|

Poliüretan yerine toprak geldi

Çinli firma, internet üzerinden poliüretan siparişi veren İzmir'deki Türk firmasına çuvallara doldurulmuş toprak gönderdi.

Yeni Şafak
15:02 - 14/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:05 - 14/04/2016 Perşembe
AA

Çinli firma, internet üzerinden poliüretan siparişi veren İzmir'deki Türk firmasına çuvallara doldurulmuş toprak gönderdi.



Firma sahibi Cevat Eryıldız yaptığı açıklamada, sanayiye yönelik makine ve yedek parça ürettiklerini, gerekli hammaddeyi çoğunlukla Uzakdoğu ülkelerinden temin ettiklerini söyledi.



Hammadde almak için internetten tespit ettikleri firmalarla bağlantıya geçtiklerini anlatan Eryıldız, son olarak poliüretan almak için en ucuz fiyatı veren Çin'deki firmadan sipariş verdiklerini kaydetti.



Eryıldız, Çin'den gönderilen kargoyu açtıklarında poliüretan yerine 6 ton toprak geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:



"İstediğimiz teknik doneleri sağlayan firmalar hangisiyse onları tercih ediyoruz. Fiyatıen uygun olandan talep ediyoruz. Yazışma sırasında istediğimiz teknik değerleri onlara bildiriyoruz. Onların gönderdiği belgelerin ve sertifikaların doğru olduğunu kabul etmek durumundayız. İstenilen ölçüde ise satın alma işlemine geçiyoruz. Ama son yaptığımız ithalatta biz, kimyasal malzeme beklerken toprak gönderdiler. 6 ton poliüretan sipariş verdik, malzemeler İstanbul Kumport Limanı'na geldi. Oradan gümrükçülerimiz malzemeyi çektiler. Ürünlere bakınca çuvallarda poliüretan yerine toprak olduğunu gördük. Çin'deki bir firmadan poliüretan madde sipariş ettik, talebimiz kadar 6 ton ağırlığında çuvallara konmuş toprak geldi."



HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATTIK


Eryıldız, malzemeleri indirmeden malzemeyi görüntüleyerek, kayıt altına aldıklarını, konuyu mahkemeye taşıdıklarını belirtti.



Sözleşmede, anlaşmazlık halinde Çin Halk Cumhuriyeti Mahkemeleri'nin yetkilendirildiğini aktaran



Eryıldız, önce İzmir Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğuna daha sonra Şangay'daki Türk Büyükelçiliğine müracaat ettiklerini söyledi.



Cevat Eryıldız, "Hukuki süreç başlattık. Türk Büyükelçiliği Çin'deki bir avukat için bize referans oldu. Bizimle aynı durumda olan başka firmaların da olduğunu öğrendik. Avukatımız aracılığıyla toplu olarak şikayetçi olduk." diye konuştu.



Avukat Emrullah Aksakal da internet ortamındaki uluslararası alışverişlerde sözleşmede hangi ülkenin hukukunun geçerli olduğunun önemli olduğunu, davanın belirtilen ülke hukukuna uygun şekilde açılması gerektiğini ifade etti.



Benzer dolandırıcılıklarla karşılaştıklarını anlatan Aksakal, "Ayıplı malın telafisi için sözleşmede yazılan ülkenin hukukuna göre hareket edilecek. Şayet sözleşmede hakem yok ise ticari ateşelikler bu işleri takip eder. Zor bir hukuki süreci var bunun." dedi.



#Çin Halk Cumhuriyeti
8 yıl önce