|

Milano EXPO'da Türkiye rüzgarı

145 ülkeyi bir araya getiren Milano EXPO’yu 20 milyon kişi ziyaret etti. Türkiye standı 5 milyon ziyaretçi çekmeyi başardı. Fuarın Türkiye sorumlusu Tarık Sönmez, Türkiye standının EXPO yönetimi tarafından sonraki organizasyonlara örnek gösterileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
01:00 - 27/10/2015 Salı
Güncelleme: 20:14 - 26/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Expo 2015'i son anda İzmir yerine Milano'ya kaptıran Türkiye, dünyanın en önemli organizasyonlarından birine adeta çıkarma yaptı. Etkinlikte, ülke tarımı yanında kültürü ve modern teknolojisi tanıtıldı. 6 aydır süren ve bu hafta sona erecek olan Milano EXPO 2015'te adeta Türkiye rüzgarı esti. 145 ülkeyi bir araya getiren fuarın en büyük beşinci alanına sahip Türkiye yerleşkesi, 5 milyon kişiyi ağırladı.



KAPIMIZI HERKESE AÇTIK


Türkiye'nin Milano EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Tarık Sönmez, organizasyon alanında basın mensuplarıyla bir araya gelerek 6 aylık faaliyetlerini değerlendirdi. Ziyaretçilerin rahat edebileceği bir ortam hazırladıklarını söyleyen Sönmez, “Expo 2015'te ülkelerin çoğunun pavyonlarını kapalı yapması, uzun kuyruklara neden oldu. Expo 2015 Yönetimi'ne gelen şikayetlerin başında ise kuyruklar var. Türkiye ise insanların istediği gibi girip çıkabileceği, bir alan yaptı. EXPO'nun üst kuruluşu olan Bureau of International Expositions'ın yetkilileri, bize açık alanın ne kadar rahatlatıcı olduğunu Türkiye sayesinde gördüklerini söyledi. Bağlayıcı olmayacak ama bundan sonra Expo'larda pavyonların açık alan olması için tavsiyede bulunacaklarını söylediler.”



Maket müzeye örnek






Sönmez, “Biz tarihi medeniyetten geldik diyoruz ve buranın sergisini koyduk” dedi. “Tarım ve İnsan” ile “Dünyanın En büyük Açık Hava Müzesi Türkiye” sergilerinin de fuarda yer aldığını aktaran Sönmez, "Türkiye pavyonu maketi, Expo mirasını saklamak ve yaymak amaçlı kurulan Şanghay Dünya Expo Müzesi koleksiyonuna seçildi" dedi. Tarık Sönmez, “Türkiye pavyonu maketinin 'Şanghay Dünya EXPO Müzesi' koleksiyonuna seçilmesi oldu.



4 kişiden biri misafirimizdi


Tarık Sönmez, “Türkiye İhracatçılar Meclisi ve buraya bağlı 10 tanıtım grubunun katkısıyla 6 ay boyunca Türk misafirperverliğiyle tanıtım yaptık. Toplam ziyaretçi sayısı 20 milyona ulaşan Milano Expo'nun en fazla ziyaretçi çeken ülkelerinden biriyiz. Belki de bu alanda ilk birkaç sıradayız. Genel ziyaretçi sayısının 4'te birinin burayı ziyaret etmesi gerçekten çok önemli” dedi. EXPO'ların ülkelerin kendilerini tanıttığı bir platform olduğunu belirten Sönmez, Türkiye olarak Osmanlı döneminden beri düzenlenen bu etkinliklere katıldıklarını söyledi. Tarık Sönmez farklı etkinliklerle dikkat çektiklerini ifade ederek, "Türkiye'ye özgü ögeleri, geleneğimizi, tarihimizi, kültürümüzü yansıtan bir pavyon olmasını istedik Osmanlı ve Selçuklu izlerini taşıyan, Cumhuriyet değerlerini kattığımız bir pavyon oluşturduk" dedi.


#Milano EXPO
#Vekili Tarık Sönmez
#Milano
8 yıl önce