|

Portekiz'de cumhurbaşkanlığı seçimi

Kemer sıkma politiklarına karşı çıkan sol hükümetin iktidarda olduğu Portekiz'de cumhurbaşkanlığı için en güçlü aday sağ partilerin desteklediği Rebelo de Sousa.

Yeni Şafak
11:50 - 24/01/2016 Pazar
Güncelleme: 09:50 - 24/01/2016 Pazar
AA

Portekiz'de 10 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi yerel saatle 08.00'da (TSİ 10.00) başladı.



Yaklaşık 9,7 milyon kayıtlı seçmenin 12 bin seçim merkezinde oy kullanabilecekleri seçimde ilk turda seçilebilmek için oyların yarıdan bir fazlası gerekiyor. Yüzde 50'yi bulan aday olmazsa seçimin ikinci turu 14 Şubat'ta yapılacak.



Portekiz'de sembolik cumhurbaşkanlığı makamı için seçimler 5 yılda bir yapılıyor. Son 2 dönemdir bu görevi sürdüren merkez sağ Sosyal Demokrat Partisi'nden (PSD) Anibal Cavaco Silva, 3. dönem yasağından dolayı bu defa aday olamadı. Anketlere göre mevcut 10 aday arasında yine merkez sağdan Marcelo Rebelo de Sousa seçime avantajlı giriyor.



"Profesör" lakaplı Sousa, Cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak katılsa da geçmişte liderliğini yaptığı ve mevcut durumda Portekiz'in en büyük siyasi partisi olan PSD ile diğer sağ görüşlü Demokratik Halk Parti (PPD) destekliyor. Anketlere göre ilk turda seçilmesi beklenen Sousa'nın ardından solun adayı Jorge Sampaio da Novoa, yüzde 20 civarında desteğe sahip.


#Cumhurbaşkanlığı
#Marcelo Rebelo de Sousa
#Portekiz
#seçim
8 yıl önce