|

2018 Miraç gecesi ne zaman?

Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Mirac'a çıkışı, Recep ayının 27.gecesinde ülkemizde Miraç Gecesi olarak kutlanmaktadır. Ramazan ayınında yaklaşmasıyla "Miraç Gecesi ne zaman" sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre Miraç gecesi ne zaman? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
15:34 - 12/04/2018 Perşembe
Diğer
​Miraç kandili ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Miraç kandili ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.

Müslümanlar için büyük öneme sahip olan Miraç (İsra) hadisi ülkemiz Müslümanları içinde ciddi öneme sahiptir. Ülkemizde üç ayların başlamasıyla kandil kutlamaları da başlıyor. Peygamber Efendimiz'in Allah'ın huzuruna çıkması için göğe yükseltilmesi sırasında diğer peygamberleri görmesi hadisesi İslam kaynakların sahih olarak sabittir. İsra hadisesi Kur'an'da İsra Suresi'nde şöyle geçmektedir: "Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten işitendir, görendir."

2018 MİRAÇ GECESİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yayımlanan dini günler takvimine göre Miraç Gecesi'ne zaman olduğu öğrenildi. 2018 Miraç gecesi 13 Nisan 2018 Cuma gününe denk gelmektedir.

MİRAÇ HADİSESİNDE NELER OLDU?

Peygamberimiz’e (asm) Mirac mülakatı sonunda şu üç şey verildi:

1. Elli vakit namaz sevabına denk, beş vakit namaz verildi.

2. Bakara sûresinin son iki âyeti verildi.

3. Peygamberimiz’in (asm) ümmetinden olup da, Allah'a şerik koşmayanlardan mukhimat (büyük günahlar) bağışlandı.[31]

Nitekim bir hadiste bu hediyeler şöyle ifade edilmiştir: “…Miraçta Hz. Peygamber (a.s.m)’e şu üç şey verildi: Beş vakit namaz verildi, Bakara Suresinin son kısmı (Amenerresul) verildi ve bu ümmetten Allah’a şirk koşmadan ölen kimsenin günahlarının bağışlanacağı hususu (söz verildi).” (bk. Müslim, İman, 279).

KANDİL GECELERİNE DAİR ÖZEL İBADET VAR MI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

#Miraç gecesi
#kandil ne zaman
#Miraç gecesi ne zaman
#İsra
6 yıl önce