|

Pençşir Aslanı öldü

Bir hafta önce Pençşir vadisinde kendisiyle röportaj yapmak isteyen iki "gazeteci"nin suikastı sonucu yaralanan Şah Mesud hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
00:00 - 16/09/2001 Pazar
Güncelleme: 20:31 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Afgan muhalefeti, Komutan Ahmed Şah Mesud'un öldüğünü bildirdi. Sürgündeki Afgan hükümetinin Duşanbe (Tacikistan) büyükelçiliğindeki bir kaynak, AFP muhabirine verdiği demeçte, Komutan Mesud'un öldüğü yolundaki haberleri doğruladı, ancak Mesud'un ne zaman öldüğüne açıklık getirmedi. Aynı kaynak, muhalefetin, Pençşir'de toplantı halinde olduğunu, toplantıya Taliban karşıtı komutanların yanısıra eski Afganistan lideri Burhaneddin Rabbani ve Mesud'un halefi General Fehim'in de katıldığını belirtti.



Afganlı mücahitlerin en başarılı ve en fazla tanınan komutanı olan Ahmet Şah Mesud, aynı zamanda Afganistan İslam Cemaati'nin de bir üyesiydi. Kabil'deki politik ve askeri tüm görevlerin kontrolünü uzun süre elinde bulunduran Şah Mesud, Burhanettin Rabbani'nin en yakın adamı ve vekili konumundaydı.




En başarılı mücahid


Afgan-Rus savaşından sonra ülkede meydana gelen iç savaşların bir neticesi sonucu doğan Taliban grubuyla da çatışmalara giren Ahmet Şah Mesud, 1996 yılının Eylül ayında Kabil'den kaçmak zorunda kalmıştı. İran'dan da destek alan Ahmet Şah Mesud, Taliban'a karşı savaşmak için Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Özbek asıllı General Raşid Dostum tarafından kurulan Kuzet İttifakı'na katılmıştı. Tacik asıllı Şah Mesud, geçen hafta kendisiyle röportaj yapmak isteyen gazeteci kılığındaki canlı bomlaların hedefi olmaş ve ağır yaralanmıştı.




İvanov'dan mesaj


Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, Ahmed Şah Mesud'u, ölümü dolayısıyla Mesud'un halefi Muhammed Fehim'e bir mesaj gönderdi. İvanov mesajında, "Lider'in yakınları ve silah arkadaşlarının acılarını paylaştığını" vurguladı.



Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Raymond Forni ise "Komutan Mesud'un bütünüyle halkının refahını düşünen karizmatik bir şahıs oluduğunu" vurguladı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine de, "Mesud'un kaybından sarsıldığını ve cinayetin korkak hain bir suikast olduğunu" bildirdi.




Taliban'ın en güçlü muhalifiydi


Afganistan'daki muhalif komutanlardan Ahmet Şah Mesud'un geçen Pazar günü düzenlenen suikastta aldığı yaralar sonucu hayatını kaybettiği doğrulandı. Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeyindeki Parwan şehrinde 1956 yılında doğan Tacikistan asıllı Ahmet Şah Mesud, Burhaneddin Rabbani başkanlığındaki Afganistan İslami Cemaati'nin üyesiydi. Afgan mücahitlerin iktidara gelmesinin ardından 1992 yılında Burhaneddin Rabbani tarafından Savunma Bakanlığı'na atanan Şah Mesud, aynı zamanda Taliban muhaliflerinin de komutanlığını yürütüyordu. 1979 yılında Ruslar'ın Afganistan'ı işgalinden sonra birçok Rus saldırısına karşı koyan Ahmet Şah Mesud, 1983 yılında Sovyet güçleri ile ateşkes anlaşması yaptı. Şah Mesud'un grubu, diğer bir Afgan Komutan Gulbeddin Hikmetyar'ın İslami Hizip Grubu ile de kanlı çatışmalar yaşadı.




Rabbani, öldüğünü doğruladı


Afganistan'ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, muhalefetin askeri lideri Ahmet Şah Mesud'un öldüğünü doğruladı. Sözcüsünün AFP'ye yaptığı açıklamaya göre Rabbani, Komutan Şah Mesud'u "cihad ve direniş yolunda toprağa düşmüş ulusal kahraman" olarak tanımladı ve Mesud'un yerel saatle 10.00 sularında Kuzey Afganistan'da tedavi görmekte olduğu hastanede öldüğünü belirtti. Rabbani'nin sözcüsü, Komutan Mesud'un "Pakistan, Usame Bin Ladin ve Taliban tarafından kotarılan suikastın kurbanı olduğunu" kaydetti. Mesud, geçen Pazar kendisiyle röportaja gelen iki "gazeteci"nin kameranın içinde gizlenmiş bombayı patlatmasıyla yaralanmıştı. Taliban'a yakın Afgan İslam Ajansı da, Mesud`un bugün(dün) Pençşir vadisinde toprağa verildiğini öne sürdü.


#Ahmed Şah Mesud
#Afganistan
23 yıl önce