|

ÖTV ve KDV indirimi sinyali

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Hem beyaz eşya ve mobilya sektörünün cirosunun artması hem de genç çiftlere evlilik yolunu açmak için devlet destekli kredilerle ÖTV ve KDV indirimleri yeniden getirilmeli." ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
12:52 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 12:57 - 25/05/2018 Cuma
AA
Palandöken, yazılı açıklamasında, evlenecek çiftlere verilecek her desteğin ekonomiye olumlu yansıyacağını ifade etti.
Palandöken, yazılı açıklamasında, evlenecek çiftlere verilecek her desteğin ekonomiye olumlu yansıyacağını ifade etti.

Geçen yıl KDV ve ÖTV indirimi sayesinde beyaz eşya sektörünün yüzde 20 büyüdüğün hatırlatan Palandöken, "Bu yılın ilk çeyreğinde beyaz eşya sektörünün cirosu yüzde 6,5 daralarak 2,6 milyar liraya indi. Hem beyaz eşya ve mobilya sektörünün cirosunun artması hem de genç çiftlere evlilik yolunu açmak için devlet destekli kredilerle ÖTV ve KDV indirimleri yeniden getirilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

KDV VE ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.

Kısa adı KDV olan Katma değer vergisi Ülkemizde yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisidir diye tanımlayabiliriz.


#Bendevi Palandöken
#KDV
#ÖTV
#Kredi
#TESK
#Beyaz eşya
6 yıl önce
default-profile-img