|

Myanmar'da ateşkeste kritik aşama

Myanmar'daki ateşkes müzakerelerinde etnik azınlık örgütleriyle hükümet arasındaki görüşmelerde kritik aşamaya geçildi

Yeni Şafak
17:58 - 22/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:56 - 22/07/2015 Çarşamba
AA

Myanmar'da kasımda yapılacak genel seçim öncesi hükümet ve silahlı etnik azınlık örgütleri arasında 60 yıldır süren çatışmaya son verecek ülke çapında bir ateşkes için yapılan müzakerelerde kritik aşamaya geçildi.



Hükümet temsilcileri ile 20'den fazla etnik azınlık örgütü arasındaki görüşmeler 18 aydan uzun süredir devam ediyor. Müzakerecilerden biri, ordunun harekete geçmesi durumunda anlaşmaya varılamayacağı ve bu durumun çatışmaların yeniden başlamasına zemin hazırlayacağı uyarısında bulundu.



Bugünkü kritik müzakereleri hükümet adına Myanmar Barış Merkezi'nden Hla Maung Shwe ve Birleşik Uzlaşı Çalışma Komitesi Başkan Yardımcısı Aung Min yürütürken, etnik azınlık örgütleri de Karen Ulusal Birliği'nin Başkan Yardımcısı Naw Zipporah Sein tarafından temsil ediliyor.



Aung Min, müzakerelerin açılış konuşmasında etnik unsurların liderlerine Devlet Başkanı Thein Sein'in görev süresi dolmadan ateşkes anlaşmasının imzalanması gerektiğini söyledi.



Barış müzakerecileri, anlaşmanın 15 etnik örgüt tarafından imzalanabileceğini belirtiyor. Etnik unsurların liderleri ise Şan eyaletinde faaliyet gösteren Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu, Kokang ve Arakan Ordusu gibi örgütlerin de anlaşmaya dahil edilmesi konusunda ısrar ediyor.



Hükümet temsilcisi Hla Maung Shwe, görüşmelerde uzlaşma olmaması ve ordunun ülke çapında ateşkes anlaşmasının mevcut hükümet döneminde imzalanamayacağına kanaat getirmesi durumunda askeri operasyonlar başlatmaktan başka seçeneği olmayacağını savundu.



Myanmar Barış Merkezi, 2012 yılında ateşkes görüşmelerine ve etnik barış sürecine katkı sağlaması amacıyla Avrupa Birliği tarafından kurulmuştu.



Azınlık örgütlerinin hükümetten ihtilaflı olduğu diğer üç örgütün de ateşkes anlaşmasına dahil edilmesine izin vermesini talep etmesi üzerine görüşmeler haziran ayında çıkmaza girmişti.



Myanmar Barış Merkezi'nin yaptırdığı araştırmaya göre, Devlet Başkanı Thein Sein'ın göreve geldiği 2011 yılında silahlı örgütlerin faaliyet gösterdiği ilçe sayısı 55 iken bu sayı 2015 yılında 110'a ulaştı.



Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, ülkede 2011 yılında başlatılan siyasi ve ekonomik reformlar çerçevesinde isyancı örgütlerle barışın sağlanacağı sözünü vermişti. Parlamentodaki sandalyelerin dörtte biri hala ordu mensuplarına ait. Ülkede kasım ayında genel seçimler yapılacak.

#Myanmar
#ateşkes
#müzakere
#görüşme
#ateşkes
9 yıl önce