|

Mahkeme, Srebrenitsa'nın kayıp fotoğraflarını arıyor

Sırplar tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa katliamında sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle yargılanan, 1995 yılında BM'ye bağlı Bosna'da görev yapan Hollandalı komutan Thom Karremans'ın davasında mahkeme heyeti, katliam sırasında çekilen ve sonradan kaybolduğu ileri sürülen fotoğraflarla ilgili bilgi istedi.

Yeni Şafak
15:48 - 5/12/2014 Cuma
Güncelleme: 13:58 - 5/12/2014 Cuma
AA

Arnhem Yüksek Mahkemesi, ara kararında, savcılıktan, kaybolduğu öne sürülen fotoğraflara ilişkin yapılan araştırmanın sonucunun kendilerine ulaştırılmasını talep etti.


Srebrenitsa baskını sırasında Hollandalı bir asker tarafından çekilen ve katliama ilişkin belge niteliğinde olan fotoğrafların, Hollanda'daki bir askeri laboratuvarda çoğaltılırken kaybolduğu sanılıyor.


Bosna'daki Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç'in yakınları, katliamda sorumluluğu olduğunu ileri sürdükleri Karremans'ın yargılanması için 2011 yılında hukuki mücadele başlatmıştı.


Kurban yakınları, Arnhem Savcılığı'nın geçen sene, Karremans ve Hollandalı personelin Sırp ordusu tarafından işlenen suçlarda kusurlarının bulunmadığına yönelik verdiği karardan sonra yüksek mahkemeye başvurmuştu.


Davacılar, Karremans'ın Bosnalıları bilinçli olarak Ratko Mladiç komutasındaki birliğe teslim ettiğini belirterek cezalandırılmasını istiyor.


Bosna'da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yaşanmıştı.


Soykırım emrini veren eski Sırp General Ratko Mladiç'in Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesindeki yargılaması devam ediyor.

#sırbistan
#bosna
#srebrenitsa katliamı
9 yıl önce