşumuz, ancak Allah'ın Kur'an-ı'na ve Peygamberimiz'in sünnetine sarılmakla mümkün olur” şeklinde konuştu.



Ölenlerden hesaba çekileceğiz






Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez İslam dünyasında devam eden katliamları hatırlatarak, “Suriye'den, Irak'tan, Arakan'dan, Mısır'dan hesaba çekileceğiz. Bir buçuk milyar İslam aleminin sağlayamadığı emniyet ve güveni başka ülkelerde bulmak için denizlere açılan, bu uğurda hayatını kaybeden insanlardan, çocuklardan hesaba çekileceğiz. Son 30 yılda İslam Dünyasında katledilen 11 milyon kardeşimizden sorulacağız. Son 30 yılda yetim kalan 150 milyon çocuktan, sakat kalan 60 milyon kardeşimizden, dul kalan milyonlarca kadından hesaba dolayı hesaba çekileceğiz” dedi.



Değişim programları desteklensin






Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül Müslüman ülkelerden 5 bin öğrenciyi ağırladıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bugünkü durumumuzla küresel bir İslam Medeniyeti kurulamaz. Birbirimizi tanımadan kaynaşamayız. Bugün yapabileceğimiz en hayırlı işlerden biri de gelecek nesillerimizi İslam ümmeti ile daha yakından tanışmalarının zeminini hazırlamak olacaktır. Biz Müslüman ülkeler arasında değişim programı kapsamında bu yıl 5 bin öğrenciyi Türkiye'ye getirdik. Diğer tüm İslam ülkeleri de bunu yapmalı.”







#Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi
#Emperyalizm Kıskacında İslam Dünyası
#Kudret Bülbül
#Şeyh Usame Rıfai
#Ali Barakeh
#Recai Kutan
8 yıl önce