|

Minibüsçülerden otizmli çocuk ve anneannesine insanlık dışı muamele

Dün, İstanbul Kadıköy'ün göbeğinde utanç verici bir olay yaşandı. Anneannesiyle minibüse binen otizmli bir çocuk, şoför tarafından indirilmek istendi. Minibüsçülerin anneanne ve torununa gösterdiği insanlık dışı muamele tepki çekerken, vatandaşların kayıtsız tavırları dikkati çekti. Geçtiğimiz hafta yine İstanbul'da benzer bir olay yaşanmış, bu sefer yolcular otizmli çocuğu minibüsten indirmek istemişti.

Yeni Şafak ve
12:30 - 26/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:57 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da otizmli bir çocuğa minibüste uygulanan insanlık dışı muamelenin benzeri dün Kadıköy'de yaşandı.



Bir anneanne, otizmli torunuyla minibüse binmek istedi. Çocuk ön koltukta oturmak isterken, minibüs şoförü engel oldu ve arkaya geçmesini istedi. Bunun üzerine minibüsten inen ve telaşlanan çocuk gözden kayboldu. Torununu kaybeden anneannenin feryatları yürek yakarken, bazı vatandaşlar da minibüsçülere tepki gösterdi. Bir süre sonra yeniden durağa gelen çocuk, arkadaki minibüsün kapısında bekledi ve kapı açılınca yine ön koltuğa oturdu.



Olayların yaşandığı sırada, minibüs durağının yakınındaki bir kafede otizmli çocuğu olan babaların toplantısı vardı. Minibüs durağına gelen babalar, otizmli çocuğa ve anneannesine yardımcı olmak istedi. Bir baba da yaşanan anları kayda aldı.



Ancak minibüs değnekçileri tepki çeken tavırlarını sürdürdü ve çocuğu minibüsten indirmeye kalktı. Minibüsçülere tepki gösteren anneanne, "Benden özür dileyeceksin, o çocuğu da götüreceksin" ifadelerini kullandı. O sırada bir minibüsçü özür dilemek için kadının elini öpse de çocuğu götürmeye kabul etmedi.



Olay yerine gelen polis ekiplerinin müdahalesi üzerine çocuk arkadaki minibüste yoluna devam etti.



Yaşananlara tanıklık eden ve "Babalar Meclisi"ndeki toplantıya katılan kişilerden biri, minibüsçülerin olayı kayda alan kişiye saldırdığını ve videoyu silmeye kalktığını belirtti. Yine aynı ifadede, olayın yaşandığı caddenin o saatte çok yoğun olduğu ancak hiçbir vatandaşın müdahale etmediği vurgulandı.







3 Aralık'ta Otizm Eylem Planı açıklanmıştı

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da buna benzer bir olay daha yaşanmıştı. Minibüse dedesiyle binen otizmli çocuk, yolcular tarafından indirilmek istenmişti. Bu olaylar toplumun her kesiminden tepki çekerken, hükümet de Otizm Eylem Planı'nı açıkladı. 3 Aralık'ta kabul edilen eylem planı, "Otizmde farkındalık oluşturmak ve toplumu bilinçlendirmek" yönünde birçok maddeler içeriyor. Öte yandan bu konuda yapılacak denetimlerin de önünü açıyor.

#Otizm
#Minibüs
7 yıl önce