|

Merkel'den mülteci açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Almanya Başbakanı Merkel, mülteci krizine ilişkin, "Türkiye'nin tavrı takdire şayan" dedi. Merkel, bu gidişle yıl sonuna dek Almanya'daki mülteci sayısının 800 bine ulaşacağından söz etti.

Yeni Şafak
14:45 - 16/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:18 - 16/09/2015 Çarşamba
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile bugün bir telefon görüşmesi yaptı.



Suriye, mülteci krizi ve Mescid-i Aksa konuşuldu


Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmede, yasa dışı göç, Suriyeli sığınmacıların dramı, Suriye meselesi ve Mescid-i Aksa'daki ihlaller nedeniyle yaşanan gerilimin de ele alındığını kaydetti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin halihazırda, din ve etnik köken ayrımı gözetmeksiniz 2 milyonu aşkın Suriyeliye ve Iraklıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, AB başta olmak üzere uluslararası toplumun yük paylaşımı konusunda ivedilikle adım atması gerektiğine dikkati çekti. Erdoğan, Türkiye'nin konuya ilişkin uygulamalarıyla, AB değerlerini AB ülkelerinden daha fazla benimsemiş olduğunu gösterdiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'e, bu yıl içinde şu ana kadar Türkiye'nin Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Akdeniz'de kurtarılan mülteci sayısının 50 bini aştığını, bu rakamın son 5 yılın toplamından fazla olduğunu belirtti.



Merkel'den mülteci açıklaması


Şansölye Merkel de Türkiye'nin yaptıklarının takdire şayan olduğunu ifade ederek, son gelişmelerin ardından bu gidişle yıl sonuna kadar Almanya'yadaki mülteci sayısını 800 bine yükseleceğini anlattı. AB ülkelerinin daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerektiğine değinen Merkel, göçün düzenli ve kontrollü biçimde gerçekleşmesi için Türkiye ile diyalog halinde olmayı önemli bulduklarını söyledi.



Merkel, terör örgütü DAEŞ'le mücadelede sunduğu önemli katkılardan dolayı da Türkiye'ye müteşekkir olduklarını vurguladı.



DAEŞ ve PKK ile mücadele


Almanya'nın kabul edebileceği mülteci sayısında ciddi bir artış yapmayı kararlaştırmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda müttefik ülkeler arasında dayanışmanın önemli olduğuna değindi. Erdoğan, PKK terör örgütünün bazı AB ülkelerinde mevcudiyetini koruyabilmesinin rahatsız edici olduğuna da işaret etti.



"PKK Almanya'da da terör örgütü"


Merkel de PKK'nın Almanya'da da terör örgütü olarak görüldüğünü ifade ederek, bu hususta her türlü işbirliğine açık olduklarını belirtti. Görüşmede, Suriye'deki kaosun son bulması için siyasi çözümün şart olduğu da vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'ten arındırılmış bir bölge oluşturulmasına büyük önem verdiklerini, uluslararası toplumun Suriye meselesinin çözümünde daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şansölye Merkel'e, İsrail güvenlik güçlerinin son günlerde Kudüs'te Harem-i Şerif'e yönelik ihlallerinin bölgedeki gerilimi tırmandırdığını da ifade etti. İsrail'in ateşle oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hususta uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğine işaret etti.



Şansölye Merkel de kaygı verici söz konusu gelişmelerin, Almanya tarafından yakinen izlendiğini kaydetti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Şansölye Merkel'in, tüm bu konularda yakın temasta olmak, en kısa sürede bir araya gelmek konularında da mutabık kaldıkları öğrenildi.



#angela merkel
#merkel mülteci krizi
#almanya
#avrupa
#erdoğan merkel görüşmesi
9 yıl önce