|

Merkel: Yunanistan hızlı olmalı

Yunanistan'da üç haftadır kapalı olan bankaların bugün tekrar işbaşı yapmaya hazır olduğu belirtilirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel Atina ile mali yardım görüşmelerinin hemen başlatılarak bankalardaki para çekme sınırlamalarının kaldırılması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
09:13 - 20/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 06:15 - 20/07/2015 Pazartesi
Reuters

Geçen hafta euro bölgesi ülkeleriyle reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde anlaşma sağlayan Yunanistan, ülke dışında ve içinde güven artırıcı adımlar atarak, restoran gıdaları ve toplu taşıma alanında katma değer vergisini artırdığı gibi bankaları da açacak.



Ülkesi için hazırlanan üçüncü kurtarma paketini isteksiz de olsa kabul etmek zorunda kalan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, bu kararıyla Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına tekrar kaynak sağlamasını sağladı ancak başında olduğu Syriza partisinde isyan başlattı.



Yunanistan bankalar birliği başkanı Louka Katseli, Skai televizyonuna yaptığı açıklamada, "Sermaye kontrolleri ve para çekme sınırlaması yürürlükte kalacak ama normalleşme dönemine girdiğimizi umuyoruz" dedi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel, ARD televizyonundaki söyleşisinde ülkede bankaların üç haftadır kapalı olduğuna atıfta bulunarak, "Bu durum normal değildir, müzakereleri hızla yürütmemiz gerekiyor" dedi.



Merkel Yunanistan'ın henüz müzakereleri süren yeni yardım paketinin ilk gözden geçirmesinin başarılı olması halinde ülkenin borçlarının vadesinde değişiklik yapılabileceğini veya faizlerin azaltılabileceğini söyledi.



Merkel, Yunanistan'ın mali yardımına en büyük katkıyı yapan Almanya'nın görüşmelerin başarıyla sonuçlanması için elinden geleni yapacağını, ancak Atina'nın verdiği sözleri tutması için "sıkı pazarlık" yürüteceğini söyledi.



"Merkel, "(Pazarlık) kolay olmayacak çünkü 2010'dan bu yana tüm Atina hükümetleri ile müzakere edilen ancak gerçekleştirilmeyen, buna karşılık Portekiz ve İrlanda'da hayata geçirilen birçok unsur var" dedi.


#Merkel
#Yunanistan
#Euro bölgesi
#Almanya Başbakanı Angela Merkel
#Atina
#Borç
9 yıl önce