|

Nazi sistemi geri döndü

Son günlerde ırkçı ve göçmen karşıtı gösterilerle gündeme gelen Almanya'da bir mülteci skandalı daha yaşanıyor. Schwerte kenti Belediye Başkanı Heinrich Böckelühr, mültecileri, ikinci dünya savaşında Nazi toplama kampı olarak kullanılan bir yerde toplamayı planlıyor. Böckelühr, tepkilere rağmen geri adım atmayacağını belirterek, binanın mülteciler için çok uygun olduğunu savunuyor.

11:20 - 19/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:37 - 19/01/2015 Pazartesi
DHA

Almanya'nın Schwerte kenti Belediye Başkanı Heinrich Böckelühr, mültecileri eski Nazi toplama kampı Buchenwald’taki bir binada barındırma planından eleştirilere rağmen geri adım atmadı.  Belediye başkanı Böckelühr 21 mültecinin kalması için yapılan planı savunarak, binanın geçmişte kreş olarak da kullanıldığına belirterek. “Schwerte’de bizim kültürel hafızamızın tazelendirilmesi konusunda desteğe gereksinimiz yok, karar yasalara uygundur” dedi.


Tarihçilerden tepkili

Mültecilerin eski Nazi toplama kampı Buchenwald’taki bir binada barındırma planına karşı çıkanların başında Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakan’ı Hannelore Kraft geliyor. Kraft, Musevi sivil toplum örgütleri temsilcileriyle belediye başkanı Böckelühr'ün planından vazgeçmesini istedi. Plana, tarihçiler, uyum örgütleri ve mülteci konseyi de karşı çıkıyorlar. 



Binlerce kişinin öldürüldüğü toplama kampına yerleştirilecek

MDR Thüringen’in haberine göre, Buchenwald Toplama Kampı Müzesi müdürü Rikola-Gunnar Lüttgenau da planı çok kötü çözüm olarak nitelendirirken, “İltica talebinde bulunanları tarihi açıdan oldukça kötü ismi olan bir alanda barındırmak, sevecen misafirperverlik kültürü ile çelişmektedir” dedi.


Toplama Kampı Buchenwald, Almanya sınırları içerisindeki en büyük toplama kamplarından birisiydi. Haziran 1937 ile Nisan 1945 yılları arasında çalışma kampı olarak işletildi. Bu zaman içerisinde, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250 bin insan, tutuklanarak Buchenwald Toplama Kampı'na gönderilmişti. 11 bini Yahudi olmak üzere 56 bin kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir.

#almanya
#mdr
#nazi toplama kampı
#Schwerte
#Heinrich Böckelühr
9 yıl önce