|

Ramazan'ın yeni geleneği: Sahur davetleri

Ramazan ayında yıllardır süregelen iftar davetlerine bir yenisi daha eklendi. Özellikle Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte, sahur davetleri de bir gelenek haline geldi.

Yeni Şafak
11:02 - 11/07/2014 пятница
Güncelleme: 13:01 - 11/07/2014 пятница
Yeni Şafak
Ramazan’ın yeni geleneği: Sahur davetleri
Ramazan’ın yeni geleneği: Sahur davetleri

Uzun saatler oruç tutulması sebebiyle sahura kalkmak sağlık açısından bir gereklilik olarak görülse de, sahurun asıl önemini Peygamber Efendimiz bir hadisiyle vurgulamıştır. Yahudilerde de oruç önemli bir ibadettir ancak imsak ve iftar gibi ibadet kabul edilen sahur yoktur. Bu sebeple Peygamber Efendimiz, Müslümanların tuttukları orucun Yahudilerin tuttukları oruçtan bu vesileyle ayrılacağını bildirmiştir. Bahsi edilen hadiste, “Sahura kalkınız, sahurda bereket vardır” buyurmuştur. Sahur, oruç ibadetinin niyetidir. Hem psikolojik hem fizikî anlamda oruca hazırlıktır. 


Anadolu’da sahur yemekleri çoğunlukla evlerde yenilse de, büyük kentlerde iftar gibi sahurun da davetlere dönüştüğü bir oluşum başlamış durumda. Sahur davetleri, kimi zaman evlerde, kimi zaman ise dışarıda yapılıyor. Uzun yaz günlerinde oruç tutmak zorlasa da, iftar sonrası sokaklar, parklar, her yer ışıl ışıl. Buna en büyük etken tabi ki iftar veren bazı mekânların sahurda da açık olmaları… 


Yaza özel sahur menüleri


Son zamanlarda popüler hale gelen, ailecek ya da arkadaşlarla dışarıda geçirilen Pazar kahvaltılarından sonra, sahurlar da restoranlarda yapılmaya başlandı.


Sıcak havanın etkisiyle sahuru dışarıda yapmak isteyenlerin sayısı azımsanamayacak derecede. Bunu fırsat olarak gören restoranlar, yaza özel sahur menüleri hazırlayarak birbirleriyle yarışır hale geldiler. İftardaki kadar çok seçeneğiniz olmasa da, sahur için de kahvaltı ya da açık büfe seçenekleriyle, bu gece ne yiyeceğiz düşüncesine son verebilirsiniz. 


Elbette dışarıda yapılan sahurun bir bedeli var. Mekânlara göre farklılık gösterse de, sahur fiyatları 15 – 30 TL arasında değişiyor. Boğazda bir sahur düşünüyorsanız, ödeyeceğiniz rakam biraz daha fazla olacaktır.



Parti teşkilatları sahurda buluşuyor 


Sahur davetleri verenler arasında kimler yok ki; siyasiler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları, şirketler, belediyeler…


İftar çadırı geleneğini kaldıran bazı belediyeler, mahallelilerle iftar ve sahur yapıyor. Sokak aralarına kurulan büyük sahur sofralarında vatandaşlar, belediye başkanlarıyla bir araya gelme imkânı buluyor.


Siyasetin en aktif rol oynayan tabanını oluşturan parti teşkilatları da, sahur davetlerinde buluşuyor. Ramazan ayının seçim arefesine denk gelmesiyle parti teşkilatları sahurda bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmalarını bu davetlerde yürütüyor.



Evlerde hazırlanan geniş sahur sofraları


Evlerde hazırlanan büyük ve kalabalık iftar sofralarına alışığız, artık bu geniş sofralar sahurda da hazırlanıyor. Eş, dost, akraba sahur davetlerinde bir araya gelerek, oruca birlikte niyet ediyorlar. Özenerek hazırlanan sahur sofraları, birlikte kılınan sabah namazıyla son buluyor.


Ramazan ayının tüm neşesi ve paylaşmanın tadı sahur vaktinde de yaşanıyor. Kısacası sahur davetleri de artık bir gelenek haline gelmiş gibi görünüyor.

#ramazan
#oruç
#sahur
#sahur davetleri
#dışarıda sahur
#sahur sofraları
#sahur mekanları
10 лет назад