|

Onlara sevinme fırsatı vermeyin

Başbakan Davutoğlu, Dağlıca şehitlerini Van'dan uğurlarken provokasyon uyarısı yaptı, "Bizi haince katledenleri sevindirmeyin" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/09/2015 mercredi
Güncelleme: 04:25 - 9/09/2015 mercredi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dağlıca'da şehit düşen askerler için Van'da düzenlenen törene katıldı. Buradaki konuşmasında zaman zaman duygulanan Davutoğlu, Çanakkale savaşlarını hatırlattı, “Yüzyıl önce İstiklal Harbi için nasıl hep beraber omuz omuza geldiysek, bugün de birtakım dış odakların ve dış mihrakların piyonu olan bu çetelere karşı omuz omuza vermek durumundayız" dedi. Terör saldırılarını bahane ederek birtakım provokasyonlara alet olmama çağrısında bulunan Başbakan, “Bu toprağın asil çocukları arasında fitne çıkarılmasına izin vermeyeceğiz. Şehitlerimiz bize manen sesleniyorlar ve diyorlar ki, bizi haince katledenlere tuzaklara sevinme fırsatı vermeyin. Başınız dik omuzlarınız yan yana olsun. Sakın ola ki onların arzu ettiği şekilde cenazelerimizde herhangi bir başka vatan evladına karşı öfke olmasın" ifadelerini kullandı. Davutoğlu duygu dolu konuşmasında şunları söyledi:



OMUZ OMUZA DURACAĞIZ


“Şehitlerimizin mesajı açıktır. Şanlı al bayrağımıza sarılı tabutlarından bize sesleniyorlar; 'emanetimize sahip çıkın' diyorlar. Süphan Dağı şahit olsun, Van Gölü şahit olsun ki emanetiniz emanetimizdir. Asırlarca bu topraklarda olduğu gibi 23 Temmuz'dan bu yana yürüttüğümüz mücadelede de şehit düşenlerin arasında Türk de var, Kürt de, Arap da, Sünni de, Alevi de var. Kim ki şehitlerimiz üzerinden herhangi bir vatandaş kitlemize karşı öfke kusmaya kalkarsa, onlara karşı provokasyona yönelirse emin olunuz şehitlerimiz haklarını helal etmez. Şehitlerimizin cenazelerinde vakur bir şekilde hep beraber Türk, Kürt, Sünni, Alevi bütün vatandaşlarımız omuz omuza duracağız. Ancak o zaman bu şehitlerimizin o yüce davaları bütün kalplerde hak ettiği yeri bulur."



RABBİM BİZE DE NASİP EYLESİN


Haince katliamlar karşısında birlik içinde olmak gerektiğine işaret eden Başbakan Davutoğlu, “Bugün öfkenin, kinin, nefretin, spekülasyonların, asılsız asparagas haberlere dayalı suçlamaların ithamların günü değil. Bugün kardeşlik günü, bugün fedakarlık günü" dedi. Van'daki törende aziz şehitlere de seslenmek istediğini belirten Başbakan, şunları söyledi: “Sizler buraya al bayrakları taşıyarak geldiniz. Şimdi al bayraklara sarılarak yurtlarınıza, köylerinize dönüyorsunuz. Mekanınız Çanakkale şehitlerinin, Sarıkamış, İstiklal Savaşı şehitlerinin mekanı olsun. Ve o mekanı Rabbim bize de nasip eylesin. Allah varlığımızı birliğimizi daim, vatanımızı baki, imanımızı kavi gücümüzü bileğimizi her daim kaim eylesin. Allah'a emanet olun, yolunuz açık olsun."





Kimse kendini kanun yerine koymasın


Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör mitingine katılan vatandaşlara provokasyon uyarısı yaptı. Twitter'daki hesabından paylaşımda bulunan Davutoğlu şunları kaydetti: Terörün amacı bizim bu sarsılmaz kardeşlik bağlarımızı zedelemek, kardeşler arasına fitne sokmaktır. Başta basın kuruluşları olmak üzere, siyasi parti merkezleri ve sivil vatandaşlarımızın mülklerine zarar vermek kabul edilemez. Terörün cezasını hukuk çerçevesinde güvenlik güçlerimiz ve yargı verecek. Kimse kendisini kanunun yerine koymamalıdır. Yüreği vatan sevgisiyle dolu tüm vatandaşlarımı sükunete ve devletine güvenmeye davet ediyorum. Kardeş kavgasına da müsaade etmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Davutoğlu, ilgili birimlere basın kuruluşlarına dönük olası eylemlere karşı gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdi.



Ortak dua




Türkiye'deki 86 bin 500 camide şehitler için aynı selâ verilip, dualar edildi. Hem Dağlıca hem de Iğdır'da teröristlerin hedefi olan şehit askerler için Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı tüm camilerde özel programlar düzenlendi. Öğle namazından önce başlayan selâ ve sonrasında kılınan namazı müteakip edilen dualar şehitler için yükseldi. Tüm camilerde aziz şehitler için Kur'an-ı Kerim de okundu. Şehitlerin Van'daki uğurlama töreninde ise duayı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptırdı. Görmez, "Allah'ım! Aziz milletimizi ağır imtihanlardan muhafaza eyle. Yüce kitabında şehitlere 'ölüler demeyin' buyuruyorsun. Şehitlerimizi peygamberlerle, Bedir, Uhud, Çanakkale, Malazgirt şehitleriyle birlikte cennette buluştur. Bu ülkenin çocuklarını dağa kaçırarak onları kardeş katili yapan vahşet şebekelerini sen kahhar isminle kahreyle" şeklinde dua etti.



Van'da ağlatan veda


Başbakan Davutoğlu'nun gözyaşları içinde yaptığı konuşmanın ardından şehit cenazeleri memleketlerine sevk edildi. Törene Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı. İlk bölümde şehitler Piyade Yarbay İlker Çelikcan, Uzman Onbaşı Özgür Yatakdere, Piyade Er Adnan Ergen ile uzman çavuşlar Tolga Artuğ ve Tayfur Hançer'in naaşları askeri uçakla Ankara, Manisa, Muğla ve Kars'a uğurlandı.



6 ŞEHİT ADLİ TIP'TA


Daha sonra 5 şehit cenazesi daha Davutoğlu'nun katılımıyla memleketlerine gönderildi. Bu isimler, Astsubay Kıdemli Çavuş Cemre Salih Gözen, Astsubay Çavuş Mustafa Özdemir, sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru, sözleşmeli erler Cihan Aksarı ve Uğur Yıldız oldu. Kalan 6 şehit cenazesi ise sabah saatlerinde Ankara Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Cenazeleri Adli Tıp'ta bulunan şehitler ise şu isimlerden oluştu: Üstçavuş Okan Taşan, Astsubay Çavuş Deniz Göçkün, Uzman Çavuşlar Tayfur Hançer, Harun Saltalı, sözleşmeli Er Resul Çoşkun, Piyade Er Muharrem Öksüz.



Geç de olsa kınadılar


16 askeri şehit eden PKK terör örgütünü ilk gün kınamayan ABD ve İngiltere, Iğdır'dan da şehit haberi gelince kınama mesajı geçmek durumunda kaldı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, saldırıyı sosyal medya üzerinden kınayarak, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise yine sosyal medyadan “Haftasonu yaşanan kayıpların üzerine, Iğdır'da polis memurlarının öldürüldüğünü duymak beni çok üzdü. Bu anlamsız şiddetin durması gerek" mesajını paylaştı. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de Başbakan Davutoğlu'nu arayarak taziyelerini iletti. Merkel'in görüşmede PKK'ya karşı ortak hareket etmek gerektiğini söylediği öğrenildi.





#şehitler
#davutoğlu
#pkk
#ığdır
#Çavuş Cemre
#Salih Gözen
#Astsubay Çavuş Mustafa Özdemir
#sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru
#sözleşmeli erler Cihan Aksarı
il y a 9 ans