|

Lise taban puanları açıklanıyor! 2016 YEP puanlarına göre Lise puanları için tıkla

Lise taban puanları bugün açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında yapılan TEOG sınavlarının arından bugün Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) açıklanacak. Ardından ise Anadolu Liseleri ve Özel Liseler tavan ve taban puanlarını açıklayacak. Öğrenciler lise puanlarına bakarak tercih işlemlerini yapacak. İşte tüm detaylar.

Yeni Şafak
19:45 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 19:47 - 29/06/2016 Çarşamba
Diğer

Lise taban puanları açıklanıyor. 8. sınıf öğrencilerinin merakla beklediği TEOG Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) bugün açıklanacak. MEB tarafından yayımlanacak olan YEP puanlarının ardından öğrenciler, Lise tavan ve taban puanlarını araştırmaya başlayacak. Liseler taban puanlarını açıkladığında yenisafak.com'dan liselere ulaşabilirsiniz.



Lise taban puanları ile ilgili açıklamaları MEB'den takip edebilirsiniz.







a) 8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.



b) Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılacaktır.


c) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılan merkezî sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanarak özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacaktır.



ç) https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM »


butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak, ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.


d) Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir.



e) Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 15-25 Temmuz 2016 (en geç saat 17:00'ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.


f) Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlükleri, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1'deki “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu" na bağlı kalarak veli adına yapacaktır (en geç 25 Temmuz 2016 saat 17.00'ye kadar).



g) Açık öğretim ortaokulu öğrencileri ile yurt dışından sınava giren öğrencilerden tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar, Ek-2'de yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formunu APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile gönderecektir (en geç 25 Temmuz 2016 saat 17:00'e kadar). Birden fazla tercih formu gönderilmeyecektir. Tercih formunda okul tercih kodu mutlaka yazılacaktır. Okul tercih kodu olmayan başvurular dikkate alınmayacaktır. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır. Bu öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvurularını da “Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirmeye Esas Nakil Başvuru Ekranı" üzerinden http://odsgm.meb.gov.tr adresinden yapacaklar ve başvuru çıktıları APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile gönderilecektir.



ğ) Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir örgün ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüğünden boş kontenjan şartı aranmaksızın yapılabilecektir.


h) Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır.



ı) Tercihlerin, tercih ve yerleştirme e kılavuzuna uygun olarak elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.



i) Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu" nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir.



j) Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, ile https://e­okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacaktır.



YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ


a) 8'inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri; tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre, YEP üstünlüğü, esas alınarak yapılacaktır.


b) Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecektir. Ancak, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirme işlemleri bu kılavuzun 1.7, 1.8 ve 1.9 maddelerine göre gerçekleştirilecektir.



c) 9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 (üç) tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacaktır.


ç) Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri hâlinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 05-08 Eylül 2016 tarihlerinde, 3 (üç) tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacaktır.



d) Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.



- Açık öğretim kayıtları


Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, kayıt kabul şartlarını taşımaları halinde, tercihlerini yerleştirme puanlarına göre yapacaklar. Öğrencilerin doldurdukları formu, MEB'in ilgili adresine 25 Temmuz'a göndermeleri gerekecek.



Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine yerleştirme işlemleri bu okulların giriş mevzuatı esas alınarak 22 Temmuz'da tamamlanacak. Ancak söz konusu okullara kayıt yaptıran öğrenciler, yerleştirme ve yerleştirmeye esas nakil tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşmeleri halinde önceki okul hakkından vazgeçmiş sayılacaklar.



- Tercih takvimi


Tercih işlemleri, "http://www.meb.gov.tr" veya "https://e­okul.meb.gov.tr" internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 15-25 Temmuz arasında en geç saat 17.00'ye kadar yapılacak.



Yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemleri, 9-15 Ağustos, 19-23 Ağustos, 26-31 Ağustos tarihleri arasında 3 dönemde gerçekleştirilecek. Nakil işleminde 3 tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezi olarak yapılacak.



Mecburi ilköğretim programını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede 2 öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile şubelere dengeli bir şekilde yerleştirilebilecek.



YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 8 Ağustos'ta "http://www.meb.gov.tr" ve "https://e-okul.meb.gov.tr" adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler, TC kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.



Öğrencilerin yerleştirme sonuçları "https://e-okul.meb.gov.tr" adresinde açıklanacak, sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacak. Ayrıca SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla yerleştirme sonuçları bildirilecek.



Özel okullara kayıtlar


Özel okullar, TEOG kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlardaki derslerin tümünü veya bazılarını esas alarak kendi yönetmeliğine göre öğrenci alabilecek.



2016-2017 öğretim yılı için özel okullar, kendi yönetmeliklerinde belirledikleri puan hesaplama sistemine göre, 30 Haziran-14 Temmuz arasında kayıt işlemlerini yapabilecek. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacak ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler. Ayrıca bu öğrenciler, okul değiştirmek isterlerse bu işlem nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyan öğrenciler için mümkün olabilecek.



Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5'lik dilimden seçilerek yapılacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden karşılayabilecekler.



"Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım" butonunu işaretlediği halde 9 Eylül'e kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.



MEB'DEN TEOG İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULARA YANIT


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğreti̇me Geçi̇ş (TEOG) sınavı ile ilgili tercih işlemleri, kontenjan tabloları ve yerleştirmeler gibi konularda merak edilen 44 soruyu yanıtladı.



MEB'in resmi internet sayfası "www.meb.gov.tr" den yayımlanan "TEOG'la ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları" başlıklı bölümde, TEOG'da tercih yapacak adaylar için yerleştirme puanlarının 29 Haziran'da açıklanacağı, yerleştirme işlemleri için tercihlerin 15-25 Temmuz tarihlerinde alınacağı ve adayların 25 tercih hakkı bulunduğu hatırlatıldı.



Adayların sıkça sorduğu ve bakanlığın internet sitesi üzerinden yanıtladığı sorular arasında okulların kontenjan tablolarının ne zaman, hangi adresten ilan edileceği, yetenek sınavında başarılı öğrencilerin kayıt işlemleri, yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrencilerin izleyeceği yol ile tercih listeleri oluşturulurken nelere dikkat edileceği ve tercih yapmayan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağı da bulunuyor.



Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması


Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.



Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması


Ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır.



Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.


Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması Öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.



Yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasına dair örnek Ek-3'te verilmiştir.



Velisinin yurt dışında bulunduğu sürede öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığa bağlı olmayan yurt dışındaki eğitim kurumlarında gören öğrencilerin, yerleştirmeye esas puanın hesaplanması, ortak sınav puanı ile yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu başarı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.



KKTC' deki ortaokullarda öğrenim görenlerin yıl sonu başarı puanları, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilere uygulanan hükümlere göre belirlenecektir.



6, 7 ve/veya 8'inci sınıf öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin “yerleştirmeye esas puan" hesaplaması aşağıdaki gibi yapılacaktır.



- Üç öğretim yılından bir yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:



6'ncı sınıf – yurt içi



7'nci sınıf - yurt dışı



8'inci sınıf - yurt içi



-Üç öğretim yılından iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:



6'ncı sınıf – yurt içi



7'nci sınıf - yurt dışı



8'inci sınıf - yurt dışı



YEP = ( (YBP6 + ((YBP6 + YBP8) /2) + YBP8) + AOSP )/2



YEP = ( (YBP6 x 3) + AOSP )/2



Eğitimlerinin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin YEP'i, AOSP'nın ötelenmesiyle hesaplanacaktır.



-Üç öğretim yılının tamamını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:



Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için, öğrenciler her iki dönem yapılacak olan ortak sınavlara katılmak zorundadırlar. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1'inci dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2'nci dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır.



Ek Puan


TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.



Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının



- Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10'u,



- Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9'u,



- Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8'i,



- Bu etkinliklere katılanlar için de % 7'si oranında ek puan eklenir.



Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katılıp her iki sınavda da başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecenin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.



Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında ulusal elemelerden geçtikten sonra uluslararası sınavlara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir.



Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ÖDSGM'ye ibraz eden öğrenciler yararlanabilir.



YEP = (AOSP / 700) x 500



Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar ÖDSGM'de olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde ÖDSGM'ye ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.



Ülkemizi temsil etme hakkını kazandığını belgeleyemeyen öğrencilerin başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.



Lise taban puanları bugün açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında yapılan TEOG sınavlarının arından bugün Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) açıklanacak. Ardından ise Anadolu Liseleri ve Özel Liseler tavan ve taban puanlarını açıklayacak. Öğrenciler lise puanlarına bakarak tercih işlemlerini yapacak. İşte tüm detaylar.


#Lise taban puanları
#YEP puanları
#TEOG
#MEB
#Özel lise puanları
8 yıl önce